Tort kokosowy z ananasem

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
5 stars based on 2 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Placek kokosowy:
4 białka
1 szklanka cukru
10 dag wiórków kokosowych
Krem:
1 puszka ananasa w syropie
2 budynie śmietankowe
4 żółtka
3 łyżki cukru
20 dag masła
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26 cm). Piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i nasączyć sokiem z cytryny.

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (tej samej, w której pieczony był biszkopt). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Wyjąć z tortownicy, gdy będzie jeszcze ciepłe.

Sok z ananasów odlać, i dolać do niego tyle wody, aby w sumie były 2 szklanki. 1 ½ szklanki soku zagotować, a w pozostałym rozpuścić budynie śmietankowe, cukier, żółtka i wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń. Na koniec dodać pokrojone w kostkę ananasy (kilka odłożyć do dekoracji) i delikatnie wymieszać. Krem podzielić na dwie części.

Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, przykryć plackiem kokosowym, a na niego wyłożyć resztę kremu. Wierzch tortu udekorować kawałkami ananasów. Polewą czekoladową polać wierzch i boki tortu. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

7117
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i cieszę się, że smakował :)
Dorota [2012-06-13 11:47:37]
Dodaj komentarz:

Śledź nas na Facebook

Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.