Przepisy Extra

Śmietankowiec z masą cappuccino i galaretką

Kolorowe, warstwowe i przepyszne ciasto na każdą okazję - idealne dla miłośników galaretek - czyli dzieci - dużych i małych ;)

Śmietankowiec z masą cappuccino i galaretką

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
sól
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Miodowy poncz:
3 łyżki wody (letniej przegotowanej)
2 łyżki miodu (u mnie miód z mniszka)
Dodatkowo:
6 łyżek dżemu jagodowego
Masa jogurtowa z cappuccino:
70 dag jogurtu greckiego
5 łyżek cukru pudru
10 łyżek cappuccino (np. orzechowego)
2 łyżki żelatyny
7 łyżek wody
Masa galaretkowa:
3 galaretki poziomkowe
1 litr wody
Masa śmietankowa z mascarpone:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
25 dag serka mascarpone
15 dag serka homogenizowanego (waniliowy)
1 łyżka żelatyny
2 łyżki wody
Do dekoracji:
6 łyżek wiórek kokosowych

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Delikatnie razem wymieszać i przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z miodem z mniszka). Posmarować dżemem jagodowym (jeśli jest gesty, to wcześniej można dodać do niego 2-3 łyżki przegotowanej wody i wymieszać).

Cappuccino orzechowe zalać gorącą wodą (3 łyżkami), dokładnie wymieszać i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do miski przełożyć jogurt grecki, cukier puder i razem zmiksować. Wlać cappuccino i ponownie zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i całość zmiksować. Gotową masę jogurtową z cappuccino wyłożyć na biszkopt z dżemem i włożyć do lodówki na około 20 minut.

Galaretki poziomkowe rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę wyłożyć na masę jogurtową z cappuccino i włożyć do lodówki na około 20 minut.

Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać serek mascarpone, serek homogenizowany i całość razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie. Gotową masę wyłożyć na galaretkę i posypać zrumienionymi wiórkami kokosowymi (należy je wcześniej zrumienić na suchej patelni i ostudzić). Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.