naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Dorota
Dodano: 20.08.2008
Odsłon dziennie: 6

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Biszkopt:
8 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Masa śmietankowo-czekoladowa:
1 litr śmietany 30%
20 dag białej czekolady
2 opakowania cukru waniliowego
3 łyżki żelatyny
Ponadto:
½ szklanki płatków migdałowych
Do dekoracji:
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka żelatyny
ok. 1/3 łyżeczki kakao
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na trzy części.

Do śmietany dodać połamaną na kawałki białą czekoladę i cukier waniliowy. Całość podgrzewać na małym ogniu, żeby czekolada ładnie się rozpuściła. Następnie masę dobrze schłodzić (włożyć do lodówki na około 6 godzin, a najlepiej przygotować masę dzień wcześniej). Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubić. Na koniec dodać do niej ostudzoną żelatynę i wymieszać. Masę śmietankowo-czekoladową podzielić na dwie części.

Na jeden spód biszkoptowy wyłożyć połowę masy śmietankowo-czekoladowej i posypać płatkami migdałowymi (połową). Następnie położyć drugi spód biszkoptowy, na niego wyłożyć resztę masy śmietankowo-czekoladowej, posypać pozostałymi płatkami migdałowymi i na to położyć trzeci spód biszkoptowy.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do ubitej śmietany dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Do około 1/5 masy dodać kakao i zmiksować. Białą masą posmarować górę i boki tortu. Pozostałą masą dowolnie udekorować tort. Gotowy tort schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Sprawdź korzyści na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1406 6357
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Wartości odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
tort rewelacja, pierwszy raz robiłam i wyszedł pierwsza klasa, dziękuje !!!
karolcia [2009-12-18 21:12:50]
Szkoda, że masa śmietankowa się nie udała, ja robiłam już kilka razy taki krem z różnymi czekoladami (mleczną, gorzką) i zawsze się udawały. Ważne jest żeby śmietana z tą czekoladą była dobrze schłodzona, natomiast ciepła czy letnia nie będzie chciała się ubić... może następnym razem się uda, pozdrawiam.
Dorota [2009-06-22 22:48:28]
wlasnie dolałam zelatyne i wylalam całosc do wc,nic nie wyszło,,,wydaje mi sie ze smietana z czekolada jest troche za ciezka,,ale dzieki ,,,,,beda urodziny bez torta maz mnie nie zabije chyba,,,,
madzia [2009-06-22 22:00:08]
No to rzeczywiście coś nie tak...
Dorota [2009-06-22 21:56:17]
to juz mi nie wyszła 15 min juz ubijam i nic...
madzia [2009-06-22 21:40:49]
Masa powinna ubić się na sztywno raczej, bo później może zjeżdżać z tortu.
Dorota [2009-06-22 21:36:58]
przepraszam jeszcze raz ja czy ta masa nma byc na sztywno ubita????bo cos sie nie nie chce ubic???help....
madzia [2009-06-22 21:29:56]
Powodzenia :)
Dorota [2009-06-22 21:03:43]
czyli biore sie do roboty,,,dzieki ,zrozumiałam inaczej.....
madzia [2009-06-22 20:47:14]
Sama masa nie musi stać tak długo w lodówce.
Dorota [2009-06-22 20:41:40]
ale chodzi mi o ta mase czy ona musi stac az tyle 6 godz jeszcze nie mam zrobionej,
madzia [2009-06-22 20:03:06]
Dobrze byłoby, żeby tort schłodził się w lodówce przez kilka godzin, wtedy biszkopt zmięknie i cały tort "ładnie się przegryzie".
Dorota [2009-06-22 19:59:57]
to jeszcze znowu ja czy on musi stac az 6 godzin i dlaczego....chyba nie zdaze...
madzia [2009-06-22 19:19:31]
Dziękuję i wzajemnie :)
Dorota [2009-06-22 18:21:12]
nie dziekuje ,,heh zeby wyszedł,,,,miłego wieczorku zycze...
madzia [2009-06-22 18:11:40]
Proszę, można ubijać mikserem, a biszkopt to zawsze troszeczkę opada - taki jego urok ;) Ale na pewno torcik wyjdzie, będę trzymać kciuki - powodzenia :)
Dorota [2009-06-22 18:09:43]
dzieki sliczne ,,,mam nadzieje ze wyjdzie bo czs nie goni hehehe,,,,myslisz ze nie opadnie ,,,i czy mozna np..ubijac mikserem??????
madzia [2009-06-22 17:53:24]
Tak, można. Ja każde ciasto robię dzień wcześniej. Powodzenia :)
Dorota [2009-06-22 17:50:16]
witam czy ten tort mozna zrobic dzien wczesniej>>?????czekam na odpowiedz???/
madzia [2009-06-22 17:16:26]
ten tort jest poprostu rewelacyjny! Znika w mgnieniu oka:-) dziekuje i pozdrawiam
edyta [2009-04-03 12:22:36]
mi nie wyszedł biszkopt, rósl pięknie jak go wyjmowałam opadł. Masę zbyt długo ucierałam i też opadła. Mam nadzieję że kiedyś mi wyjdzie
lilka [2008-10-22 16:03:48]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Pomagamy Igusi
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl