Tort ambasador

3.101083032 stars based on 1108 reviews Ciasta i słodkości

Są takie przepisy cukiernicze, które aby je wykonać wymagają większego nakładu pracy i czasu. Takim przepisem jest receptura na wykonanie „Tortu ambasador”.

Podstawę tortu stanowi pulchne ciasto biszkoptowe. Następnym etapem jest przygotowanie masy kremowej wykonanej z budyniu, żółtek i mleka. Masa kremowa będzie podzielona na dwie części.Każda z tych części ma inną barwę i różni się dodatkami. Jak uzyskano taki efekt?? o tym w przepisie... ;) Czytaj więcej

Tort ambasador to jeden z wypieków cukierniczych, który najbardziej cenię. Jest delikatny i równocześnie wyrazisty, dzięki zastosowaniu odpowiednio dobranych składników.

Polecamy! Torcik nie jest trudny, włożona w jego przygotowanie praca zostanie na pewno doceniona przez imprezowiczów.

Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 1

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
3 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
3 żółtka
2 kostki masła
3 łyżki kakao
5 dag czekolady mlecznej
1 szklanka orzechów włoskich
puszka brzoskwiń w syropie
¾ szklanki rodzynek
skórka z cytryny
sok z ½ cytryny
Do dekoracji:
5 dag czekolady mlecznej

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 24 cm). Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć go sokiem z brzoskwiń.

2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie waniliowe, żółtka, i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać ostudzony budyń. Krem podzielić na dwie części. Do jednej części kremu dodać kakao, pokrojoną w kostkę czekoladę, pokrojone orzechy włoskie i wymieszać. Do drugiej części dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, rodzynki (można je wcześniej zalać gorącą wodą i dodać kilka kropel aromatu migdałowego, zostawić tak na ok. 30 minut, a następnie odcedzić), otartą skórkę z cytryny i sok z polowy cytryny. Delikatnie wymieszać.

Na biszkopt wyłożyć masę kakaową, a następnie masę z brzoskwiniami. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach czekoladę. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
aromat bakalie białko biszkopt budyń ciasta cukier cytryna czekolada jajko krem mąka masło mleko orzechy orzechy włoskie owoce pieczenie rodzynki słodkości sok tłuszcz torty żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Takie zmiany są mile widziane i komentarze też :) Wyszedł ambasador na bogato :) Super! Gratuluję i pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-04 23:28:55]
Też troszeczkę zmodyfikowałam ten przepis. Z racji ciepłej pory roku do zrobienia budyniu dałam mniej mleka (2,5 szklanki) i niecałą szklankę cukru. Dziewczyny wyżej narzekały, że masa wyszła im za wolna, mi udało się przez przypadek tego uniknąć. Do ciemnej masy wkroiłam 2 opakowania migdałów, 2 opakowania orzechów laskowych i dwie tabliczki czekolady 'z okienkiem', nie pamiętam firmy,ale to taka pyszna czekolada z orzechami laskowymi. Natomiast do jasnej masy dałam pokrojone brzoskwinie (z jednej puszki) i też z jednej puszki ananasy, oraz oczywiście rodzynki, które chwilkę moczyły się we wrzątku z olejkiem waniliowym (oczywiście rodzynki odcedzone i ostudzone). Przepis bazowy genialny, małe zmiany musiałam wprowadzić, bo nie byłabym sobą. Wszyscy zadowoleni. Pycha.
marta [2012-08-22 10:13:21]
Wyszedł dobry.Ale masa się rozlewa.Musi być żelatyna.
Monika [2011-11-06 08:25:27]
Dziekuje za przepis,ciasto wyszlo fantastycznie,wszyscy byli zachwyceni,upieklam dla kolezanki syna,ktöry mial dwa lata.Niesamowite ciasto.
aga [2010-10-23 18:03:14]
faktycznie długo ucierałam następnym razem spróbuje krócej i zobaczę ale jako tort lodowy pycha i polecam
Yola79 [2010-04-22 14:57:38]
To może za długo była ucierana, i wtedy taki krem robi się rzadki. U mnie wyszedł jak widać na zdjęciu \'w sam raz\'. Tort miałam w lodówce około 4 godziny i później dało się go ładnie pokroić. Cieszę się, że smakował, pozdrawiam :)
Dorota [2010-04-21 11:02:32]
masa za rzadka mi wyszła,i choć był w lodówce 15godz. to musiałam ratować mrożeniem tortu i podaniem go jako tort lodowy. Ale smak wyśmienity.
Yola79 [2010-04-20 21:05:37]
Ciasto Pycha, ale ja przykryłabym go drugim biszkoptem , i polała dwoma tabliczkami rozpuszczonej mlecznej czekolady.
Anka [2009-01-05 16:58:30]
wyszedł ładnie ale miałam problemy z kremem. za bardzo rozlewał się na boki. powinno wyjść dobrze następnym razem z dwoma biszkoptami.
Sonik [2008-12-22 13:21:45]
też mam podobny przepis ale ja natomiast do masy dodaje ok.100ml spirytusu i rodzynki mocze przez noc w spirytusie też jest poprostu mniam, mniam POLECAM KONIECZNIE
Jola [2008-12-12 19:54:54]
Torcik pychotka! Robilam i wyszedl smaczny! Polecam
Natka [2008-11-23 15:04:16]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>