Przepisy Extra

Smażone patisony

Małe, zgrabne i przepyszne patisony smażone w złocistej, chrupiącej panierce :) Któż z Was się na nie skusi??

To chyba najprostszy, najszybszy i najsmaczniejszy sposób na patisony! U mnie wyrosły w tym roku pierwszy raz na działce i zastanawiałam się co by tu z nich zrobić?

Postawiłam na smażenie, i... chyba dobrze wybrałam :) Bo pracy przy tym bardzo mało było, a efekt super! Czytaj więcej

Serwowałam je na ciepło jako dodatek obiadowy do drugiego dania z ryżem, gulaszem z łopatki z dodatkiem papryki i czerwonymi buraczkami :) Było kolorowo i smacznie... ojjj działo się działo na tych naszych talerzach! A potem brzuszki napełnione, buzie uśmiechnięte, a nawet budziak na policzku się znalazł ;) :*

Składniki:

½ kg patisonów (7-8 małych)
1 jajko
kurkuma
zioła prowansalskie
pieprz cayenne
granulowany czosnek
sól
pieprz kolorowy
bułka tarta
olej

Sposób wykonania:

Patisony opłukać, osuszyć i pokroić w około 7 mm plastry.

Do talerza wbić jajko. Dodać szczyptę kurkumy, ziół prowansalskich, granulowanego czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać dokładnie widelcem.

Plastry patisonów maczać w jajku, a następnie w bułce tartej, lekko dociskając ręką, aby bułka się przykleiła. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć patisony i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładać je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.

Smażone patisony podawać na gorąco lub zimno jako dodatek obiadowy bądź jako przekąska.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i cieszę się, że smakowały :)
Dorota [2016-08-10 22:58:23]
Zachęcam,przepyszna cukinia i patisony.
Kizi [2016-08-10 16:55:33]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.