Przepisy Extra

Warstwowy jabłecznik z kruchym i kokosowym ciastem

Jeśli znudziły Wam się już tradycyjne kruche ciasta z jabłkami, bądź nie macie pomysłu na jabłecznik, to ja podsyłam Wam ciekawy przepis na ciacho z jabłuszkami, kokosem i galaretką :)

Warstwowy jabłecznik z kruchym i kokosowym ciastem

Składniki:

Kokosowe ciasto:
6 białek
sól
¾ szklanki cukru
15 dag wiórek kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
½ szklanki mąki krupczatki
6 łyżek cukru pudru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
6 żółtek
aromat cytrynowy
Masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek (waga po obraniu)
½ szklanki cukru
1 galaretka brzoskwiniowa
Masa serowa:
30 dag serka homogenizowanego waniliowego
1 ½ łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
3 łyżki wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się szklista. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wsypać do białek i razem delikatnie wymieszać. Dużą tortownice o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej kokosowe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Lekko ostudzone ciasto wyciągnąć z tortownicy (na papierze).

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i kilka kropli aromatu cytrynowego. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Dużą tortownicę (tę samą, w której piekło się koksowe ciasto) ponownie wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier (ale jeśli jabłka są słodkie to nie dodawać), wymieszać i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Na sam koniec, gdy masa będzie już gęsta wsypać galaretkę brzoskwiniową w proszku i dokładnie rozmieszać.

Na kruche ciasto (może być tuż po wyjęciu z piekarnika) wyłożyć połowę masy jabłkowej, na niej ułożyć kokosowe ciasto, i na koniec rozłożyć pozostała masę jabłkową i wyrównać.

Do miski przełożyć serki homogenizowane, wlać letnią żelatynę (wcześniej należy ją rozmieszać w gorącej wodzie) i całość dokładnie wymieszać. Następnie wyłożyć na masę jabłkową i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu i tężejącą galaretkę truskawkową wylać na ciasto. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i gotowe ciasto włożyć do lodówki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To bardzo się cieszę pani Marzenko i również pozdrawiam :)
Dorota [2017-03-26 16:47:19]
Pani Dorotko ciasto pyszne!. Pozdrawiam.
Marzenka K. [2017-03-26 13:54:17]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.