Szybkie pączki z lodówki

4.857142857 stars based on 7 reviews Ciasta i słodkości

Szybki przepis na smakowite pączki. Tutaj nie trzeba czekać, aż rozczyn i ciasto podrośnie... po prostu robimy ciasto, wkładamy go do lodówki, aby odpoczęło, i one i my ;) a potem formujemy pączki i smażymy - mniam!

Składniki:

Ciasto:
5 gram drożdży
2 łyżki cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
szczypta soli
½ kg mąki pszennej
10 dag masła
Dodatkowo:
marmolada różana ok. 25 dag
cukier puder

Sposób wykonania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i niewielką ilością letniego mleka.

Jajka ubić ze szczyptą soli i dodać do mąki pszennej. Następnie dodać pozostałe mleko, roztopione i ostudzone masło, a na koniec roztarte drożdże. Całość dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Z ciasta uformować krążki, łyżeczką kłaść marmoladę i delikatnie sklejać. Na koniec uformować rękami ładną kulę. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Usmażone wykładać na ręczniku papierowym. Ostudzone pączki posypać cukrem pudrem.

Z podanych składników wyjdzie około 20 sztuk pączków.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
ciasta cukier cukier puder drożdże jajko Karnawał krem mak mąka mąka pszenna marmolada masło mleko słodkości smażenie sól tłuszcz Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Jak to ani słowa o lodówce, proszę przeczytać cały sposób wykonania... To jest przepis inny niż wszystkie, warto go wypróbować, bo jak widać na zdjęciu pączki wychodzą apetyczne :)
Dorota [2013-12-29 20:50:35]
Dlaczego \"Pączki z LODÓWKI\"???? ( Tytuł przepisu) Idiotyzm totalny... W dalszym ciągu przepisu - ani słowa o lodówce... Zresztą o ile wiem , pączków nie przechowuje się w lodówce, jak zresztą i innego drożdżowego ciasta( zimne jest niesmaczne)... Ani też produkty użyte do pączków nie mogą być zimne ( z lodówki), tylko o temp. pokojowej, no może masło ew może być z lodówki, bo i tak się je roztapia i robi się ciepłe...
Dominika - Nika [2012-02-19 15:57:16]
To bardzo się cieszę, że pączki się udały. A z tą marmoladą marchewkową to musiały ciekawie smakować :) Przyznam się, że ja też się trochę obawiałam tego trzymania ciasta w lodówce, ale też nie potrzebnie, bo pączuszki się udały ;) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-02-17 10:47:39]
A ja dzisiaj zrobiłam z marmoladą marchewkową(lubię robić takie różności :-))),wyszły przepyszne!!!!Obawiałam się troszkę tego trzymania w lodówce ale niepotrzebnie.Naprawdę pychotka !!!!
Gosia [2012-02-16 19:42:38]
Na pewno ma być tak mało drożdży (5 gram), taki był przepis. Według niego zrobiłam pączki i udały się :)
Dorota [2012-02-15 17:18:17]
7 g drożdży instatnt = 25 g drożdży świeżych Czy w przepisie nie miało być 5 dkg zamiast 5 g ?
majkiel [2012-02-15 14:55:51]
Mi pączki nie wyszły .... tragedia .... są twarde :( ....
carla [2012-01-29 20:11:20]
Tak, taki był przepis (z naszego forum), też byłam zdziwiona, ale robiłam jak pisało i wyszły :)
Dorota [2012-01-25 15:09:45]
Dorotko czy napewno te paczki wyjda z 5gr.drozdzy swiezych do 1/2 kg maki ?
ciachela [2012-01-24 18:36:08]
Proporcja jest taka, że 1:2 - suche:świeże czyli dodajemy 2,5 grama suchych, bo 5 gram mamy świeżych w przepisie. A co do wykonania to warto przeczytać na opakowaniu drożdży i postępować zgodnie z opisem. Zazwyczaj te suche drożdże miesza się z mąką, ale bywa i tak, że rozpuszcza się je w ciepłym mleku, lepiej przeczytać na opakowaniu drożdży. Powodzenia :)
Dorota [2012-01-24 14:41:09]
Witam jak zrobić te paczki ze suchych drożdży?
Alka [2012-01-24 13:53:14]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>