naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 24.03.2011
Odsłon dziennie: 6

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Placek makowy: (wg graszka)
35 dag cukru
40 dag maku
10 jajek
5 łyżek kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
aromat migdałowy
Poncz:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
½ szklanki gorącej wody
1 łyżka spirytusu
Krem śmietankowy:
½ litra śmietany 30%
¾ szklanki cukru pudru
50 dag serka mascarpone
aromat śmietankowy
1 kieliszek spirytusu
Dodatkowo:
1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 30 dag)
Do dekoracji:
kakao do ciast
wiórki kokosowe
250 ml śmietany 30%
1 opakowanie śmietan-fix
2 łyżeczki cukru pudru
kwiatki z opłatka
perełki - cukierki
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Mak sparzyć, ostudzić i zmielić 3 razy w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać zmielony mak, kaszę mannę, bułkę tartą i aromat migdałowy. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na połowę i upiec osobno dwa placki makowe. Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C. (Można ciasto rozlać do dwóch takich samych tortownic i piec razem, można też podzielić sobie składniki na połowę i zrobić najpierw ciasto na jedną tortownicę i jak jedna będzie się piekła to w tym czasie robić drugie ciasto. Można też zrobić tak jak ja zrobiłam, zrobić całe ciasto, i jedno się piecze, a drugie czeka, i później drugie piec w tej samej tortownicy co pierwsze). Każdy upieczony placek makowy podzielić na połowę, czyli powinniśmy mieć 4 placki makowe. (Ciasto wg przepisu graszka).

Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną i zalać gorącą wodą. Wymieszać i ostudzić. Do zimnej kawy dodać spirytus i ponownie wymieszać.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dalej miksując dodawać serek mascarpone. Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietanowego i spirytus. Krem śmietankowy podzielić na cztery części.

Jeden placek makowy nasączyć ponczem i posmarować połową dżemu wiśniowego, rozłożyć jedną część kremu, na to drugi placem makowy, poncz, druga część kremu, trzeci placek makowy, poncz, pozostały dżem, trzecia część kremu, czwarty placek makowy, poncz i na górze rozsmarować czwartą część kremu. Posmarować nim również boki tortu. Kakao do ciast wsypać do małego sitka i posypać nim wierzch tortu, a boki udekorować wiórkami kokosu.

Schłodzoną śmietanę ubić. Wsypać śmietan-fix, cukier puder i razem zmiksować. Śmietaną udekorować tort. Ułożyć na nim również kwiatki z opłatka i posypać perełkami. Gotowy tort włożyć do lodówki na 24 godziny.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6473 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Do masy nic takiego nie dodawałam, ona w połączeniu z serkiem "trzyma się", tylko do śmietany, którą dekorowałam tort dodawałam śmietan-fix. Dziękuję i również życzę Wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia :)
Dorota [2011-12-20 13:02:44]
Jeszcze jedno pytanie,czy do masy nie należy dodać żelatyny lub śmietan-fixu? pozdrawiam i życzę radosnych Świąt.
tokbozena0 [2011-12-19 18:24:28]
Tak, może być. Powodzenia :)
Dorota [2011-12-13 10:28:09]
Czy zamiast serka mascarpone może być inny,np waniliowy?
tokbozena0 [2011-12-12 18:39:21]
Tzn. piana nie siada jak ciasto czeka, tylko jak już się ciasto upiecze to jest troszeczkę niższe. Ale jak już w przepisie podawałam, jeśli jest taka możliwość to warto to ciasto rozlać do dwóch takich samych tortownic i piec razem lub można podzielić sobie składniki na połowę i zrobić najpierw ciasto na jedną tortownicę i jak jedna będzie się piekła to w tym czasie robić drugie ciasto. Powodzenia :)
Dorota [2011-05-20 20:17:06]
Powiedz, czy jak jedno ciasto pieczesz to w tym drugim piana nie 'siada' jak czeka??
Spes [2011-05-20 19:17:07]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl