Przepisy Extra

Surówka z jabłek i selera naciowego

Składniki:

Surówka:
50 dag jabłek
1 1/2 łyżki soku z cytryny
25 dag selera naciowego
2 dag liści mlecza
2 dag suszonej żurawiny
2 dag płatków migdałów
1 1/2 łyżki oleju z pestek winogron
pieprz kolorowy
cynamon
imbir
Do dekoracji:
piórka zielonej cebulki

Sposób wykonania:

Jabłka obrać, oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Seler naciowy opłukać i również pokroić w kostkę. Liście mlecza opłukać i porwać na kawałki.

Do dużej miski przełożyć jabłka, seler naciowy, liście mlecza, suszoną żurawinę i płatki migdałów. Całość polać olejem z pestek winogron oraz posypać szczyptą kolorowego pieprzu, cynamonu i mielonego imbiru. Wymieszać i włożyć do lodówki na około 15 minut. Zieloną cebulkę opłukać, osuszyć i pokroić. Pokrojoną cebulką posypać surówkę tuż przed podaniem na stół.

Schłodzoną surówkę podawać do drugiego dania jako dodatek obiadowy.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.