Przepisy Extra

Strzępiec

Składniki:

Ciasto kruche:
40 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
4 żółtka
20 dag cukru pudru
2 łyżki kakao
Ponadto:
30 dag powideł
10 dag orzechów włoskich
Pianka:
4 białka
10 dag cukru
kisiel wiśniowy
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier puder, zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Wszystkie części ciasta włożyć do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.

Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 24-25 cm) wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Z zamrażalnika wyjąć jedną białą część ciasta i zetrzeć nad formą na tarce o grubych oczkach i rozprowadzić równo w tortownicy. Następnie wyłożyć powidła, a na nie zetrzeć ciemne ciasto i równo rozprowadzić, posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Z białek ubić pianę, dodać cukier. Do sztywnej piany wsypać kisiel i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciemne ciasto i przykryć trzecią częścią ciasta, również startą na tarce o dużych oczkach i wyrównać.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 170-180 °C.

Upieczone i ostudzone ciasto polać polewą czekoladową.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
33 opinie | Wyraź opinię
4.2572067872 stars based on 5363 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
To bardzo się cieszę i gratuluję udanego wypieku :)
Dorota [2016-07-12 22:42:02]
ciasteczko przepyszne, wczoraj go piekłam wyszło idealnie jak na zdjęciu tylko zamiast powideł dałam dżem porzeczkowy. super):
asia [2016-07-10 11:26:17]
Piekę go już od paru lat jest super zawsze mi się udaje.pozdrawiam
Anna [2010-05-25 08:55:01]
witam, polecam wszytskim ciasto, jest przyszne ,robię go już drugi raz i napewno na tym drugim razie nie przestanę ;)
DOMI [2009-03-05 14:52:59]
Hmm... być może zrobił się po prostu zakalec? Może proszę spróbować piec w większej temperaturze, żeby to ciasto wyrosło i podczas pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika. Powodzenia ;)
Dorota [2007-11-12 15:16:05]
Pani Dororko proszę o pomoc... bo mi nie wyszłedł ten STRZĘPIEC:( tzn.ciasto słabo wyrosło,spód upiekł się, ale na drugi dzień jakby namókł powidłami śliwkowymi.Nie wiem co zrobiłam źle???ale nie poddam się upiekę je jeszcze raz:)
ilona-początkująca pani domu [2007-11-10 12:02:32]
ja zamiast kisielu dodalem budyniu smietankowego do piany bo kisel troche nie pasuje ale smacznie wyglada pozdrawiam cie doroto
pawel [2007-10-13 12:14:18]
Pyszne ciasto! Polecam wszystkim :) jeszcze ciepłe u mnie znikneło :))
Lewuś [2007-07-27 18:33:47]
ciasta zazwyczaj sa słodkie i o to chodzi
kot [2007-05-29 17:28:56]
mi też smakuje. Polecam ten przepis
kuchareczka [2007-04-24 19:39:49]
ciasto jest bardzo dobre
alicja pasternak [2007-03-25 12:12:16]
To ciacho zawsze się udaje. Robiłam już wielokrotnie i zawsze mi mało. Polecam a na pewno przyznacie mi rację
Katarzyna [2007-01-30 10:05:40]
Ciasteczko super, mąż się zajadał. Polecam, naprawdę pyszne!!!
Gosia [2006-12-22 20:21:27]
Witam, cieszę się, że przepisy się podobają i smakują ;) Tak, ta osóbka to ja ;)
Dorota [2006-10-19 18:46:29]
Cześć Dorotko. Bardzo smakowicie wyglądają Twoje przepisiki... Zrobiłam nawet kilka z nich wiec moge tez śmiało napisać że również znakmicie smakują. Jestem łasuchem ;) uwielbiam jeśc pyszności z robieniem to juz tak prędko nie jest ale jak się chce to sie robi ;P ps: ta osoobka na ostatnich fotkach to Ty?? :>
KacCcZorRra [2006-10-18 20:06:36]
jest super ,troche za slodki ,ale mozna zmniejszyc ilosc cukru
ewa [2006-10-09 03:28:25]
SUPER ,dosłownie przez dużeS...
GABI [2006-09-27 14:07:22]
Właśnie jem to ciasto jeszcze jest nawet trochę ciepłe, powiem że jest bardzo dobre tylko dl ciasta dałam dwie łyżki śmietany i jest super pa pa
Ania [2006-03-30 19:13:10]
ciacho wyszlo dobre i smakowalo kazdemu....wiecej takich przepisow...
olsza [2006-03-25 21:01:10]
te ciasto jest bardzo pyszne!!! i nie uważam żeby było za słodkie
nati [2006-03-21 17:08:20]
Jadłam to ciasto jest pyszne nawet sama je robiłam ale miałam przepis pod nazwą Ciasto Królewskie. Pozdrawiam
wiola [2006-02-26 15:11:35]
Ciasto bardzo dobre ale ja nie mialam kisliu wisniowego wiec dodalam malinowy tez wyszlo bardzo dobre.Pozdrawiam
nona [2005-12-30 08:38:46]
Ciasto jest za słodkie i bardzo twarde. Nie polecam!!!
Rene [2005-09-29 13:21:54]
Ciasto pyszne i zawsze się udaje
KK [2005-08-13 21:18:21]
Ciasto jest przepyszne.Dałam tylko troszkę mniej cukru-pudru.
Ania T [2005-08-07 21:38:11]
To ciasto nosi nazwę PLEŚNIAK i jest pyszne.
Aga [2005-06-13 22:03:36]
Baaardzo smaczne ciasto i do tego ciekawie wyglądające. Jednak jesli bedę robic je następny raz dam mniej kakao (łyżka z pewnością wystarczy). Do ciacha dałam ok 12 dag cukru pudru, zamiast 20. Do piany tez mozna dać mniej. Piekłam ok 40 min. Nie miałam orzechów, więc dodałam płatków migdałowych - też jest smaczne. POLECAM!
Renia [2005-05-28 17:11:59]
Ciasto jest fantastyczne, pieknie pachnie, wyglada i smakuje oczywiscie:) No i ma jeszcze jedna zalete jest proste i szybo sie je robi:)
dorcia84 [2005-05-25 10:30:31]
To ciacho jest bombowe. Piekłam je juz wiele razy i w kilku wersjach m.in. z truskawkami i kiślem truskawkowym, świeżymi śliwkami, a nawet jabłkami. Jeśli ktoś nie umie wymieszać piany z kiślem i wyszły mu kluchy to znaczy ze jest ciapa i koniec, i niech sie zastonowi co pisze, zanim coś lub kogoś skrytykuje. To ciacho jest na 5!!
Ania [2005-03-09 19:49:54]
Piecze to ciasto bardzo często, tylko do białek nie dodaje kisieli tylko ubijam je z cukrem
mika [2005-02-15 14:23:08]
ciasto troche zaslodkie kisiel sleil sie w grudki
mika [2004-05-23 12:55:38]
JEST ZA SLODKI
NINA [2004-05-21 00:33:14]
Piekłam go wczoraj, wyszedł wyśmienity, polecam wszystkim
Basia [2004-05-17 10:39:55]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.