Przepisy Extra

Smalec z cebulą i jabłkiem

Smalec - mmm... pamiętam go z dzieciństwa - pamiętam okrągły, żeliwny, czarny garnek pełen przepysznego smalcu, który zawsze stał na stole u babci w kuchni :)

Kiedyś nasze babcie smażyły wszystko na smalcu, a teraz to się pozmieniało... ale ostatnio znowu stał się popularny, a nawet modny - robi przecież furorę na weselach przy wędlinach domowej roboty :) I coraz bardziej słyszy się też, że smalec jest jednym z najzdrowszych tłuszczów... a jak jest naprawdę?

Domowy smalec jest bardzo łatwy do przygotowania, a w kuchni wręcz niezastąpiony. A będzie najlepszy, jeśli słoninkę kupimy u sprawdzonego rzeźnika, i właśnie taki ze świeżej słoniny jest najsmaczniejszy!

U mnie tym razem z ciekawymi dodatkami, dzięki aromatycznej cebulce, jabłku i majerankowi - ma wyrazisty smak i zapach. Charakteryzuje się aksamitną strukturą i chrupiącymi skwarkami.

Słoninę można pokroić, ale można ją też zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli zdecydujemy się na krojenie, to należy przygotować sobie ostry nóż i ostrzałkę, po którą będziemy od czasu do czasu sięgać... ;) Dużo łatwiej kroi się słoninę lekko zmrożoną - tzn. przed krojeniem wkładamy ją do zamrażalnika na 20-30 minut. Czytaj więcej

Na takim domowym smalcu można także smażyć jajecznicę, można go dodawać do "tłuczonych ziemniaczków" i podawać do drugiego dania lub zalać żurkiem - pychotka :) Można nim również okraszać kopytka, pierogi, gotowane warzywa, kaszę, ryż, zupy...

Ale oczywiście najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba i z dodatkiem kiszonego ogórka... mmm chyba nie ma osoby, która by się na taką pajdę nie skusiła ;)

Dobrze wysmażony smalczyk może stać w lodówce nawet do 1 miesiąca, ale ten z dodatkami jest wyborny, i znika w okamgnieniu ;)

Przy wytapianiu smalczyku bardzo ważna jest cierpliwość, gdyż on nie lubi pośpiechu...

Reasumując, takie pyszne smarowidełko warto od czasu do czasu sobie w domu przygotować.

Powodzenia i smacznego :)

Składniki:

1 ½ kg słoniny wieprzowej (najlepiej swojskiej)
20 dag cebuli (waga po obraniu)
20 dag jabłek (waga po obraniu)
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek

Sposób wykonania:

Słoninę wieprzową pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i smażyć na małym ogniu, bez przykrycia od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aby równomiernie się wytopiła (skwarki mają pozostać jasne).

Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i również pokroić w małą kosteczkę.

W połowie smażenia, gdy tłuszcz się już wytopi przełożyć do garnka cebulę, jabłka i czosnek. Dodać dużą szczyptę soli i pieprzu. Razem wymieszać i dalej smażyć na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony w palcach majeranek i razem ponownie wymieszać. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.

Słoiki umyć, wyparzyć i dokładnie osuszyć. Przełożyć smalec i odstawić do ostudzenia. Następnie słoiczki ze smalcem przełożyć do lodówki i tam przechowywać. Dobrze przygotowany smalec możne być przechowywany w lodówce nawet do 1 miesiąca.

Z podanych składników wyjdzie 6 słoików po 300 ml przepysznego i aromatycznego smalcu.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
18 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Super wyszedł mi ten smalec, smak taki jak kiedyś robiła moja babcia, często wracam do tego przepisu, bo taki słoiczek smalcu to skarb. Ten ze sklepu może się skryć. Robie sobie taki zapas kilka razy w roku, bo tak mi smakuje ;) :)
Zosia38 [2021-11-16 18:06:46]
Robię kilka razy w roku taki smalec, tylko na sam koniec dodaję jeszcze trochę mleka. Ma ładniejszy kolor i ten mały dodatek korzystnie wpływa również na smak, polecam spróbować :)
Zuzka44 [2020-01-23 00:49:33]
Mniam ;)
Dorota [2020-01-19 23:20:54]
Dobry pomysł z tym jabłkiem ,ja dodaję jeszcze w połowie smażenia wędzoną słoninę lub boczek własnej roboty
Jacek [2020-01-09 10:01:18]
Wiedzą co dobre :) Pozdrawiam :)
Dorota [2017-11-09 10:13:16]
Ostatnio byłem na mistrzostwa Europy W basce gdzie podstawą był chleb ze smalcem
karol [2017-11-08 22:04:22]
Pyszny jest smalec z kielbasa zwyczajna pokrojna w talarki i wrzucona pod koniec smażenia słoniny jest rewelacja
urszula labanowicz [2017-02-06 17:16:17]
Ważny jest teź tymianek zeby trochę ulżyć wątrobie. Poza tym wszystkie dodatki, o których była mowa wcześniej, są bardzo ważne w różnych ulubionych przepisach, charakterystycznych dla smakoszy tłustego przysmaku.
Basia [2017-02-03 16:57:10]
Co tu komentować pychota
Krystyna trylowska [2017-02-02 14:58:03]
Smalec robi się raczej z podgardla...
Czupurek [2017-02-02 11:52:01]
Do tej ilości słoniny ja dodaję jeszcze około 25 dkg wędzonego boczku pokrojonego i dodanego do topionej słoninki. Mniam, mniam. Polecam.
Jan [2017-02-01 15:51:29]
Robię też z innymi dodatkami. Zamiast jabłka dodaję orzechy, ziarna słonecznika itp. Polecam
Dana [2017-02-01 10:35:42]
dodaje też kminek... a słoninę mieszam z wędzonym podgarlem Czosnek wkładam w momencie wyłączenia ognia pod garnkiem, Smacznego..:)
Jędtrek [2017-01-30 18:05:42]
Garnek raczej kamienny niż żeliwny ale przepis super :)
Dorota [2017-01-30 16:36:23]
Też o takim sposobie słyszałam :)
Dorota [2017-01-03 22:39:56]
Ja wkładam całą cebule,na koniec smażenia wyciskam i wyjmuje.
Jerzy [2016-12-09 11:55:41]
"Święte słowa" :) Dziękuję za fajny komentarz i ciekawy przepis, przy następnej okazji go wypróbuję :) Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2016-11-17 12:41:50]
Ja pamietam tez przepis mojej Mamy : na 2kg słoninki dodaje szklankę mleka wówczas, kiedy słonina jeszcze się nie topi i jabłko drobno pokrojone, wowczas to była Szara Reneta . Polecam bo jest w smaku rewelacyjny a skwarki smakują jak pyszne ..ciasteczka. Smale powinien być w każdym domu, bo żadna kiełbasa, nawet najlepsza dzisiejsza szynka po 3 dniach nadaje się do wyrzucenia, margaryny nigdy nie tolerowałem, a " smalcyszek" zawsze był i do jajecznicy, do ziemniaków z zsiadłym mlekiem i do chleba. Zawsze smakuje!
Babcia plus tradycja !!! [2016-11-15 10:18:08]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.