Przepisy Extra

Szarlotka z masą serową

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1/3 szklanki cukru
20 dag masła
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki spirytusu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 białka
2 łyżki bułki tartej
Masa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek (waga po obraniu)
1/2 szklanki cukru
1 pomarańcza
cynamon
2 galaretki brzoskwiniowe
Masa serowa:
25 dag półtłustego białego sera
1 szklanka śmietany 18%
4 łyżki mleka
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 budyń waniliowy
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę i cukier. Dodać masło, jajko, żółtka, śmietanę, spirytus i proszek do pieczenia. Wszystko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na trzy części i zrobić trzy kule. Włożyć do lodówki na godzinę do schłodzenia.

Jabłka obrać, oczyścić i opłukać. Pomarańczę umyć, sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie pomarańczę przekroić i wycisnąć z niej sok. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do dużego garnka. Dodać do nich cukier i smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać skórkę i sok z pomarańczy, szczyptę cynamonu i wsypać dwie galaretki brzoskwiniowe w proszku. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić.

Do miski przełożyć półtłusty ser, śmietanę, mleko, cukier waniliowy i budyń waniliowy w proszku. Całość razem zmiksować.

Dno prostokątnej formy 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć w niej dwie kule kruchego ciasta. Dwa białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i rozsmarować ją na kruchym cieście. Całość posypać bułką tartą. Następnie rozłożyć masę jabłkową, a na niej masę serową. Na górze ciasta rozłożyć kruszonkę z pozostałego kruchego ciasta (jednej kuli).

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut w temperaturze 180 °C. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem i odstawić do ostudzenia.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
8 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Taki zwykły na 1/2 litra mleka, ma on 40 gram, udanego wypieku życzę :)
Dorota [2018-07-12 22:01:30]
A budyń ile musi mieć gram
Monika [2018-07-12 16:51:53]
Dziękuję pięknie i pozdrawiam :)
Dorota [2016-01-20 10:32:30]
Cieszę się, że szarlotka smakowała. U mnie wszystko ładnie razem się trzymało, może te jabłka trzeba dłużej smażyć, pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-06 20:54:10]
Ciasto w smaku bardzo dobre natomiast góra ciasta oddzielała mi sie od jabłek i jabłka troche za rzadkie.
Gosia [2013-01-06 11:21:00]
Bardzo dobre ciasto:)
jola [2012-10-07 13:59:41]
Dziękuję :) Cieszę się, że ciasto smakowało i pozdrawiam :)
Dorota [2012-10-01 14:51:34]
Robiłam i polecam. Bardzo smaczne :)
Kolda [2012-10-01 14:27:16]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.