naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Natalia
Dodano: 14.02.2009
Odsłon dziennie: 1

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
1 kg m±ki pszennej
8 żółtek
2 jajka
10 dag masła
1 szklanka cukru
2 łyżki ¶mietany 18%
Do smażenia:
ok. 50 dag smalcu
Do dekoracji:
cukier puder
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Do m±ki pszennej dodać żółtka, całe jajka, miękkie masło, cukier i ¶mietanę. Wszystko razem wymieszać i zagnie¶ć ciasto. Następnie tłuc wałkiem, składać i znów tłuc, czynno¶ć tę powtarzać wielokrotnie, aż pojawi± się pęcherzyki powietrza. Z ciasta zrobić kulę, owin±ć foli± aluminiow± i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Następnie bardzo cienko rozwałkować i radełkiem wycinać prostok±ty z nacięciem w ¶rodku. Jeden z krótszych brzegów należy przeci±gn±ć przez nacięcie.

Do dobrze nagrzanego smalcu wkładać faworki. Smażyć z dwóch stron i usmażone wykładać na ręcznik papierowy. Gdy ostygn± posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

SprawdĽ korzy¶ci na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1406 6358
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Warto¶ci odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
SprawdĽ extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
SprawdĽ extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
SprawdĽ także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
te faworki to nie udany wypiek stanowczo za duzo maki trzeba kombinowac zeby wyszly dobre pozdrawiam ;
abpiotrowscy@meil com [2012-01-28 09:10:31]
ja robilam wedle podanej recepty ale z ta iloscia maki ciasto bylo bardzo twarde i nie dalo sie nawet wyrobic na jednolita mase po podaniu wiecej masla ciasto mialo konsystecje do rozwlkowania i faworki sie udaly.
Kasia [2009-03-30 15:55:37]
Cukier kryształ, pozdrawiam ;)
Dorota [2009-02-20 17:35:39]
DLA MNIEJ WTAJEMNICZONYCH W ARKANA SZTUKI KULINARNEJ...do ciasta dodajesz cukier puder czy kryształ?
Halina [2009-02-20 15:02:56]
bardzo smaczne
aga [2009-02-20 14:50:11]
Słyszałam, że nie powinno się dodawać proszku do pieczenia czy sody do ciasta na faworki. Ciasto powinno mieć pęcherzyki powietrza, wtedy ładnie ro¶nie, a żeby je miało należy surowe ciasto tłuc wałkiem, składać i znów tłuc. Do zimnego tłuszczu można dodać spirytus. Pozdrawiam ;)
Dorota [2009-02-19 13:22:46]
To można nie dodawać od razu całej m±ki, tylko połowę i wyrabiać ciasto, a gdy będzie wychodziło rzadkie to tę m±kę dosypywać. Nam wła¶nie te faworki pochłonęły całe kilo ;) Pozdrawiam.
Dorota [2009-02-19 12:08:51]
czy aby nie za dużo m±ki skoro do 20 dkg m±ki s± prawie takie same składniki a tutaj m±ki jest 5 razy więcej
Eva [2009-02-18 23:05:00]
a co z soda oczyszczona (na rosniecie) i odrobina wodki (zeby nie chlonely tluszczu)?
ann [2009-02-18 19:53:13]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Pomagamy Igusi
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy s± darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl