Warstwowe ciasto na wakacje

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.333333333 stars based on 6 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao do ciast
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (już obranych)
1/2 szklanki cukru
1 galaretka agrestowa
Masa śmietankowa z serkiem mascarpone:
3 łyżeczki cukru waniliowego
25 dag serka mascarpone
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
herbatniki (ok. 35 dag)
2 galaretki wiśniowe

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i razem wymieszać. Smażyć na małym ogniu i ostudzić. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę agrestową wlać do jabłek i dokładnie razem wymieszać. Tężejącą masę jabłkową wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Następnie rozłożyć warstwę herbatników i lekko docisnąć.

Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać do niej cukier waniliowy, serek mascarpone i razem zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i letnią żelatynę wlać do masy śmietankowej i zmiksować razem. Następnie wylać na warstwę herbatników, wyrównać i rozłożyć kolejną warstwę herbatników, lekko dociskając.

Galaretki wiśniowe rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i tężejące wylać na ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Dziękuję, ja też je bardzo lubię :) Również pozdrawiam :)
Dorota [2014-02-13 10:34:03]
Cieszę się, że smakowało i pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-04 22:49:54]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.