Przepisy Extra

Śledzie w pierzynce

Składniki:

60 dag śledzi solonych
12 dag cebuli (1 duża)
25 dag marchewki (2 duże)
30 dag ziemniaków (3 średnie)
4 jajka
10 dag żółtego sera
ok. 5 łyżki majonezu
ok. 5 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
kilka gałązek koperku
Zalewa do śledzi:
ok. 1/2 litra zimnej wody
3-4 łyżki octu 10%
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
5 dag cebuli (1 mała)
ok. 1/2 łyżeczki cukru

Sposób wykonania:

Śledzie solone przełożyć do miski, zalać zimną wodą i moczyć przez około 30 minut. Następnie wciągnąć, osączyć z wody i przełożyć do czystej miski. Zrobić zalewę: do zimnej wody dodać ocet, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę cebulę i cukier. Zalewę razem wymieszać, zagotować i ostudzić. Zalać śledzie i pozostawić na 12 godzin. Następnie wyjąć, opłukać i pokroić w 1 cm paski.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę i ziemniaki umyć, ugotować w skórce i ostudzić. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć osobno na tarce o dużych. Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do miseczki przełożyć majonez i śmietanę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Razem wymieszać i podzielić na trzy części.

Do przezroczystej salaterki wyłożyć 1/3 część sosu, potem warstwę śledzi solonych, cebuli, marchewki, 1/3 część sosu, ziemniaki, jajka, 1/3 część sosu i na górę żółty ser.

Wierzch sałatki udekorować gałązkami koperku. Gotową sałatkę włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
4.329032258 stars based on 124 reviews Sałatki
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję bardzo i polecam na Święta Wielkiej Nocy :)
Dorota [2014-04-15 15:21:02]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.