Serowe pączusie

Dodane przez w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
3.846153846 stars based on 13 reviews Ciasta i słodkości
Serowe pączusie

Składniki:

Ciasto:
1/2 kg sera białego
4 jajka
2 szklanki mąki tortowej
5 łyżek śmietany 18%
5 łyżek cukru
aromat waniliowy
otarta skórka z 2 pomarańczy
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
25 ml spirytusu
Do dekoracji:

Sposób wykonania:

Ser zmielić. Do sera dodać jajka, mąkę tortową, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, aromat waniliowy, otartą skórkę z pomarańczy i sodę oczyszczoną. Na koniec dodać spirytus i wszystko dokładnie wymieszać.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, przed każdym formowaniem pączka, należy moczyć ręce w wodzie, dzięki czemu ciasto nie będzie kleić się do ręki. Uformowany pączek od razu wrzucać do gorącego tłuszczu i smażyć na złoty kolor. Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Z przepisu wyjdzie około 35 serowych pączusiów.

Smacznego.

7099
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i cieszę się, że mogłam pomóc. Trzymam kciuki, żeby kolejne pączusie się udały :)
Dorota [2014-07-11 23:59:13]
Hmm... to przyczyna może być jeszcze taka, że tłuszcz był za zimny, wtedy pączki dłużej się smażą i wtedy też piją tłuszcz. Inna przyczyna to: za dużo pączków było naraz włożonych, wtedy też tłuszcz się oziębia - i znowu pączki dłużej się smażą i piją tłuszcz.
Dorota [2014-07-10 23:20:12]
Dziękuję i polecam, bo Karnawał już blisko ;)
Dorota [2013-12-27 18:51:06]
pychotka..żałuję,że nie zrobiłam z podwójnej porcji:-)mięciutkie nawet na drugi dzień..część ciasta kładłam łyzką a część formowałam kulki..polecam
avon76 [2013-02-26 22:52:20]
wygladaja rewelacyjnie i apetycznie trzeba spróbować
Cecylia [2012-01-31 11:58:57]
Dziękuję :) To ja zaraz zerknę na forum na Twój przepis :) Pamiętam, że też kiedyś piekłam pączki i wykładałam je łyżką, to też był dobry sposób, bo szybko i nie trzeba było się "brudzić" ciastem, pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-11 11:21:07]
Dodaj komentarz:

Śledź nas na Facebook

Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.