Sos tzatziki

4.2 stars based on 5 reviews Przystawki

Ojczyzną sosu lub dipu tzatziki jest Grecja. To doskonały dodatek do dań przygotowanych na grillu lub w kuchni poprzez smażenie lub pieczenie. Tzatziki można również podawać samodzielnie jako przystawkę, w charakterze dipu.

Przygotowanie tego sosu nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Jarzyny wymagają oczyszczenia i odpowiedniego rozdrobnienia, po czym wszystkie składniki należy umieścić w naczyniu i wymieszać, a następnie pozostawić w lodówce - do "przegryzienia się składników". Czytaj więcej

Sostzatziki idealnie pasuje do różnych dań mięsnych z grilla i przygotowywanych w tradycyjnej kuchni.

Ten sos jest idealny do pizzy, zapiekanek, jajek, placków ziemniaczanych, kanapek, kiełbasek, steków i innych potraw z grilla - mniam :)

Polecamy!

Autor:
Dodano:
Odsłon dziennie: 3

Składniki:

20 dag jogurtu naturalnego
1 duży zielony ogórek
3 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Zielony ogórek opłukać, osuszyć i obrać ze skóry. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odstawić na około 10 minut, a następnie odsączyć z soku. Czosnek zmiażdżyć. Koperek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.

Do jogurtu naturalnego dodać zielony ogórek, czosnek i koperek. Następnie dodać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 60 minut.

Podawać do grillowanych kiełbas, mięs i szaszłyków.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
czosnek jogurt jogurt naturalny koper odchudzanie ogórek oliwa pieprz sok sól sos warzywa zielony ogórek Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl