Przepisy Extra

Sernik z pyszną dyniową masą

Lekki i puszysty sernik z przepyszną dyniową masą o pięknym kolorze, aksamitnym smaku i cudownym aromacie :)

To sernik do zrobienia w zaledwie kilka chwil, tylko sama dynia wymaga trochę pracy, no bo trzeba ją obrać, oczyścić, pokroić... ;)

Sernik z pyszną dyniową masą

Składniki:

Masa sero-jogurtowa:
20 dag masła
½ szklanka cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
6 jajek
1 kg twarogu (może być już mielony)
400 ml jogurtu naturalnego (gęstego)
2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
10 dag herbatników
4 łyżki wiórków kokosowych
Dyniowa masa:
60 dag dyni (waga po obraniu)
½ szklanki wody
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka cytrynowa

Sposób wykonania:

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Ponownie zagotować i do gorącej masy wsypać galaretkę pomarańczową i cytrynową w proszku. Dokładnie razem rozmieszać i zostawić do ostudzenia.

Masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka i dalej miksować, aż masa będzie puszysta. Następnie dodać twaróg, jogurt naturalny, mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i razem delikatnie wymieszać.

Gotową masę serowo-jogurtową wyłożyć na herbatniki ułożone w dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w temperaturze 175 °C. Zostawić w piekarniku do ostudzenia, a następnie otworzyć tortownicę i odkroić wystające boki sernika, tak żeby powierzchnia sernika była równa.

Na koniec tortownicę zamknąć, a na sernik wyłożyć tężejącą dyniową masę. Wierzch sernika posypać wiórkami kokosowymi i włożyć do lodówki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To super! Bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się bardzo, że wypiek się udał :) Życzę kolejnych udanych wypieków i potraw. Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2015-11-04 22:35:12]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.