Przepisy Extra

Szarlotka z budyniem i orzechami

Szarlotka, jak wiadomo to pyszne ciasto z soczystymi jabłkami. W tym przepisie na ciasto, do podstawowego składnika szarlotki, czyli jabłek dodano masę orzechową i budyniową... mmm brzmi smakowicie :)

Jest to ciasto dla wszystkich, którzy lubią słodkie wypieki z owocami lata i innymi smakowitymi dodatkami...

To nowy, fajny i sprawdzony pomysł na trochę inne ciasto jabłkowe :) To może i dobrze, bo my przecież ciągle poszukujemy nowych i ciekawych pomysłów na ciasta... bo jedno, czy dwa ciasta pieczone w kółko mogą się nam już znudzić lub przejeść ;)

Przygotowanie tej szarlotki nie jest trudne, ani czasochłonne. Wystarczy trochę chęci i w krótkim czasie na stole można postawić ten słodki placek jabłkowy. Składniki na to ciasto są proste, tanie i wszędzie można je kupić :) Czytaj więcej

Podstawę tej szarlotki stanowi kruche ciasto, ale można wykonać go na cieście biszkoptowym i będzie równie smakowite - mniam :)

Taka szarlotka to fajny pomysł na ciasto na lato. Tutaj nic nam się nie rozpłynie, nie roztopi, dlatego śmiało można go nawet przewozić, jak jest taka potrzeba.

W gorące, upalne dni taką szarlotkę można serwować z gałką śmietankowych lodów, przystrojonych listkiem orzeźwiającej mięty.

Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu na szarlotkę!

Smacznego :)

Składniki:

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
½ szklanki cukru pudru
1 jajko
3 łyżki wódki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej
Masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
Masa budyniowa:
750 ml mleka
2 budynie o smaku toffi z cukrem
Masa orzechowa:
¾ szklanki orzechów włoskich
1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać miękkie masło, cukier puder, jajko, wódkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę, zrobić dwie kule i włożyć na 2 godziny do lodówki.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część schłodzonego kruchego ciasta. Na nim rozsypać bułkę tartą. Jabłka obrać, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Dodać do nich sok z cytryny i wymieszać. Następnie wyłożyć do formy, na bułkę tartą.

500 ml mleka zagotować, a w pozostałym rozpuścić budyń. Następnie wlać do gotującego się mleka, i chwilkę pogotować. Gorącą masę budyniową rozłożyć na jabłkach.

Orzechy włoskie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać kawę rozpuszczalną (sypką). Razem wymieszać i rozsypać na masie budyniowej. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część kruchego ciasta. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temperaturze 170-180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
20 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Będę trzymała kciuki, żeby ciasto się udało i smakowało (zwłaszcza teściowej). Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2011-12-23 17:32:27]
Dziękuję :) Cieszę się, że ciasto smakowało, pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-17 10:19:20]
Ciasto pyszne, ale jak dla mojej rodzinki mało słodkie - następnym razem dodam cukru do jabłek lub budyniu i może trochę miodu do orzechów(można uprażyć je na patelni)
karolka [2011-01-15 13:51:45]
Można :)
Dorota [2011-01-08 18:02:05]
Czy można zastąpić budyń toffi o jakimś innym smaku?
mikeQ [2011-01-08 13:20:18]
Myślałam, że ciasto będzie smaczniejsze
Iza [2011-01-04 17:24:11]
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i że smakowało. Teraz trzymam kciuki za kolejne wypieki. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-12-31 14:36:04]
Chociaż nie przepadam za ciastami w których decydującą role odgrywają jakiekolwiek owoce(jestem typowym czekoladożercą;) to jednak przepis mi się spodobał i postanowiłam zrobić to ciasto na ostatnie święta.Bardzo łatwo sie je robi i wyszło bardzo dobre.Szczególnie smakowało mojemu chłopakowi który zjadł chyba 3/4 blaszki:) Teraz przyszła kolej na kolejny twój przepis,bo właśnie skończyłam "biszkoptową krówkę"...jak już zjemy to dodam i pod tym przepisem stosowny komentarz:)pozdrawiam
Kora [2010-12-31 00:19:18]
Dziękuję za miły komentarz :) Nowe przepisy pojawią się na pewno. Serdecznie pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)
Dorota [2010-10-22 21:58:34]
jak zawsze ciasta Dorotki sa przepyszne:) dzieki za nowy przepis i czekamy na więcej przepisów:) pozdr.
Aga [2010-10-21 17:50:32]
Hmm... ważne jest aby, masa budyniowa była ciepła jak będziemy wykładać na nią orzechy i potem kruche ciasto - wtedy wszystko ładnie się "przyklei". Dlatego orzechy najlepiej zetrzeć sobie wcześniej.
Dorota [2010-10-15 10:05:45]
Dlaczego góra ciasta mi odchodzi , nie można ukroić ciasta.
aga [2010-10-11 14:09:35]
Wystarczy do lodówki :)
Dorota [2010-10-11 12:12:32]
do lodówki wystarczy ? czy do zamrażalnika nie lepiej ? :) pzdr :)
daga [2010-10-10 20:41:46]
Dzięki wódce ciasto nabiera wyjątkowej kruchości, a procenty podczas pieczenia wyparują ;)
Dorota [2010-09-28 10:43:33]
Jaka rolę odgrywa wódka w cieście kruchym ?
lucy [2010-09-23 16:34:21]
super przepis!
Natalia [2010-09-22 17:01:50]
Dziękuję za miły komentarz i trzymam kciuki za udaną szarlotkę :)
Dorota [2010-09-07 16:52:35]
ciasto super!
aga [2010-09-05 20:08:13]
Lubię twoje przepisy i szukam ciągle nowych ten wydaje sie fajny ,zobaczmy ;pozdrawiam
z [2010-09-03 19:51:43]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.