Przepisy Extra

Toffi świąteczne

Składniki:

Ciasto:
50 dag mąki
2 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki prawdziwego miodu
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier waniliowy
Krem śmietankowy:
1 litr śmietanki 36%
3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
Polewa:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
płatki migdałowe

Sposób wykonania:

Do mąki dodać jajka, cukier puder, miód, miękką margarynę, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Każdą część upiec osobno w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 12 minut w temperaturze 180 °C. Wyjąć z formy jeszcze ciepłe ciasto. Te dwa placki upiec dzień wcześniej.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać żelatynę i wymieszać.

Na jedną część kruchego ciasta wyłożyć krem śmietankowy i przykryć go drugą częścią ciasta.

Puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny (należy pamiętać, aby woda nie wyparowała). Po około 15 minutach puszkę otworzyć i karmel wyłożyć na wierzch ciasta, a następnie posypać płatkami migdałów. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez bassia77 w dniu
118 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Korzystna zmiana do tego przepisu, mąka krupczatka doda ciastu kruchości, a kwaśny dżem, przełamie trochę tę słodką nutę wypieku. Chętnie wypróbuję i dziękuję za te wskazówki :)
Dorota [2024-03-30 22:42:54]
ja dodaję pół mąki krupczatki , pół tortowej(jeśli nie mam krupczatki, daję 3 żółtka zamiast 2 całych jajek) a pierwszą warstwę ciasta smaruję kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, później dopiero krem śmietankowy, drugi placek, a na wierzch masa krówkowa i płatki migdałowe
anna [2024-03-22 09:05:57]
Wiem, wiem że jest pyszne, nam też bardzo smakuje. Super ciasto na świąteczny stół :)
Dorota [2012-12-24 09:09:49]
a mnie nie wyszło:(
madlenne [2010-05-18 21:45:33]
ja dodalam właśnie pół litra śmietany 36% i uważam,że to jest za mało-ten przepis jest idealny,wszystkiego ani wiecej ani mniej-SUPER PYCHOTKA
ANIA Z LUBINA [2010-04-05 18:34:33]
a i zamiast 1l śmietany 36% dodaje 0,5l
Lola:) [2010-04-01 13:41:05]
mam 17 lat i jak robie to ciasto do do ubitej śmietany dodaje to mleko skondensowane a na wierzchu posypuje cukrem pudrem jest jeszcze lepsze polecam wszystkim w ten sposób robić rodzinka zawsze jest zachwycona:)
Lola:) [2010-04-01 13:39:27]
Nie ma znaczenia w jakiej kolejności dodajemy składniki. Ciasto wychodzi takie twarde i po upieczeniu też jest twarde. Należy je upiec dzień wcześniej, a po złożeniu całość włożyć do lodówki na około 24 godziny. Powodzenia :)
Dorota [2010-03-05 12:10:56]
czy ma znaczenie to w jakiej kolejności łączymy ze sobą składniki ciasta, czy wrzucamy wszystko na raz do jednej michy? i czy ciasto powinno wyjść takie suche, twarde i kruche zaraz po wyrobieniu?
analfabeta ciast :) [2010-03-04 14:47:09]
Właśnie pichcę to pyszne ciacho,a dorzuce dwa słowa o twardości ciacha,wiem,że na przykład w przypadku pierniczków jest tak że w ciągu miesiąca robią się kruche jeśli są zrobione z naturalnego miodu,natomiast dużo szybciej-tydzień kruszeją jak są z dodatkiem sztucznego,więc może i tu ta zasada zadziała!Spróbuje na sztucznym i dam znaka jaki rezultat :)
paulusiek [2009-12-18 12:58:52]
A ja zamiast mleka skondensowanego roztapiam 4 tabliczki bialej czekolady z 8 lyzkami mleka i efekt jest identyczny i mniej czasu pochlania:) A ciasto jest fantastyczne najlepsze jakie jadlam:)
Moni [2009-10-24 16:37:31]
super wyglada i tak samo smauje MNIAAAM
Grażka [2009-07-31 21:22:48]
ciasto pyszne i pięknie się prezentuje
madzia [2009-06-08 08:01:58]
Ciasto bardzo smaczne.Robiłam na Boże Narodzenie i teraz na Wielkanoc też zamierzam zrobić.Myślę tylko że ciasto upiekę wcześniej a dopiero za dwa bądź trzy dni przełożę kremem.Było twardawe a tak może zmięknie.
