naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 03.10.2012
Odsłon dziennie: 7

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

4 kg jabłek
½ szklanki cukru

Sposób wykonania:

Jabłka przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i ogonków. Opłukać, osuszyć i pokroić na takie kawałki, aby zmieściły się w sokowirówce. Następnie jabłka przełożyć do sokowirówki i uzyskać sok. Powstały sok odstawić na około 30 minut, a następnie zdjąć powstałą pianę. Do czystego soku dodać cukier i dokładnie rozmieszać łyżką, aby cukier się rozpuścił.

Sok jabłkowy przelać do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 3 słoiki po 700 ml i 1 słoik 500 ml soku.

Smacznego.

W świąteczno-noworocznej promocji do rocznego abonamentu extra.smaczny.pl otrzymujesz gratis aż 6 miesięcy dostępu. Promocja trwa do 31 grudnia 2014.
Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6548 sprawdzonych przepisów i 1496 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 1,11 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Należy odczekać trochę (30-60 minut), a potem delikatnie usunąć pianę. Powodzenia :)
Dorota [2014-09-16 22:18:50]
A ja mam więcej piany niż soku, czy mam tą pianę wyrzucić?
Olala [2014-08-31 18:23:53]
Cukier dodawałam tutaj dla konserwacji soku, a robiłam go z różnych ogrodowych jabłek :) Taki sok, który piliśmy od razu to nie słodziłam, ale ten który pasteryzowałam i wynosiłam do piwnicy, to już tak.
Dorota [2014-02-15 20:23:33]
cukier dodawać? to z jakich jabłek go robisz? zawsze myślałam, że o to w sokach domowych chodzi aby cukru nie dodawać, a dosładzać inne soki poprzez dodanie własnie jabłek...
ertka [2014-01-09 03:39:40]
Skomentuj

Autor:
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl