Przepisy Extra

Surówka z zielonych ogórków i orzechów włoskich

Zielona surówka z ogórków i orzechów z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i przypraw. To ciekawe połączenie smaków i zapachów. A do tego samo zdrowie!

W tej ogórkowej surówce znajduje się składnik, który na pierwszy rzut oka może nie bardzo pasuje smakowo do niej... są to włoskie orzechy. Ale potem jak się okaże smakowo te produkty się "polubią" ;)

Orzechy mają sporo kalorii. Warto jednak zauważyć, że zawierają one zdrowe kwasy omega-3 i białko. Są źródłem wielu niezbędnych dla człowieka pierwiastków, między innymi żelaza, magnezu i potasu. Jak widać, orzechy dodają tej kompozycji wartości odżywczych, ale też smakowych, czyli ten orzechowy dodatek śmiało można tutaj użyć. Czytaj więcej

Do tego ogórkowo-orzechowego duetu dochodzi jeszcze bardzo zdrowy i aromatyczny czosnek. A z nim żadna surówka nie będzie nudna w smaku... on wnosi do surówki specyficzny aromat, smak i nadaje surówce charakteru.

Tak w skrócie można opisać tę prostą, smaczną i ładnie się prezentującą się surówkę. Pasuje do drugiego dania obiadowego, ale również można podać ją do dań z grilla.

Ma ona piękny zielony kolor i dlatego ładnie prezentuje się na stole. Jej wygląd i mix składników kusi wyglądem :)

Przepis na tę surówkę jest bardzo łatwy, a samo jej wykonanie błyskawiczne! Surówka idealna na lato.

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki:

2 duże zielone ogórki (ok. 50 dag)
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropel soku z cytryny
sól
pieprz
zielona pietruszka

Sposób wykonania:

Ogórki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek zmiażdżyć. Orzechy włoskie drobno pokroić.

Ogórki przełożyć do miski razem z czosnkiem i orzechami włoskimi. Dodać oliwę z oliwek, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Wierzch sałatki posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.3913439632 stars based on 3073 reviews Surówki
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.