Przepisy Extra

Wegetariańska zupa z cukinią na kolorowo

Składniki:

15 dag cebuli
2 łyżki oleju
45 dag cukinii (waga po obraniu)
2 ząbki czosnku
10 dag zielonego groszku (najlepiej świeżego)
10 dag marchwi (waga po obraniu)
20 dag pomidorów
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziarenek czarnego pieprzu
2 liście laurowe
1-1 1/2 litra wody
4 łyżki śmietanki 30%
bazylia
majeranek
pęczek zielonej pietruszki
sól ziołowa
przyprawa w płynie Maggi

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli i razem smażyć. Czosnek obrać, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cukinii. Razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Zielony groszek opłukać i przełożyć do cukinii. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cukinii. Pomidory opłukać, naciąć ostrym nożem skórkę, sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić w kostkę i również przełożyć do cukinii. Zalać wodą, dodać ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu oraz liście laurowe. Całość razem wymieszać i gotować na małym ogniu do miękkości (około 60 minut).

Następnie zdjąć z ognia dodać śmietankę, szczyptę bazylii, majeranku oraz opłukaną i pokrojoną natkę zielonej pietruszki. Na koniec przyprawić zupę do smaku solą ziołową i przyprawą w płynie Maggi. Podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.