Sok jabłkowy z sokowirówki

Dodane przez w dniu
13 odsłon dziennie
5 opinii | Wyraź opinię
3.384615384 stars based on 13 reviews Przetwory

Składniki:

4 kg jabłek
1/2 szklanki cukru

Sposób wykonania:

Jabłka przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i ogonków. Opłukać, osuszyć i pokroić na takie kawałki, aby zmieściły się w sokowirówce. Następnie jabłka przełożyć do sokowirówki i uzyskać sok. Powstały sok odstawić na około 30 minut, a następnie zdjąć powstałą pianę. Do czystego soku dodać cukier i dokładnie rozmieszać łyżką, aby cukier się rozpuścił.

Sok jabłkowy przelać do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 3 słoiki po 700 ml i 1 słoik 500 ml soku.

Smacznego.

7015
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Sprawdź także podobne przepisy:
cukier jabłko kwaśne jabłka lato owoce sok sok jabłkowy Więcej...
Komentarze do przepisu:
Cukrzyka taki sok dosładzany pewnie by zabił i ze zdrowiem nie ma nic wspólnego a jeśli ktoś nie ma cukrzycy to taki sok go wpędzi w nią. Zamiast cukru jako szkodliwego dla zdrowia konserwanta dodać soku z cytryny i tyle.
Wojtek [2015-11-09 16:19:55]
Należy odczekać trochę (30-60 minut), a potem delikatnie usunąć pianę. Powodzenia :)
Dorota [2014-09-16 22:18:50]
A ja mam więcej piany niż soku, czy mam tą pianę wyrzucić?
Olala [2014-08-31 18:23:53]
Cukier dodawałam tutaj dla konserwacji soku, a robiłam go z różnych ogrodowych jabłek :) Taki sok, który piliśmy od razu to nie słodziłam, ale ten który pasteryzowałam i wynosiłam do piwnicy, to już tak.
Dorota [2014-02-15 20:23:33]
cukier dodawać? to z jakich jabłek go robisz? zawsze myślałam, że o to w sokach domowych chodzi aby cukru nie dodawać, a dosładzać inne soki poprzez dodanie własnie jabłek...
ertka [2014-01-09 03:39:40]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.