Tort kokosowy z ananasem

5 stars based on 2 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 1

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
sok z cytryny
Placek kokosowy:
4 białka
1 szklanka cukru
10 dag wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
1 puszka ananasa w syropie
2 budynie śmietankowe
4 żółtka
3 łyżki cukru
20 dag masła
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26 cm). Piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i nasączyć sokiem z cytryny.

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (tej samej, w której pieczony był biszkopt). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Wyjąć z tortownicy, gdy będzie jeszcze ciepłe.

Sok z ananasów odlać, i dolać do niego tyle wody, aby w sumie były 2 szklanki. 1 ½ szklanki soku zagotować, a w pozostałym rozpuścić budynie śmietankowe, cukier, żółtka i wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń. Na koniec dodać pokrojone w kostkę ananasy (kilka odłożyć do dekoracji) i delikatnie wymieszać. Krem podzielić na dwie części.

Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, przykryć plackiem kokosowym, a na niego wyłożyć resztę kremu. Wierzch tortu udekorować kawałkami ananasów. Polewą czekoladową polać wierzch i boki tortu. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
ananas bakalie białko biszkopt budyń ciasta cukier jajko krem mąka masło owoce pieczenie polewa polewa czekoladowa proszek do pieczenia słodkości sok tłuszcz torty wiórki kokosowe żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i cieszę się, że smakował :)
Dorota [2012-06-13 11:47:37]
Torcik pyszny:)polecam
A [2012-06-12 22:17:51]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>