Przepisy Extra

Szczawiowo-ziemniaczany krem z jajkiem

Składniki:

1 łyżka masła
30 dag szczawiu
3 ząbki czosnku
20 dag ziemniaków (waga po obraniu)
20 dag pora
2 liście laurowe
3 łyżki śmietany 18%
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Liście szczawiu przebrać, opłukać, osuszyć i pokroić. W rondelku roztopić masło, przełożyć szczaw i chwilkę podsmażyć. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do szczawiu, razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w grube plasterki. Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziemniaki i por. Razem gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie liście laurowe wyjąć z garnka, a przełożyć do niego szczaw z czosnkiem. Całość razem zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać śmietanę (wcześniej ją zaharować) i kilka kropel przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.

Podawać na gorąco z jajkiem ugotowanym na twardo.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.0285714284 stars based on 7 reviews Zupy
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.