Serowe pączusie

4.6 stars based on 5 reviews Ciasta i słodkości
Serowe pączusie
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 1

Składniki:

Ciasto:
½ kg sera białego
4 jajka
2 szklanki mąki tortowej
5 łyżek śmietany 18%
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
aromat waniliowy
otarta skórka z 2 pomarańczy
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
25 ml spirytusu
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Ser zmielić. Do sera dodać jajka, mąkę tortową, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, aromat waniliowy, otartą skórkę z pomarańczy i sodę oczyszczoną. Na koniec dodać spirytus i wszystko dokładnie wymieszać.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, przed każdym formowaniem pączka, należy moczyć ręce w wodzie, dzięki czemu ciasto nie będzie kleić się do ręki. Uformowany pączek od razu wrzucać do gorącego tłuszczu i smażyć na złoty kolor. Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Z przepisu wyjdzie około 35 serowych pączusiów.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
alkohole aromat ciasta cukier cukier puder cukier waniliowy jajko Karnawał krem mak mąka mąka tortowa ser ser biały słodkości smażenie śmietana soda oczyszczona spirytus tłuszcz Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i cieszę się, że mogłam pomóc. Trzymam kciuki, żeby kolejne pączusie się udały :)
Dorota [2014-07-11 23:59:13]
Z tą dużą ilościom pączków na raz może masz rację...nie pomyślałam o tym...następnym razem będę mniej kłaść...dzięki za radę :) pozdrawiam
Beata [2014-07-11 09:57:33]
Hmm... to przyczyna może być jeszcze taka, że tłuszcz był za zimny, wtedy pączki dłużej się smażą i wtedy też piją tłuszcz. Inna przyczyna to: za dużo pączków było naraz włożonych, wtedy też tłuszcz się oziębia - i znowu pączki dłużej się smażą i piją tłuszcz.
Dorota [2014-07-10 23:20:12]
A ja mam pytanie...dlaczego moje wyszły takie opite tłuszczem? dalam jak w przepisie spirytus i dodatkowo nalałam do tłuszczu żeby właśnie nie chłonęły tak tłuszczu a mimo tego są nasiąknięte...
Beata [2014-07-10 14:40:33]
Dziękuję i polecam, bo Karnawał już blisko ;)
Dorota [2013-12-27 18:51:06]
pychotka..żałuję,że nie zrobiłam z podwójnej porcji:-)mięciutkie nawet na drugi dzień..część ciasta kładłam łyzką a część formowałam kulki..polecam
avon76 [2013-02-26 22:52:20]
wygladaja rewelacyjnie i apetycznie trzeba spróbować
Cecylia [2012-01-31 11:58:57]
Pycha pączki...Jedyny minus to.......kalorie...:-)))
Lilianna [2012-01-15 19:28:48]
prawda, robi sie je naprawde szybko i czysto :)
asienka19873 [2012-01-11 15:33:52]
Dziękuję :) To ja zaraz zerknę na forum na Twój przepis :) Pamiętam, że też kiedyś piekłam pączki i wykładałam je łyżką, to też był dobry sposób, bo szybko i nie trzeba było się "brudzić" ciastem, pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-11 11:21:07]
serowe paczki sa super :) wstawilam podobny przepis na forum w innych proporcjach, bez smietany i spirytusu, na proszku do pieczenia (Serowe pileczki a´la mini paczki). Moje ciasto kladzie sie lyzka a widze ze ty formujesz i sa takie fajne okragle :) slicznie ci wyszly, pozdrawiam
asienka19873 [2012-01-11 10:58:24]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>