Przepisy Extra

Sok z czarnego bzu i mięty

To kolejny, sprawdzony przepis na zdrowy sok z czarnego bzu :) Tym razem wzbogacony o smak i aromat orzeźwiającej mięty z własnego ogródka - mniam!

Bo wiadomo, że te mięsiste, soczyste i czarne pestkowce są bardzo zdrowe, jednak nie wolno ich jeść na surowo! Najlepiej je suszyć lub gotować... tak jak zrobiłam to ja - przygotowując z nich zdrowy sok :)

Sok z czarnego bzu jest skutecznym środkiem w wydalaniu nadmiernej flegmy z organizmu (której to zaleganie ma najczęściej miejsce przy mocnym przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli, astmie, a nawet przy paleniu papierosów).

Gdy zaczyna nas łamać w kościach i czujemy, że zbliża się grypa, to warto do ciepłej herbatki dodawać kilka łyżeczek soku z czarnego bzu - i rano i wieczorem. Taką herbatkę można wzbogacić sobie także miodem naturalnym lub odrobiną soku z cytryny. Tak przygotowana herbatka świetnie rozgrzewa, zwłaszcza podana na kolację - rozgrzewa w nocy i rano czujemy się już dużo, dużo lepiej! Czytaj więcej

Letnia woda lub herbatka z dodatkiem soku z czarnego bzu jest skuteczna również w obniżeniu gorączki - sprawdzone!

Czarny bez pożyteczny jest też w leczeniu kataru siennego i posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, ponadto wpływa korzystnie na poprawę przemiany materii, a także oczyszcza organizm z toksyn... dlatego warto mieć kilka słoiczków z takim sokiem w domowej apteczne :)

Zdrówka i smacznego życzę!

Sok z czarnego bzu i mięty

Składniki:

1 kg owoców czarnego bzu
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 cytryna
2 gałązki mięty (duże gałązki)

Sposób wykonania:

Owoce czarnego bzu obrać z baldachimów, opłukać i osuszyć na sitku. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, wymieszać i zagotować. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i pokroić w plastry. Do słodkiego syropu przełożyć owoce czarnego bzu, plasterki cytryny i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodać opłukane i osuszone gałązki mięty, wymieszać i zostawić na około 10 godzin. Na koniec dokładnie odcedzić owoce z miętą od soku (przez gazę, mając na rękach jednorazowe rękawiczki).

Gotowy sok z owoców czarnego bzu przelać do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 4 słoiki po 380 ml i 1 słoiki 300 ml orzeźwiającego soku z czarnego bzu.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ciekawy smak ma ten sok, osobiści lubię miętę, dlatego skusiłem się na wykonanie tego soku. Kilka kropel do herbatki lub wody - pyszności! ;)
Krzychu [2019-09-24 22:48:30]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.