Przepisy Extra

Truskawkowiec

Na to pyszne ciasto truskawkowe składa się puszysty, jasny biszkopt oraz kremowa masa maślana i truskawki pokrojone na plasterki. Zatem jest to prosty i łatwy przepis cukierniczy.

Truskawkowe ciasto, więc dominującym smakiem i zapachem są aromatyczne truskawki, chociaż ich intensywność łagodzi tutaj maślany posmak kremu. To w sumie słodki smak o łagodnym zabarwieniu.

Tak lubiane przez naszych milusińskich ciasta owocowe warto przygotowywać z ich udziałem. Jest to zabawa w dużym stopniu ucząca dzieci pracy w zespole, np. z rodzicami. Takie proste przepisy szczególnie nadają się do tego celu. Czytaj więcej

Truskawkowiec zawsze się udaje i nie ma z nim żadnych problemów. Nic tylko go piec i piec ;)

Nadaje się on na każdą letnią imprezę, można go też wykonać w tortownicy - w formie truskawkowo-biszkoptowego tortu i całość oblać słodką polewą czekoladową... mmm pycha! Jeśli to ma być tort dla dorosłych, to do kremu można dodać kilka łyżek adwokatu - i będzie tort bomba ;)

Powodzenia i smacznego :)

Truskawkowiec

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
2 łyżki spirytusu
10 łyżek przegotowanej wody
Krem maślany:
3 jajka
1 szklanka cukru
25 dag masła
2 łyżki spirytusu
Ponadto:
50 dag truskawek

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na trzy części. Każdą część biszkoptu nasączyć ponczem (wodę wymieszać ze spirytusem).

Jajka ubić z cukrem na parze, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po trochu masę jajeczną i spirytus.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć 1/3 część kremu, na niego 1/3 część truskawek pokrojonych w plasterki. Czynność tą należy powtórzyć jeszcze dwa razy.

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
24 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Być może miska z jajkami dotykała gorącej wody i jajka się po prostu "usmażyły".
Dorota [2008-06-16 21:48:32]
Dlaczego masa jajeczna mi się zważyła??
Wiola [2008-06-13 20:10:01]
Jak najbardziej w ten sposób można ubijać jajka na parze - tylko gotująca się woda nie powinna dotykać miski z jajkami. Powodzenia ;)
Dorota [2007-06-06 22:13:49]
czy te jajka trzeba ubijac w misce postawionej na garnku z gotujaca sie wodą. Dorotko jak myslisz?
?>?>?>? [2007-06-01 18:44:35]
Witam Cię rodzynku ;) Cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu, no i że nie miałeś z nim problemu. Gratuluje udanego biszkoptu :) a muszę Ci powiedzieć, że nie wszystkim on wychodzi i dużo osób ma z nim problemy. A co do Twojego ostatniego zdania, to myślę, że nie jedna dziewczyna chciałaby mieć takiego ”obrotnego” w kuchni męża ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2006-10-23 10:31:35]
Trochę dziwnie czuję się jako rodzynek w damskim towarzystwie... Ale co tam :) Co do ciasta:jest świetne i niezbyt trudne. Natomiast sposób przygotowania biszkopta zajmuje honorowe miejsce w moim zbiorze. Dlaczego? ZAWSZE mi wychodzi. Mówi to kawaler, więc zrozumcie komplement :) I jest świetną podstawą do innych tortów. Czy dziewczyny lubią umiejących piec? :D
RaVcio [2006-10-21 18:58:27]
to ciasto jest przepyszne :) polecam wszystkim.. wlasnie je zrobilam .. jest wysmienite :)
mika [2006-07-01 18:46:34]
jak na moje oko biszkopt z 6 jaj bedzie zaniski zeby go przekrois na 3 czesci
asia [2006-06-29 17:52:29]
Oczywiście, można tutaj użyć mrożone truskawki. Powodzenia :)
Dorota [2006-02-21 21:47:15]
Mam pytanko.....A czy mogą być mrożone truskawki??? Bo o tej porze na świerze nie mam co liczyć ... :)
dzewelajna [2006-02-19 11:08:24]
Tak, można tutaj dodać jagody lub też inne owoce np. brzoskwinie, ananas, gruszki. Powodzenia :)
Dorota [2006-01-09 20:34:24]
czy można dac zamiast truskawek jagody
kasiabugara@interia.pl [2006-01-08 21:45:22]
Też robiłam jest super
Julita [2005-12-22 12:56:55]
Ubijanie jajek na parze: Do większego garnka należy wlać wodę i zagotować, a do mniejszego garnka należy wbić jajka i wsypać cukier. Następnie mały garnek należy włożyć do dużego, ale tak, aby spód mniejszego garnka nie stykał się z gotującą się wodą w dużym garnku. Znajdujące się w małym garnku jajka należy ubijać mikserem na puszystą masę. Potem garnek z jajkami należy zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Następnie odłożyć na bok, aby ostygło.
Dorota [2005-07-27 15:59:04]
jak sie ubija jajka na parze?
tola [2005-07-20 14:24:35]
robilam juz kilka razy bardzo polecam zawsze sie udaje i jest pyszny smacznego
NATTIA [2005-07-16 11:00:21]
Tak, dokładnie w ten sposób robi się biszkopt. Pozdrawiam
Dorota [2005-07-02 23:14:09]
Czy białka muszą być ubite na sztywno i dopiero wtedy dodajemy cukier, żółtka i mąkę z proszkiem?
zefir [2005-06-29 11:09:57]
bardzo super ciasto łatwe w wykonaniu i bardzo bardzo bardzo smaczne!!!!!!!
xxxxxx [2005-06-25 22:24:43]
CIASTO SUPER.BARDZO SMACZNE I SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU.DZIS ROBIĘ KOLEJNE BO DLA MOICH DZIECI JEDNO TO ZA MAŁO .POZDRAWIAM
AŚKA [2005-06-06 13:18:19]
ciasto super przepis był w Głosie Nowej Huty jako danie ala Kmity
angelika [2005-06-05 18:48:58]
Bardzo dobre a za razem apetyczne palce lizac zrobilam wedlug przepisu moi goscie sie zachwycali :) polecam....(Jola)
Jolanta Lewandowska [2005-06-04 17:59:04]
maslo na ciastach jest zbyt mdle
basia [2005-06-04 10:48:53]
takie ciasta mozna robic z innymi owocami
figa-f1 [2005-05-26 14:56:41]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.