Przepisy Extra

Sos beszamelowy

Składniki:

5 dag masła
2 łyżki mąki pszennej
500 ml mleka
kilka kropel soku z cytryny
gałka muszkatołowa
pieprz kolorowy
sól

Sposób wykonania:

W rondelku roztopić masło i dodać do niego mąkę. Na małym ogniu zrobić lekką zasmażkę, cały czas mieszając. Następnie wlać mleko, wymieszać i zagotować (sos gęstnieje jeszcze po zdjęciu z ognia, a najgęstszy jest po ostudzeniu). Dodać kilka kropli soku z cytryny i szczyptę gałki muszkatołowej. Przyprawić do smaku pieprzem kolorowym i solą.

Sosem beszamelowym można polewać ugotowane warzywa, makaron, kotlety, różnego rodzaju mięsa, można go też dodawać do zapiekanek.

Sos beszamelowy może być podstawą wielu innych sosów. Można do niego dodać musztardę, chrzan, przecier pomidorowy, zioła (np. oregano, zioła prowansalskie), starty na tarce o małych oczkach żółty ser, zmiażdżony czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, ogórek, pieczarki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.