naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Renia S.
Dodano: 12.04.2006
Odsłon dziennie: 3

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

50 dag filetów śledziowych „matiasy”
ok. 30 dag czerwonych buraków (startych na tarce o dużych oczkach, średniej wielkości słoik)
15 dag cebuli
majonez
pieprz
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Śledzie skropić sokiem z cytryny, zalać zimną wodą i moczyć ok. 1 godziny. Wyjąć z wody i pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki podzielić na połowę i układać w następującej kolejności: śledzie, cebulę, warstwę majonezu, pieprz, buraczki ze słoika, i dalej pozostałe śledzie, cebulę, warstwę majonezu, pieprz i pozostałe buraczki. Wierzch sałatki udekorować majonezem. Schłodzić w lodówce.

Podawać z pieczywem.

Składniki wystarczą na ok. 8 porcji.

Smacznego.

Chcesz otrzymywać smaczne przepisy prosto na maila? Nie zwlekaj i zapisz się:
Smaczne listy są darmowe a Twój adres zostanie użyty TYLKO do wysyłania smacznych przepisów.
Codziennie nowe przepisy na Facebooku:
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
wersja \"niewigilijna\" wzbogacona jest o gotowaną wołowinę pokrojoną w kostkę, oczywiście gotowaną w domu, ta ze słoika sie nie nadaje, polecam, przepyszne
Ula [2011-12-20 18:50:09]
Ja użyłam śledzi Contimax do przepisu sałatka wyszła bosko
Kasia [2009-01-21 12:07:28]
sałatka smaczna, jednak wygląda nieapetycznie
Miśka [2008-02-28 20:02:34]
Pycha jest taka sałatka: śledzie marynowane pokrojone w paseczki , buraczki ugotowane i starte na tarce , cebulka pokrojona w kosteczkę oraz jajka na twardo też pokrojone w kosteczkę . Układać warstwami , każdą warstwę smarować majonezem i oczywiście sól i pieprz najlepiej posypać na jajka . Smacznego
magda [2007-03-22 15:38:46]
Sałatka lepiej będzie wyglądała jeżeli buraczka pokroimy w kosteczkę (śr 5ml/5ml) śledzia w paseczki, cebulkę w kosteczkę. Przed złożenie sałatki śledzia i buraczki najlepiej zamarynować w zalewie octowej 1/10
Arek [2007-01-07 12:54:22]
ja znam inną wersję:śledzie marynowane, pokrojona drobno cebula,buraki ugotowane,przetarte na grubych oczkach, pieprz i majonez, a śledzie oczywiście drobno pokrojone, pycha
jola [2006-12-11 23:00:04]
JUŻ DAWNO POLOWAŁAM NA TEN PRZEPIS TYLE TYLKO ŻE JA ZNAM GO POD NAZWĄ "ŚLEDZIK W PIERZYNCE" MMMMMM-PALCE LIZAĆ!!!!!
SYLCIA [2006-12-05 16:24:14]
pamiętajcie że matiasy najlepiej moczyć w mleku a nie w wodzie, są delikatniejsze.
jola1212 [2006-11-22 18:10:07]
A JA JADAM I RIBIE PODOBNA ALE PRZEKLADAM SLEDZIA CEBULE ZIEMNIAKI MARCHEWKA MAJONEZ I ZNOW POWTARZAM A NA KONIEC STARTE JAJKA NORMALNIE MIOD W GEBIE:))
ANGELIKA [2006-05-11 18:47:03]
Chodzi tutaj o buraczki starte na tarce o dużych oczkach (po prostu zwykły dodatek obiadowy). Można sobie samemu zrobić takie buraczki: ugotować surowe buraki, ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przyprawić do smaku i gotowe :)
Dorota [2006-05-01 11:16:14]
Mam pytanie do autorki przepisu,mianowicie o jakie chodzi buraczki w słoiku bo niewiem.Surowe ? Tarte w słoiku ? Bardzo proszę o odpowiedź bardzo niecierpliwa Maryśka.
Maryśka [2006-04-30 21:00:18]
salatka bardzo dobra jadlam mozna jeszcze ulozyc warstwe gotowanych ziemniakow
basia [2006-04-29 11:36:15]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Ostatnio szukane
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl