Sernik z jogurtów bałkańskich

4.888888888 stars based on 9 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Masa z jogurtów:
5 jajek
1 ½ szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy
1 opakowanie cukru waniliowego
½ szklanki oleju
2 duże jogurty bałkańskie (2 x 34 dag)
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów (ok. 15 dag)
gotowa polewa czekoladowa
kolorowe cukierki dekoracyjne

Sposób wykonania:

Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i dalej ubijać. Żółtka wymieszać z budyniem śmietankowym w proszku i dodać do ubitych białek. Delikatnie razem połączyć. Następnie dodać cukier waniliowy, olej, jogurty bałkańskie i razem wymieszać.

Średniej wielkości tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim biszkopty (ja użyłam dużej tortownicy i dlatego mój sernik jest nieco niższy). Następnie wylać masę z jogurtów i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 70 minut w temperaturze 160-170 °C.

Ostudzony sernik polać polewą czekoladową i posypać kolorowymi cukierkami.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Andrzejki białko biszkopty Boże Narodzenie budyń ciasta cukier cukier puder jajko jogurt krem Mikołajki pieczenie polewa polewa czekoladowa ser ser biały serniki słodkości Wielkanoc Wigilia żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
To super! Bardzo się cieszę, że się udał i smakował :)
Dorota [2014-04-11 22:29:01]
Dzisiaj zrobilam, przepyszny:)delikatny!
Marta [2014-04-11 17:38:13]
Robię ten sernik, ale ubite białka dodaję na końcu delikatnie mieszając. Jest pyszny! Jogurt bałkański można zastąpić greckim, myślę, że naturalny (nawet gęsty) będzie za rzadki. Chyba, że dodać więcej budyniu? Ale najlepszy wychodzi z bałkańskiego z facetem w czapce (można go kupić też w Netto)
aaaddd [2013-06-21 16:00:49]
wczoraj wieczorem upoiekłam a dzisiaj ostatnie kawałki zostały,przepyszny,wzięlam troszke mniej cukru.
tessa [2013-04-07 11:45:40]
Myślę, że można tak zrobić, udanego serniczka życzę i Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2013-03-28 12:34:31]
czy aby zrobić na dużą blaszke wystarczy podwoic skladniki ? ktoś probował na blaszce?
sini [2013-03-28 12:24:10]
Serniczek pyszny POLECAM !!!!!!
kasia [2012-04-07 19:50:06]
Wyszedł dobry w smaku ale trochę rzadki w środku więc proponuję użyć dużej tortownicy lub prostokątnej formy. Zadziwiające że smakuje jakby był z sera :) Rewelacyjny pomysł.
Basia [2012-02-19 20:27:23]
Wypróbowałam , pyszny, goście nie wierzyli ,ze tam sera nie dawałam:)pozdrawiam
g [2011-12-12 17:16:33]
Bardzo dobry
Monia [2011-07-25 10:16:55]
Bardzo dobry mąz mówi że moge robic ten sernik codzien:)
Monia [2011-07-24 21:46:31]
Dziękuję za pochwałę sernika :) Jogurt bałkański to gęsty naturalny jogurt. Ja użyłam jogurtów firmy Maluta (rozpoznawalny znak tych jogurtów to facet w czapce). Można je kupić w dużych supermarketach np. w Tesco. Można je też zastąpić gęstym jogurtem naturalnym Bakoma. Życzę udanego wypieku :)
Dorota [2011-05-26 08:29:53]
co to są te jogurty balkańskie? i czy można je czymś zastąpić. sernik wygląda apetycznie
sysia [2011-05-25 14:42:08]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>