Przepisy Extra

Tort galaretkowy ze śmietaną

To przepis cukierniczy na prosty do wykonania tort z ciasta biszkoptowego, przekładany masą śmietankową oraz galaretkami owocowymi. Całość, pomimo zastosowania gotowych galaretek, całkiem dobrze smakuje. Do tego świetnie się prezentuje i przyciąga wzrokiem :)

To ciasto największym powodzeniem cieszy się u dzieci oraz większych miłośników galaretek, którzy są również wśród nas - dorosłych ;)

Ciacho to jest idealne na każdą porę roku, a najlepiej oczywiście smakuje w gorący, upalny i wakacyjny dzień :) Czytaj więcej

Taki torcik spokojnie można wykonać w celu nabrania doświadczenia i wprawy do przygotowywania bardziej skomplikowanych słodkich wypieków - sukces będzie murowany! :)

Ponieważ tort wymaga wystudzenia w lodówce przez 24 godziny, jego wykonanie trzeba rozpocząć jeden dzień przed podaniem.

Zachęcamy do wypróbowania tego łatwego przepisu na tort!

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 kisiel truskawkowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fix
aromat śmietankowy
Ponadto:
galaretka agrestowa
galaretka pomarańczowa
galaretka truskawkowa

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z kisielem truskawkowym i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.

Galaretkę agrestową rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Następnie pokroić w kostkę. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wymieszać i zostawić do ostudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wymieszać i zostawić do ostudzenia.

Jedną część biszkoptu włożyć do tortownicy, na biszkopt wyłożyć połowę pokrojonej w kostkę galaretki agrestowej. 250 ml śmietany ubić z 1 łyżką cukru pudru, 1 śmietan-fix"em i aromatem śmietankowy. Masę śmietankową wyłożyć na kostki galaretki. Włożyć do lodówki na około 5 minut. Następnie tężejącą pomarańczową galaretkę wylać na masę śmietanową i tortownicę włożyć do lodówki na około 10 minut. Na pomarańczową galaretkę wyłożyć drugą część biszkoptu i lekko docisnąć. Na biszkopt wyłożyć resztę pokrojonej w kostkę galaretki agrestowej. Pozostałe 250 ml śmietany ubić z 1 łyżką cukru pudru, 1 śmietan-fix"em i aromatem śmietankowy. Masę śmietankową wyłożyć na kostki galaretki. Włożyć do lodówki na około 5 minut. Następnie tężejącą truskawkową galaretkę wylać na masę śmietanową. Całość włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Wczoraj zrobiłam to ciasto. Wyszłoby całkiem niezłe, gdybym nie dodała jednego składnika, tzn. aromatu śmietankowego do ubijania śmietany. Przez to że go dodałam I-sza masa była płynna, nie mogłam jej ubić. Z drugą już nie popełniłam tego błędu i zamiast aromatu i śmetanfixu dosypałam trochę śnieżki i wyszedł o wiele lepszy rezultat.
babyMonika [2010-07-23 08:30:55]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.