Przepisy Extra

Szarlotka tortowa

Szarlotka tortowa

Składniki:

Ciasto:
50 dag mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
25 dag margaryny
3 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek
galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru
Krem:
20 dag masła
budyń waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
1 1/2 szklanki mleka
aromat rumowy

Sposób wykonania:

Połączyć i zagnieść składniki ciasta. Podzielić na 3 części. Każdą część rozłożyć na dużej tortownicy i piec osobno ok. 10 minut.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, smażyć z cukrem ok. 10 minut. Następnie dodać galaretkę rozpuszczoną w 4 łyżkach gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ostudzony dolny placek i przykryć środkowym, lekko docisnąć.

Na mleku ugotować gęsty budyń, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać ostudzony budyń i aromat.

Na środkowy placek wyłożyć krem i przykryć górnym plackiem, lekko docisnąć.

Posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
4.4155230596 stars based on 889 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
EXTRA *
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że szarlotka smakowała i fajny pomysł z tą mechaniczną pomocą ;) Z taką pomocą to tylko piec i piec. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-08-02 12:27:17]
Pyszne! ciasto bylo bardzo miekkie od samego poczatku i bardzo delikatne, wcale nie za slodkie. Jablka tylko musialam dusic troche dluzej, ale to wszystko zalezy od gatunku. Jednym slowem pyszne w 100%. A ciasto zagniotla mi maszyna do pieczenia chleba, wiec roboty prawy w ogole nie mialam, sama przyjemnosc :)
Małgorzata [2011-08-01 16:57:14]
jest przepyszna wyszła mi świetnie
ppppp [2008-10-12 07:15:42]
polecam krem o nieco zmienionym składzie, oto on: 2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 kostki margaryny Odlać pół szklanki mleka i wymieszać w niej mąkę ziem. i pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać mąkę i gotować przez kilka minut. Ostudzić. Na koniec budyń po trochę rozcierać z margaryną na puszystą masę. SMACZNEGO (muszę dodać, że to jeden z moich ulubionych kremów)
Agnieszka [2007-04-03 20:34:02]
To dziwne, bo mi wyszło fajnie. Twarde było na początku, ale potem zmiękło. Smak też dobry.
Marcin [2004-01-07 10:06:13]
Zrobilam to ciasto ale masa jest tak mdła ze nikt nie chce zjesc wiecej niz pol kawalka. A poza tym nic nie zmiekczylo gornej wartwy ciasta i mozna nia gwozdzie wbijac.
yasumi [2004-01-07 09:55:21]
jest super
Krystyna [2004-01-03 19:31:32]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.