Przepisy Extra

Szarlotka z serem i aronią

Szarlotkę czy sernik, co by tu upiec do kawy tym razem?? ;)

A może i szarlotkę, i sernik w jednym?? Czemu nie?! :)

To połączenie cudnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Do tych dwóch mas dołożyłam jeszcze - bombę witaminową - czyli fioletowe kulki... aronii :)

Ciasto to pasuje na każdą okazję, i do zwykłej kawusi i na świąteczne ucztowanie. To dosyć prosty, tani i łatwy przepis na ciasto. Uda się każdemu, sprawdźcie :)

Zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)

Szarlotka z serem i aronią

Składniki:

Kruche ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 ½ szklanki mąki krupczatki
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła
4 żółtka
Masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek (waga po obraniu)
sok z cytryny
5 łyżek kaszy manny
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
Masa serowa:
50 dag twarogu (półtłustego)
40 dag jogurtu naturalnego
35 dag jogurtu greckiego
6 białek
sól
¾ szklanki cukru
2 żółtka
2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
ok. 30 dag aronii (mrożonych)
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać masło i żółtka. Całość razem posiekać, a następnie zagnieść kruche ciasto. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć w niej ciasto, nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i smażyć, długo na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby jabłka się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dodać kilka kropel soku z cytryny i wymieszać. Następnie wsypać kaszę mannę i ponownie wymieszać. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie, wlać do masy jabłkowej, dokładnie rozmieszać, zagotować i zdjąć z ognia.

Do miski przełożyć twaróg, jogurt naturalny i jogurt grecki. Całość razem zmiksować blenderem na gładką masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa będzie puszysta. Na koniec przelać do masy serowej, dodać mąkę ziemniaczaną i całość razem delikatnie zmiksować.

Na podpieczony kruchy spód wyłożyć masę jabłkową, a na niej rozłożyć masę serową. Na górze masy serowej ułożyć aronie (ukośnymi paskami). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Przed podaniem na stół ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.