Przepisy Extra

Sernik z jogurtów bałkańskich

Składniki:

Masa z jogurtów:
5 jajek
1 ½ szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy
1 opakowanie cukru waniliowego
½ szklanki oleju
2 duże jogurty bałkańskie (2 x 34 dag)
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów (ok. 15 dag)
gotowa polewa czekoladowa
kolorowe cukierki dekoracyjne

Sposób wykonania:

Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i dalej ubijać. Żółtka wymieszać z budyniem śmietankowym w proszku i dodać do ubitych białek. Delikatnie razem połączyć. Następnie dodać cukier waniliowy, olej, jogurty bałkańskie i razem wymieszać.

Średniej wielkości tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim biszkopty (ja użyłam dużej tortownicy i dlatego mój sernik jest nieco niższy). Następnie wylać masę z jogurtów i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 70 minut w temperaturze 160-170 °C.

Ostudzony sernik polać polewą czekoladową i posypać kolorowymi cukierkami.

Smacznego.

Dodane przez Kasiulek w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tort owocowy
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2016-03-21 09:16:44]
Bardzo smaczny przepis
Gertruda [2016-03-16 19:18:13]
To super! Bardzo się cieszę, że się udał i smakował :)
Dorota [2014-04-11 22:29:01]
wczoraj wieczorem upoiekłam a dzisiaj ostatnie kawałki zostały,przepyszny,wzięlam troszke mniej cukru.
tessa [2013-04-07 11:45:40]
Myślę, że można tak zrobić, udanego serniczka życzę i Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2013-03-28 12:34:31]
Dziękuję za pochwałę sernika :) Jogurt bałkański to gęsty naturalny jogurt. Ja użyłam jogurtów firmy Maluta (rozpoznawalny znak tych jogurtów to facet w czapce). Można je kupić w dużych supermarketach np. w Tesco. Można je też zastąpić gęstym jogurtem naturalnym Bakoma. Życzę udanego wypieku :)
Dorota [2011-05-26 08:29:53]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.