naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Dorota
Dodano: 20.08.2008
Odsłon dziennie: 4

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Biszkopt:
8 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Masa śmietankowo-czekoladowa:
1 litr śmietany 30%
20 dag białej czekolady
2 opakowania cukru waniliowego
3 łyżki żelatyny
Ponadto:
½ szklanki płatków migdałowych
Do dekoracji:
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka żelatyny
ok. 1/3 łyżeczki kakao

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na trzy części.

Do śmietany dodać połamaną na kawałki białą czekoladę i cukier waniliowy. Całość podgrzewać na małym ogniu, żeby czekolada ładnie się rozpuściła. Następnie masę dobrze schłodzić (włożyć do lodówki na około 6 godzin, a najlepiej przygotować masę dzień wcześniej). Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubić. Na koniec dodać do niej ostudzoną żelatynę i wymieszać. Masę śmietankowo-czekoladową podzielić na dwie części.

Na jeden spód biszkoptowy wyłożyć połowę masy śmietankowo-czekoladowej i posypać płatkami migdałowymi (połową). Następnie położyć drugi spód biszkoptowy, na niego wyłożyć resztę masy śmietankowo-czekoladowej, posypać pozostałymi płatkami migdałowymi i na to położyć trzeci spód biszkoptowy.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do ubitej śmietany dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Do około 1/5 masy dodać kakao i zmiksować. Białą masą posmarować górę i boki tortu. Pozostałą masą dowolnie udekorować tort. Gotowy tort schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Wartości odżywcze:

Po zakupie abonamentu extra.smaczny.pl zobaczysz w tym miejscu szacunkowe wartości odżywcze przepisu (m.in. liczbę kalorii, zawartość białka, węglowodanów, tłuszczu oraz cholesterolu).

Otrzymasz także informacje na temat zalecanego dziennego spożycia.
Sprawdź korzyści na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1438 6419
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Wartości odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
tort rewelacja, pierwszy raz robiłam i wyszedł pierwsza klasa, dziękuje !!!
karolcia [2009-12-18 21:12:50]
Szkoda, że masa śmietankowa się nie udała, ja robiłam już kilka razy taki krem z różnymi czekoladami (mleczną, gorzką) i zawsze się udawały. Ważne jest żeby śmietana z tą czekoladą była dobrze schłodzona, natomiast ciepła czy letnia nie będzie chciała się ubić... może następnym razem się uda, pozdrawiam.
Dorota [2009-06-22 22:48:28]
wlasnie dolałam zelatyne i wylalam całosc do wc,nic nie wyszło,,,wydaje mi sie ze smietana z czekolada jest troche za ciezka,,ale dzieki ,,,,,beda urodziny bez torta maz mnie nie zabije chyba,,,,
madzia [2009-06-22 22:00:08]
No to rzeczywiście coś nie tak...
Dorota [2009-06-22 21:56:17]
to juz mi nie wyszła 15 min juz ubijam i nic...
madzia [2009-06-22 21:40:49]
Masa powinna ubić się na sztywno raczej, bo później może zjeżdżać z tortu.
Dorota [2009-06-22 21:36:58]
przepraszam jeszcze raz ja czy ta masa nma byc na sztywno ubita????bo cos sie nie nie chce ubic???help....
madzia [2009-06-22 21:29:56]
Powodzenia :)
Dorota [2009-06-22 21:03:43]
czyli biore sie do roboty,,,dzieki ,zrozumiałam inaczej.....
madzia [2009-06-22 20:47:14]
Sama masa nie musi stać tak długo w lodówce.
Dorota [2009-06-22 20:41:40]
ale chodzi mi o ta mase czy ona musi stac az tyle 6 godz jeszcze nie mam zrobionej,
madzia [2009-06-22 20:03:06]
Dobrze byłoby, żeby tort schłodził się w lodówce przez kilka godzin, wtedy biszkopt zmięknie i cały tort "ładnie się przegryzie".
Dorota [2009-06-22 19:59:57]
to jeszcze znowu ja czy on musi stac az 6 godzin i dlaczego....chyba nie zdaze...
madzia [2009-06-22 19:19:31]
Dziękuję i wzajemnie :)
Dorota [2009-06-22 18:21:12]
nie dziekuje ,,heh zeby wyszedł,,,,miłego wieczorku zycze...
madzia [2009-06-22 18:11:40]
Proszę, można ubijać mikserem, a biszkopt to zawsze troszeczkę opada - taki jego urok ;) Ale na pewno torcik wyjdzie, będę trzymać kciuki - powodzenia :)
Dorota [2009-06-22 18:09:43]
dzieki sliczne ,,,mam nadzieje ze wyjdzie bo czs nie goni hehehe,,,,myslisz ze nie opadnie ,,,i czy mozna np..ubijac mikserem??????
madzia [2009-06-22 17:53:24]
Tak, można. Ja każde ciasto robię dzień wcześniej. Powodzenia :)
Dorota [2009-06-22 17:50:16]
witam czy ten tort mozna zrobic dzien wczesniej>>?????czekam na odpowiedz???/
madzia [2009-06-22 17:16:26]
ten tort jest poprostu rewelacyjny! Znika w mgnieniu oka:-) dziekuje i pozdrawiam
edyta [2009-04-03 12:22:36]
mi nie wyszedł biszkopt, rósl pięknie jak go wyjmowałam opadł. Masę zbyt długo ucierałam i też opadła. Mam nadzieję że kiedyś mi wyjdzie
lilka [2008-10-22 16:03:48]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl