Warstwowe ciasto na wakacje

4.2 stars based on 5 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao do ciast
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (już obranych)
½ szklanki cukru
1 galaretka agrestowa
Masa śmietankowa z serkiem mascarpone:
200 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki cukru waniliowego
25 dag serka mascarpone
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
herbatniki (ok. 35 dag)
2 galaretki wiśniowe

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i razem wymieszać. Smażyć na małym ogniu i ostudzić. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę agrestową wlać do jabłek i dokładnie razem wymieszać. Tężejącą masę jabłkową wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Następnie rozłożyć warstwę herbatników i lekko docisnąć.

Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać do niej cukier waniliowy, serek mascarpone i razem zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i letnią żelatynę wlać do masy śmietankowej i zmiksować razem. Następnie wylać na warstwę herbatników, wyrównać i rozłożyć kolejną warstwę herbatników, lekko dociskając.

Galaretki wiśniowe rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i tężejące wylać na ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
białko biszkopt ciasta cukier cukier waniliowy galaretka herbatniki jabłko jajko kakao krem lato mak mąka mąka pszenna owoce pieczenie proszek do pieczenia serek mascarpone słodkości smażenie śmietana kremówka upał żelatyna żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Dziękuję, ja też je bardzo lubię :) Również pozdrawiam :)
Dorota [2014-02-13 10:34:03]
bardzo dobre pozdrawiam
justyna [2014-02-09 12:19:15]
Cieszę się, że smakowało i pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-04 22:49:54]
bardzo dobre ciastko ,najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień
elll [2012-08-28 12:52:03]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>