naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: zakalec
Dodano: 11.06.2010
Odsłon dziennie: 3

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Biszkopt:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 galaretki truskawkowe
2 galaretki agrestowe
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Piec około 20 minut w temperaturze 180 °C. Następnie ostudzić.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody, rozmieszać, ostudzić, a gdy stężeją to pokroić w kostkę. Galaretki agrestowe również rozpuścić w 400 ml gorącej wody, rozmieszać, ostudzić, a gdy stężeją to pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie dodać do niej kostki galaretek i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec wlać letnią żelatynę i szybko wymieszać z masą (nie czekamy, aż żelatyna zacznie tężeć, bo dodana do śmietany bardzo szybko tężeje i wtedy w masie robią się grudki). Masę wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki.

Brzoskwinie wyjąć z soku i pokroić w kostkę. Sok (400 ml, jeśli jest go mało należy uzupełnić wodą) zagotować, wsypać galaretkę brzoskwiniową, wymieszać i ostudzić. Brzoskwinie położyć na masie i zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Całe ciasto włożyć do lodówki na około 6 godzin.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6469 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2013-04-15 15:39:25]
Super ciasto!B-)
Pawel [2013-04-13 19:47:50]
Już tłumaczę: 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml, 2 galaretki agrestowe rozpuścić w 400 ml i 1 galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 400 ml. Również pozdrawiam :)
Dorota [2012-08-31 21:21:10]
ale to dwie galaretki rozpuscic w 400ml czy jedna w 400ml??? pozdrawiam
doriss [2012-08-30 12:10:43]
Na taką ilość masy w tym przepisie dawałam 3 łyżki żelatyny, powodzenia :)
Dorota [2012-04-04 15:32:03]
Proszę mi powiedzieć,czy żelatyny ma być 3 łyżki czy 3łyżeczki? Na opakowaniu przeczytałam,że łyżeczki.
z... [2012-04-04 14:14:03]
za miast żelatyny można dodać tężejąca galaretkę . można do śmietany dodać także pokrojone brzoskwinie a na wierzchu pokrojoną w kostke różnokolorową galaretkę
ania [2011-11-28 12:10:14]
A mi niestety ale smak śmietany przeszedł żelatyną:(
gosia [2010-06-25 13:58:41]
znakomite ciasto,palce lizać!!!!
wiki [2010-06-22 20:01:00]
Robie to samo tylko nie daje brzoskwiń bo po co , posypuje kokosem :)
ONA [2010-06-19 18:57:05]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl