Sok jabłkowy z sokowirówki

5 stars based on 4 reviews Przetwory

Składniki:

4 kg jabłek
½ szklanki cukru

Sposób wykonania:

Jabłka przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i ogonków. Opłukać, osuszyć i pokroić na takie kawałki, aby zmieściły się w sokowirówce. Następnie jabłka przełożyć do sokowirówki i uzyskać sok. Powstały sok odstawić na około 30 minut, a następnie zdjąć powstałą pianę. Do czystego soku dodać cukier i dokładnie rozmieszać łyżką, aby cukier się rozpuścił.

Sok jabłkowy przelać do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 3 słoiki po 700 ml i 1 słoik 500 ml soku.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
cukier jabłko lato owoce sok Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Należy odczekać trochę (30-60 minut), a potem delikatnie usunąć pianę. Powodzenia :)
Dorota [2014-09-16 22:18:50]
A ja mam więcej piany niż soku, czy mam tą pianę wyrzucić?
Olala [2014-08-31 18:23:53]
Cukier dodawałam tutaj dla konserwacji soku, a robiłam go z różnych ogrodowych jabłek :) Taki sok, który piliśmy od razu to nie słodziłam, ale ten który pasteryzowałam i wynosiłam do piwnicy, to już tak.
Dorota [2014-02-15 20:23:33]
cukier dodawać? to z jakich jabłek go robisz? zawsze myślałam, że o to w sokach domowych chodzi aby cukru nie dodawać, a dosładzać inne soki poprzez dodanie własnie jabłek...
ertka [2014-01-09 03:39:40]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>