Przepisy Extra

Surówka z pekinki i pomidorów

Składniki:

1/2 kg kapusty pekińskiej
15 dag pomidorów
10 dag marchwi (waga po obraniu)
5 dag ogórków kiszonych
5 dag cebuli
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
ostra papryka w proszku
cukier
koperek
sól prowansalska
pieprz kolorowy

Sposób wykonania:

Kapustę pekińską opłukać, osuszyć i pokroić. Pomidory opłukać i pokroić w dużą kostkę. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki kiszone i obraną z łupinek cebul pokroić w małą kostkę.

Do miski przełożyć kapustę pekińską, pomidory, marchew, ogórki kiszone i cebulę. Dodać olej, sok z cytryny, szczyptę ostrej papryki w proszku, cukru i pokrojony koperek. Przyprawić do smaku solą prowansalską i kolorowym pieprzem. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji. Super smakuje z zmieniaczami i wołowinką w sosie.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.