makuar [2009-04-03 18:58:40]
Zamiast żelatyny można dodać rozpuszczoną galaretkę owocową /wystudzoną/. Krem ma kolor i smak kwaskowy. Jeśli chodzi o śmietanę, to lepsza do ubicia jest 30% bo 36% z kartonika przy dłuższym ubijaniu może się ubić na masło lub zwarzyć. Pytał ktoś o zastąpienie mleka kondensowanego czym innym, Dobry jest kaimak zrobiony z krówek: 12 cukierków, 1/3 szkl. mleka i 2 łyżki cukru. Zagotować mieszając. Zimne wylać na ciasto. Ja ten kaimak wykorzystuję do mazurka . Ciasto kruche, potem j.w. i bakalie., Super!!
Teresa [2009-02-14 00:13:09]
BARDZO DOBRE CIASTO, NAJLEPSZE NA TRZECI DZIEŃ. ROBIŁAM GO NA ŚWIĘTA I WYSZŁO SUPER CHOĆ DAŁAM O 0,5 LITRA ŚMIETANY MNIEJ, WSZYSTKIM SMAKOWAŁO
DZIDZIA [2008-12-26 13:54:47]
nonono pychotka a jedliscie krowke mowie wm puchotka lepsze od tego ale coz ;))))))
miska [2008-11-26 16:09:24]
Będę trzymać kciuki - powodzenia ;)
Dorota [2008-11-08 23:28:45]
Wszystko zgodnie z przepisem. I tak dokladnie robie, pieke 2 placki dzien wczesniej a pozniej przekladam masa, wykladam polewe i wkladam do lodowki. No coz... Bede je nadal piekla bo wszystkim baaardzo smakuje:)) Moze za ktoryms kolejnym razem sie uda;)
sirocco [2008-11-03 08:05:28]
Hmm, a ciasto było robione zgodnie z przepisem? może było za dużo mąki albo sody dodane? Bo tak, po upieczeniu te placki są twarde, wyciąga się je z blaszki jeszcze ciepłe, i należy je upiec dzień przed "składaniem ciasta".
Dorota [2008-11-01 21:48:12]
Ciasto stalo w lodowce jeden, dwa i trzy dni. Po kazdym dniu gorny placek byl nadal za twardy:( A z tymi brzoskwiniami to moze racja...
sirocco [2008-11-01 19:09:03]
Gotowe ciasto należy włożyć do lodówki na 24 godziny (TO JEST WAŻNE!) wtedy ono zmięknie i da się ładnie kroić. Ja nie miałam żadnego problemu z krojeniem tego ciasta, bardzo ładnie się kroiło, można było je pokroić nawet na malutkie kawałeczki i nic się nie rozjeżdżało. Myślę, że dolny placek zbyt mocno zmiękł przez brzoskwinie. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-10-31 15:24:53]
Robilam to ciasto juz dwa razy. Rzeczywiscie jest pyszne:) Ale sie masli:( Tzn placek dolny zmiekl tak, ze bardzo trudno wyjac ciasto z brytfanki a placek gorny prawie wcale nie zmiekl:( Jak jem lyzeczka z talerzyka to sie rozmasla, masa wyplywa na boki bo musze mocno kroic, zeby ukroic gorny placek. Dlaczego tak sie dzieje? Dodam, ze na dolny placek klade brzoskwinie z puszki pociete na kawalki a do smietany 30% dodaje 5 smietan-fixow.
sirocco [2008-10-30 08:03:15]
Nie zamrażałam ciast z bitą śmietaną, więc trudno mi coś doradzić...
Dorota [2008-10-21 22:11:17]
hejj!!! mama pytanie czy wie ktoś jak można zrobic taki karmel, polewę toffi bez mleka skondensowanego? Tak żeby wyszedł karmel. Przysmażałam cukier na patelni i na początku był dobry ale zaraz twardniał. ???
monia [2008-10-18 17:09:37]
Czy to ciasto mozna zamrazac? Jesli tak to w jaki sposob?
sirocco [2008-10-17 12:08:03]
pyszności!!!!!!
monika [2008-09-28 18:47:27]
może jeśli ktoś lubi bardzo słodkie i mdłe ciasta to ok. Mi nie smakpowało.. Także kwestia gustu.
asia [2008-09-01 12:07:01]
Jest to moje popisowe ciasto imieninowe. Ja dzielę ciasto na trzy części i piekę 3 placki. Wtedy na następny dzień jest już extra wilgotne. Orzeszki przed włożeniem na masę karmelową lekko podpiekam w piekarniku.Polecam wszystkim smakoszom.
Ania [2008-08-03 18:40:43]
właśnie dziś zrobiłam to ciacho, na razie w lodówce stoi ale nie mogłam wytrzymać i spróbowałam .....i muszę przyznać że jest suuper.....Także dodałam galaretkę.
Bąbel [2008-04-12 17:53:42]
ja do masy dodaje jedna galaretke cytrynowa rozpuszczona w szklance wody, smietana jest wtedy fajniutka, nic nie ucieka:) i ma lekki kwaskowy posmak przez co nie jest to ciacho takie slodkie.
Justyna [2008-03-18 15:48:54]
obecnie nie trzeba gotować mleka 3 godziny, można kupić już gotowy karmel w puszce,
bea [2008-02-18 14:43:57]
bardzo pyszne ciacho polecam.Jeśli chcesz zaimponować rodzince to daj im skosztować przepysznego ciacha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
anzelma [2008-02-16 23:05:49]
jestem wierna kucharka przepisow z tej smacznej stronki:))stwierdzam że to ciacho jest wspaniale i należy do jednych z najlepszych!!! dziekuje Basi77 za ten przepis:)) pychaaaaaaaaaaaaaaaaa mniam mniam
ilona [2008-01-20 19:33:26]
Być może żelatyna nie była dokładnie rozmieszana w gorącej wodzie.
Dorota [2008-01-17 19:49:47]
zelatyna hmm,nie wiem co sie stalo,dodałem zelatyny tyle ile w przepisie do zimnej juz smiatany ubitej wlozylem do lodóki i porobily sie grudy zelatyny!!! kto mi powie czemu?
as [2008-01-17 15:28:43]
fantastyczne ciasto wszyscy moi goscie sie zajadaja--polecam
em. [2008-01-05 13:22:22]
Do śmietany należy dodać ostudzoną żelatynę, a nie tężejącą - wtedy masa wyjdzie gładka. Jeżeli chodzi o Śmietn-fix to na 1 litr śmietany potrzebujemy 4 opakowania.
Dorota [2007-12-24 23:38:07]
Po upieczeniu placki zawsze wychodzą twarde, bo są z sodą - ale po przełożeniu śmietaną i po schłodzeniu w lodówce przez 24 godziny - zmiękną, proszę się nie bać ;) Życzę smacznego ;)
Dorota [2007-12-23 21:19:01]
ja pierwszy placek smaruję dobrym dżemem i dopiero na to daję krem śmietanowy. Mleka już też nie trzeba gotować bo są w sprzedaży już ugotowane, też w puszkach, na wierzch daję różne orzechy.
MAGDA [2007-12-23 18:50:05]
dlaczego placki mam takie twarde
kasia [2007-12-23 18:34:36]
Mówicie ze dobrze jest tez ubijac kremówke z smietan-fixem, a ile tego smietan fixu uzyc? bo nikt nie napisal:) a chcialabym wlasnie z tym sprobowac zeby nie bylo grudek od zelatyny.
angel [2007-12-21 07:07:37]
ulubione ciasto mojej córki
joanna [2007-12-20 19:07:31]
żeby mleko nie spływalo z ciasta ucieram je z polową margaryny a potem dodaje 1 łyżkę żelatyny.Ciasto trzeba upiec dzień wcześniej i trzymać w lodówce.Jest pyszne.
monika [2007-12-17 22:09:06]
ja zamiast smietany daje mase z kaszy manny tez pyszota
kasia UK [2007-12-16 19:04:31]
zamiast zelatyny dodaje smietan-fix i nie ma problemu z grudkami krem wychodzi idealny!
karina [2007-11-01 16:18:59]
najlepsze ciasto jakie jadłam
ewa [2007-10-23 13:42:34]
Do ubitej już śmietany należy dodać ostudzoną żelatynę, nie należy czekać aż żelatyna zacznie tężeć, bo ona tężeje bardzo szybko, i później w śmietanie mogą pojawić się grudki.
Dorota [2007-10-18 21:24:43]
Napiszcie co zrobić żeby śmietana miała ładną ,gładką konsystencję w,w którym momencie ubijania wlać żelatynę?
Aga [2007-10-11 14:20:22]
aha eheh dzieki czekam na jakies nowe przepisy)
smakosz [2007-08-24 12:07:44]
Formę wyłożyłam folią po to żeby ciasto za bardzo nie nasiąkło zapachem formy (szczególnie jak ona jest już starsza). Ciasto to można upiec dzień wcześniej. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2007-08-23 16:31:24]
mozna ciasto dzien wczesniej upiec zeby skruszało?
smakosz [2007-08-21 13:53:06]
aha czyli jak go bede przekładał to musze w formie oki szpoko:) a po czo wykładłąs folja aluminiowa?? ale dzieki:*:)
smakosz [2007-08-21 13:50:43]
Ja to ciasto trzymałam w lodówce. Przed złożeniem ciasta formę wyłożyłam folią aluminiową. Dopiero po upływie ok. 24 godzin można to ciasto przekroić, wyciągnąć z formy i ułożyć np. na tacy. Albo jeszcze lepiej jest to ciasto w całości (całą formę) pokroić na kawałki - bo wtedy ono ładnie się kroi i śmietana w ogóle się nie "rozjeżdża" a później gotowe już porcje ciasta wyciągamy z formy. Tak od razu po złożeniu ciasta radzę go nie wyciągać z formy, ani też nie przekrawać, bo śmietana jest jeszcze płynna a placki kruche, i to mogłoby nie za ciekawie się skończyć. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-08-20 21:39:47]
a potem te ciasto mam trzymac w formie w lodówce czy moge sobie przełozyc bez formy te placki tylko zeby masa mi sie niewylała dorotko pomóz
smakosz [2007-08-20 08:12:52]
dzieki dorota:)
smakosz [2007-08-13 20:51:29]
Tak, to ma być zwykła mleczna margaryna, takie jakie zazwyczaj są w sklepie spożywczym. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem mikserem i gdy śmietana już się ubije dodajemy ostudzoną żelatynę i całą masę należy zmiksować mikserem. Powodzenia ;)
Dorota [2007-08-13 12:41:07]
mam pytanie jaka to ma byc amrgaryna melczna? i czy zelatyne wymieszac łyżka z bita smietana czy mikserem?
smakosz [2007-08-12 14:27:47]
Ciasto należy przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu, np. spiżarce lub piwnicy zamknięte w pojemniku (takim plastikowym na ciasta).
Dorota [2007-07-19 19:04:27]
A czy potem trzeba trzymac to ciasto w lodowce?
dzill [2007-07-19 19:01:45]
masa zbyt rzadka ale ogólnie ok.
Aga [2007-07-14 12:40:45]
Zrobiłam wieczorkiem to ciasto, wygląda pysznie mam nadzieję, że będzie równie pysznie smakowało. Mąż się ucieszy bo uwielbia wszystko z karmelem. A i nie mogłam się zdecydować co dać na wierzch więc połączyłam orzechy z migdałami.
Justka [2007-07-12 00:03:36]
Tak, to może być śmietana 30% w kartoniku. Powodzenia ;)
Dorota [2007-07-10 19:30:15]
A czy to moze byc smietana 30% w kartoniku? Prosze o szybka odp
keja [2007-07-10 19:04:32]
pyszne ciasto swietnie mi sie udało
hania [2007-07-04 17:06:53]
Po prostu cudo!! Mam 17lat i zrobiłam to ciacho dla rodzinki- są zachwyceni!! Nie miałam kremówki więc zrobiłam z bitej śmietany ze smietan- fixem i też wyszło rewelacyjnie;)do tego tak podjadłam mleka skondensowanego ze zaraz pekne, dziekuje za przepis:)
nadia [2007-07-01 13:16:18]
Żelatyna jak tylko się ostudzi to należy ją już dodać do ubitej śmietany, a nie czekać aż żelatyna zacznie tężeć - bo żelatyna bardzo szybko tężeje i potem nie połączy się ze śmietaną i dlatego są grudki w masie.
Dorota [2007-06-28 13:01:25]
Nie wiem czemu ale w masie zrobiły mi się grudki po dodaniu żelatyny :/
beztalencie:> [2007-06-28 12:23:45]
hmm..tak sie zastanawiam jak z tak małej blaszki moze zostać pyszne ciasto na drugi czy trzeci dzień?
karola [2007-06-07 19:39:22]
pyszne wszystkim smakowało;0
anetka [30.05.2007] [2007-05-30 16:15:47]
Hmmm... ciekawe, że to ciasto wyszło aż takie rzadkie, no to w takim wypadku należało dodać więcej mąki. Ogólnie cieszę, się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-05-22 15:59:16]
nie wiem czemu, ale ciasto mogłam wyrabiać mikserem, bo sie bardzo kleiło a było napisane ze to ciasto jest kruche. Nie wiem czy dobrze zrobiłam dodając 2x tyle mąki więcej, ale ciasto było i tak bardzo pyszne
ciacho [2007-05-20 12:48:45]
Żelatyna jak stężeje powoduje grudki, ale zawsze można ponownie ją rozpuścić na ogniu i prolem znika. Pozdrawiam
Kacha [2007-05-16 12:01:56]
Fajne
Ania [2007-05-11 17:03:55]
Myślę ze proszek do pieczenia mo.żna dac ale soda dodaje chyba też tego ciemnego koloru w prawdzie jest miód ale może wyjśc jasniejsze bez sody
Ania [2007-05-08 15:53:03]
placek rewelacja .najlepiej smakuje po 3 dniach.nawet po 10 dniach smakowało!!!!!!!!!!!!!polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
alicja [2007-05-07 17:28:23]
niebo w gebie!poprostu pycha!
ewcia [2007-05-03 19:51:44]
Zdecydowanie pyszne ciasto. Użyłam 30proc. kremówki i śmietanfixu. odstawiłam na 24 godz. Rewelacja!
haflik3 [2007-05-01 20:53:15]
Myślę, że można spróbować zastąpić sodę oczyszczoną proszkiem do pieczenia. Powodzenia ;)
Dorota [2007-04-26 14:36:16]
czy zamias sody moge dodac proszek do pieczenia? pozdrawiam
monika [2007-04-26 13:37:03]
no to nie umiesz piec, bo każdy się zachwyca tym ciastem :)
olek [2007-04-26 13:22:59]
to ciasto jest okropne!!!!! i prosze mi nie mówić, że nie umiem piec,
anka [2007-04-25 18:16:29]
Tak, można spróbować te placki przełożyć kremem budyniowym. Powodzenia ;)
Dorota [2007-04-24 12:55:00]
Czy do przełożenia placków zamiast śmietany można użyć kremu budyniowego.
gabi [2007-04-24 12:50:39]
Pani Doroto, dziekuje za odpowiedz, faktycznie moja zelatna byla juz tezejaca i gdy ja dodaBam do smietany to momentalnie mi sie zrobiBy te kluski. Spróbuje jeszcze raz zrobic to ciasto tak jak PAni radzi. POzdrawiam
magdziula1 [2007-04-24 12:08:49]
super wypas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Polecam
Piter [2007-04-23 20:03:55]
Jak się rozpuści żelatynę w gorącej wodzie, to należy zaczekać tylko aż ta żelatyna ostudzi się. Nie należy czekać, aż ona zacznie tężeć, bo żelatyna tężeje bardzo szybko zwłaszcza jak jest rozpuszczona w takiej małej ilości wody. Podejrzewam, że gęstniejąca już żelatyna była przyczyną tych grudek w śmietanie.
Dorota [2007-04-23 17:14:03]
A ja jak dodalam rozpuszczon zelatyne do ubitej smietany, to mi sie porobily kluski silikonowe z zelatyny :(:( jak temu zapobiec?
magdziula1 [2007-04-22 13:07:20]
dobre ciasto
beata [2007-04-20 16:26:24]
Rewelacja, polecam! Na dolną część ciasta położyłam banany i na to ubitą śmietanę - mniam.. Jeśli zaś ktoś nie jest w stanie przełknąć żelatyny (bo to wieprzowe), to zwykłe śmietan-fixy też się sprawdzają.
Agata [2007-04-16 14:27:10]
dobre!!!!!
agusia111 [2007-04-16 13:12:56]
ten przepis jest znany dawno ,dawno ciasto musi swoje wylezakowac zeby zmieklo
anna [2007-04-16 08:51:14]
Napewno można użyć stanę 30%. Śmietana tłóściejsza jest gorsza do ubijania,bo łatwo może zrobić się masło.
Irmina [2007-04-13 17:46:15]
Może mleko było za krótko gotowane. Zaraz po wyłożeniu ugotowanego mleka, całe ciasto należy włożyć do lodówki. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-04-12 15:27:26]
Ciasto pyszne tylko co mam zrobić bo te mleko spływa mi z ciasta?
rybka [2007-04-11 19:39:17]
Ciasto jest przepyszne a i prezentuje się naprawdę efektownie. Ja wierzch ciasta zawsze posypuję dużą ilością posiekanych orzechów włoskich, a krem śmietankowy robię ostatnio z Ramy do ubijania (kremówka 30% czasami nie chciała mi się ubić). Do kremu dodaję też troszkę cukru waniliowego:) Naprawdę warto spróbować!
aniaa14 [2007-04-11 15:29:20]
superrr!
ewka [2007-04-11 10:53:08]
Ciasto przepyszne. Gorąco polceam !!
Wiola [2007-04-10 16:22:14]
ciasto suuuper ale się naszukałam tego przepisu, ale warto było zrobiło furrorę, polecam
dotti [2007-04-10 15:53:26]
zamiast ciasta kruchego mozna uzyc zwyklych herbatnikow szolnych. Ulozyc jedna warstwe herbatnikow przelozyc dodatkowo masa budyniowa. Pozniej II warstawa herbatnikow. Masa z ugotowanego mleka z puszki. III warstaw herbatnkow i na wierzchu ubita smietana.
Grazka [2007-04-10 13:41:40]
Rzeczywiście, muszę odwołać swoją uwagę o twardawych plackach. Na trzeci dzień zmiękły i całosć jest zniewalająco smaczna.
graja [2007-04-09 14:05:56]
Tak, można tutaj użyć też śmietany kremówki 30%. Powodzenia ;)
Dorota [2007-04-07 21:53:36]
Można tego samego dnia upiec placki, a potem przełożyć je kremem, tylko zaleca sie je schłodzić w lodówce przez ok. 24 godziny. Te placki wychodzą twarde, bo są z miodem, ale po przełożeniu kremem i po schłodzeniu (24 godz.), miękną, i ciasto bardzo dobrze się kroi. Smacznego ;)
Dorota [2007-04-07 21:31:58]
Ciasto świetne. Chociaż u mnie te placki trochę twardawe wyszły i nie wiem dlaczego.
graja [2007-04-07 19:11:10]
czy można tego samego dnia upiec ciasto i porzełożyć kremem.
kasia [2007-04-07 16:32:22]
w szoku jestem.nawet ja takie beztalęcie i mi się udało.Jest wyśmienity a co najważniejsze prosty i stosunkowo szybki do zrobienia.POLECAM.I jestem z siebie dumna bo wszystkim smakowalo
Kaśka 25 [2007-04-07 11:57:17]
bardzo dobre, ladnie wygląda a poza tym bardzo lubię toffi. {niebo w gębie}
tofik [2007-04-07 10:42:13]
A czy można zamiast śmietany 36 % użyć śmietanę 30% kremówkę, bo 36% u nas w mieście nie ma?
Łoś [2007-04-06 14:43:01]
palce lizac:)
sylwik [2007-04-06 14:38:29]
Super ciacho!!!!!! Polecam!!!
Wiola [2007-04-06 12:51:48]
ja tez je uwielbiam ale co zrobić żeby te placki nie były takie twarde
Luiza [2007-04-06 12:34:38]
superowe:)))) polecam wszystkim:) nikt nie pozaluje
Mary [2007-04-04 22:09:11]
Uwielbiam je!!! Polecam wszystkim słodkolubnym!!!
Gona [2007-04-04 21:04:55]
jest naprawde dobry
renia [2007-04-04 19:26:52]
mniam mniam! dosłownie rozpływa się w ustach
Aniulka [2007-04-04 17:14:53]
to ciasto piekę zawsze na święta! jest świetne, tylko zamiast migdałów kładę orzechwy włoskie - dużo lepiej wygląda. Można jeść oczami.
aga [2007-04-04 13:53:02]
pycha polecam !!
grzybek [2007-04-03 13:47:08]
przepyszne!!!!!!!!!!!!!!!!
kaska [2007-04-03 10:58:58]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.