Przepisy Extra

Szałot śląski

Składniki:

1 kg ziemniaków
25 dag matiasów (w oleju)
3 jajka
20 dag ogórków kiszonych
15 dag cebuli
8 dag wędzonej słoniny
majeranek
pieprz (dużo)

Sposób wykonania:

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach. Następnie lekko ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Matiasy wyjąć z oleju i pokroić w kostkę (nie trzeba ich moczyć w wodzie). Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i sparzyć. Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka i stopić.

Do dużej miski przełożyć ziemniaki, matiasy, jajka, ogórki kiszone, cebulę i skwarki ze słoninki wraz z gorącym tłuszczem. Dodać majeranek i dużo, dużo pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i ciepły szałot podać na stół.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2013-03-28 20:36:40]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.