Sok z owoców czarnego bzu

Dodane przez w dniu
10 opinii | Wyraź opinię
4.04347826 stars based on 23 reviews Przetwory

Składniki:

1 kg owoców czarnego bzu
1 szklanka wody
½ kg cukru

Sposób wykonania:

Owoce czarnego bzu obrać z gałązek (można widelcem). Opłukać i osuszyć. Przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez 15 minut.

Następnie przecedzić i przetrzeć przez sitko. Do czystego soku wsypać cukier, wymieszać i zagotować. Przelać do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 1 słoik po 500 ml i 2 słoiki po 200 ml.

Smacznego.

7014
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
za dużo cukru!
dasro [2015-10-15 11:49:58]
Dzięki, spróbuję tak zrobić w przyszłym roku. Również pozdrawiam :)
Dorota [2013-09-27 11:55:23]
Taką ilość cukru to ja dodaję do 5 kg owoców . Robię taki sok od kilku lat i jest bardzo smaczny i nic się z nim nie dzieje Pozdrawiam.
Ewa [2013-09-26 13:39:59]
Można zrobić sok z owoców czarnego bzu w sokowniku, ja akurat go nie miałam i zrobiłam inną metodą, i wody tutaj trochę trzeba dodać, żeby owoce się nie przypaliły, przysmażyły ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2013-09-24 12:34:49]
nie robiłam soku z bzu ,chcę spróbować ,ale zastanawiam się po co woda? czy ten sok można zrobić w sokowniku bez gotowania z wodą?
ewa [2013-09-12 13:48:42]
Też robię taki sok tylko ja dodaję do gotowania liście wiśni-zmienia zapach i ma pyszny wiśniowy posmak. Polecam
Ewelina [2013-02-14 14:58:02]
Jak się gotuje to ma rzeczywiście trochę taki inny zapach, ale nie jest znowu tragiczny. Ważne jest aby gotować owoce bez gałązek. Zimny sok już lepiej smakuje, ale trzeba go zapasteryzować i odstawić do piwnicy, musi trochę poleżakować. Jest naprawdę pyszny, pozdrawiam.
Dorota [2012-09-17 12:11:46]
Tak jak kazali zrobiłam, lecz zapomnieli dodać że cholernie śmierdzi przy gotowaniu i tak też smakuje... Zastanawiam się co jest nie tak ?! No i dzieci na pewno tego nie ruszą..... :(
GOCHA [2012-09-17 11:57:25]
To cieszę się, że się udał i że smakuje. Na zdrowie!
Dorota [2011-11-25 19:42:57]
ZROBIŁAM SOK Z TEGO PRZEPISU. JEST WSPANIAŁY. POLECAM ZYSTKIM.
BENIA [2011-11-25 17:26:37]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.