Przepisy Extra

Wakacyjna pychotka - biszkopt z toffi, śmietaną i truskawkami

Wakacyjna pychotka? Co prawda w nazwie tego pysznego i fantastycznie prezentującego się na stole ciasta biszkoptowego, z bitą śmietaną, przesłodką masą toffi i dodatkiem truskawek znajduje się słowo „wakacyjna”, lecz ja myślę, że ten wypiek cukierniczy może być przebojem również w innych porach roku ;)

„Wakacyjna pychotka” to słodycz o smaku toffi połączona z aromatem truskawek. Truskawki to częste, sezonowe owoce o niezwykłych właściwościach zawierające cenne dla organizmu substancje. I właśnie z tego powodu warto jak najczęściej piec ciasta, w których znajdują się te zdrowe owoce. Spróbujcie, bo warto skosztować taki słodki rarytas! Czytaj więcej

Połączenie przepysznego toffi z puszystą śmietanką jest bardzo ciekawym rozwiązaniem. Dobrze schłodzone - smakuje wybornie, nawet w upały... i wszystkie lodowe desery mogą się wtedy skryć ;)

To ciasto smakuje wszystkim, i dzieciom i dorosłym. Jest świetnym i słodkim pomysłem na umilenie sobie i osłodzenie każdego wakacyjnego popołudnia.

Smacznego :)

Wakacyjna pychotka - biszkopt z toffi, śmietaną i truskawkami

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lekka masa śmietankowa:
½ litra śmietanki 30%
36 dag jogurtu naturalnego (2 małe kubki po 18 dag)
3 ½ łyżki cukru pudru
aromat migdałowy
1 ½ łyżki żelatyny
Dodatkowo:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
½ kg truskawek
3 łyżki płatków migdałów
Polewa czekoladowa:
5 dag czekolady mlecznej
2-3 łyżki mleka

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i delikatnie razem wymieszać. Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej biszkopt. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.

Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny na średnim ogniu (puszka z mlekiem powinna być cały czas zakryta wodą, w tym celu podczas gotowania wodę należy cały czas uzupełniać). Na koniec wodę z garnka wylać i po około 30 minutach ostrożnie otworzyć puszkę.

Truskawki opłukać, osuszyć, obrać z szypułek i pokroić wzdłuż na 4 części.

Schłodzoną śmietankę ubić, dodać jogurt naturalny, cukier puder, kilka kropli aromatu migdałowego i razem zmiksować. Na koniec dodać letnią żelatynę rozpuszczoną wcześniej w 1/3 szklanki gorącej wody i całość razem zmiksować.

Mleczną czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzewać cały czas mieszając, aby masa się połączyła. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę toffi i przykryć drugą częścią biszkoptu. Następnie wyłożyć masę śmietankową. Na niej rozłożyć truskawki, a między nimi płatki migdałowe. Całość polać polewą czekoladową w tzw. esy-floresy.

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Schłodzone smakuje wybornie, a w wakacje najlepiej ;)

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję pięknie za miłe słowa :) Cieszę się bardzo, że ciasto się udało i że smakowało. Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2014-08-08 23:52:35]
Pyszne ciasto Pani Doroto jak każde:-) Nie miałam truskawek ,ale polałam czekolada i posypałam wiórkami , też było dobre. Polecam i serdecznie pozdrawiam:-)
gunia [2014-08-02 20:41:06]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.