Sok owocowy na zimę

5 stars based on 1 reviews Przetwory
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 5

Składniki:

1 ½ kg jabłek
30 dag śliwek
25 dag czarnego bzu
15 dag malin
15 dag winogron jasnych (1 kiść)
3 dag liści z wiśni (1 pełna garść)
1 litr wody
1 kg cukru

Sposób wykonania:

Jabłka przekroić, oczyścić i w skórce pokroić na grube plasterki. Śliwki opłukać i wypestkować. Czarny bez, maliny, winogrona i liście wiśni opłukać i osuszyć.

Do dużego garnka przełożyć jabłka, śliwki, czarny bez, maliny, winogrona i iście wiśni. Wlać wodę, razem zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzić, przetrzeć przez sito i dodać cukier. Razem dokładnie wymieszać.

Następnie gotowy sok przelać do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 10 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy.

Z podanych składników wyjdzie 5 słoiczków po 500 ml.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
lato owoce śliwka sok wiśnia Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Witajcie :) Polecam ten soczek, otworzyłam go sobie dopiero wczoraj, bo gdzieś mi się dobrze schował w piwnicy ;) Jest przepyszny do herbatki, do wody - słodki, smaczny, lekko zgęstniał - pycha! Jeśli ktoś będzie miał możliwość latem niech sobie zrobi, bo warto! Pozdrawiam :)
Dorota [2013-04-17 12:27:09]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>