naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 17.08.2012
Odsłon dziennie: 6

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao do ciast
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (już obranych)
½ szklanki cukru
1 galaretka agrestowa
Masa śmietankowa z serkiem mascarpone:
200 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki cukru waniliowego
25 dag serka mascarpone
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
herbatniki (ok. 35 dag)
2 galaretki wiśniowe

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i razem wymieszać. Smażyć na małym ogniu i ostudzić. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę agrestową wlać do jabłek i dokładnie razem wymieszać. Tężejącą masę jabłkową wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Następnie rozłożyć warstwę herbatników i lekko docisnąć.

Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać do niej cukier waniliowy, serek mascarpone i razem zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i letnią żelatynę wlać do masy śmietankowej i zmiksować razem. Następnie wylać na warstwę herbatników, wyrównać i rozłożyć kolejną warstwę herbatników, lekko dociskając.

Galaretki wiśniowe rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i tężejące wylać na ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

Chcesz otrzymywać smaczne przepisy prosto na maila? Nie zwlekaj i zapisz się:
Smaczne listy są darmowe a Twój adres zostanie użyty TYLKO do wysyłania smacznych przepisów.
Codziennie nowe przepisy na Facebooku:
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję, ja też je bardzo lubię :) Również pozdrawiam :)
Dorota [2014-02-13 10:34:03]
bardzo dobre pozdrawiam
justyna [2014-02-09 12:19:15]
Cieszę się, że smakowało i pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-04 22:49:54]
bardzo dobre ciastko ,najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień
elll [2012-08-28 12:52:03]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Ostatnio szukane
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl