Wenus z puszystą masą serową

3.145116279 stars based on 1075 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 3

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 galaretki cytrynowe
25 dag białego sera
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Posypka kokosowa:
10 dag wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Ponadto:
dżem brzoskwiniowy

Sposób wykonania:

Ubić białka na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Następnie biszkopt ostudzić i podzielić na 2 części.

Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 ½ szklanki gorącej wody i ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę dodać do zmielonego białego sera i wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodawać do niej masę serową dalej miksując.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę serową i przykryć ją drugą częścią biszkoptu.

Wiórki kokosowe, cukier i masło przełożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając, aż wiórki kokosowe się zrumienią. Następnie je ostudzić.

Wierzch biszkoptu posmarować dżemem brzoskwiniowym i posypać posypką kokosową. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
bakalie białko biszkopt Boże Narodzenie ciasta cukier dżem galaretka jajko krem mąka masło pieczenie proszek do pieczenia ser słodkości smażenie śmietana tłuszcz Wielkanoc wiórki kokosowe żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
ja mam hurtownię koło domu kupuje śmietanę kremówkę w butelce ale dobre są też e kartoniku żeby była dobrze ubita musi być bardzo mocno schłodzona najlepiej przed ubijaniem jeszcze dać do zamrażalnika ale też nie przesadzać za mocno ubijać bo zrobi się masło
zosia [2014-03-19 13:47:03]
Witam, tak może być taki gotowy zmielony ser. Udanego wypieku życzę i pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-16 19:01:38]
witam! a czy moze byc gotowy ser zmielony ,sa teraz takie smaczne, smietankowe i takie do sernikow..? napisz kochana czy mozna? pozdrawiam
aga [2013-01-16 17:42:33]
ciasto jest super bardzo pyszne robię zawsze na prostokątnej blaszce
Ania 44 [2012-02-10 20:15:19]
Ubić nową, bo takiej się już nie uratuje. Może taka śmietana była nieodpowiednio przechowywana, nie schłodzona lub przeterminowana, tak się czasami zdarza niestety...
Dorota [2011-10-26 22:53:00]
co zrobić,gdy się śmietana się oważy,już nie raz tak mialam,wtedy juz ciasto nie jest takie pyszne
ewka [2011-04-22 22:56:08]
Achhh to ciasto smakuje jak niebo :)
P [2010-11-20 21:18:07]
ciasto rewelacja.
janzgi1 [2010-11-09 11:06:18]
Można - powodzenia :)
Dorota [2010-05-18 15:37:38]
Witam! można zamiast w okrągłej tortownicy zrobic biszkopt z podwójnej porcji składników ale w prostokątnej formie?
Karolina [2010-03-17 21:31:25]
ciasto pychota ,robiłam go już wiele razy naprawdę polecam
DANUTA [2009-12-18 13:29:03]
piekłam to ciasto ,jest baaaaaaardzo pyszne,polecam.
DANUTA [2009-10-16 14:24:08]
Cisto jest świetne.Mało pracy, efekt wspaniały. Rozpływa sie w ustach.Wszystkim smakowało.Pozdrowienia dla autorki przepisu.
Ewa424 [2009-04-24 11:46:33]
ciasto przepyszne, pełne kremu, który ma bardzo orzeźwiający smak... z pewnością będzie gościł na naszych stołach... przepyszna posypka z podsmażonych wiórków:)
czarnula [2009-04-12 09:32:56]
Te dwie galaretki cytrynowe, które są podane w przepisie należy dodać tężejące do masy, bo w przeciwnym razie masa nie stężeje i będzie problem z krojeniem takiego ciasta. Natomiast dodatkowo można dodać kostki galaretek do masy - mogą to być jeszcze różnokolorowe galaretki np. wiśniowa i agrestowa. Powodzenia ;)
Dorota [2008-07-14 00:31:38]
ciasto jest smaczne.Dałam ser z wiaderka(waniliowy)dżem z miksowałam (nie lubie owoców w dżemie).Polecam wszystkim!
Ewa [2008-05-03 19:44:32]
ciasto dobre czy ktoś ma przepis na ciasto zemsta szefa
ana [2008-04-20 18:59:12]
a ja mogę tą galaretkę stężałą wq kostki pokrioć i dopiero dodać??
sylwia-stwola [2008-04-10 09:50:01]
Ciasto pyszne ale faktycznie masy jest dość sporo jak na taki biszkopt,przypuszczam że latem zimny będzie jeszcze pyszniejszy.Polecam!;)
edzia [2008-03-03 14:45:11]
Ciasto pyszne! Jedna uwaga- myślę, że do masy należy dodać nieco więcej cukru pudru. Co prawda moja rodzina nie lubi słodkich ciast i kremów, ale ja dodałam więcej cukru, poniewaz przy próbowaniu czułam, że było go za mało. W każdym razie wypiekowi dałam najwyższą notę.
meluzyna [2008-01-21 21:47:46]
Przepyszne!!!Placek miałam wysoki,bo biszkopt zrobiłam z półtorej porcji,palce lizać.Wszystkim polecam.
moni [2007-11-19 22:16:36]
troche dużo robocizny
donia [2007-11-04 12:58:25]
a ja mysle, ze tej masy jest za duzo jak na tortownice tej srednicy
a_netk_a [2007-10-14 11:55:48]
Być może śmietana była nieschłodzona, przeterminowana bądź też za długo ubijana.
Dorota [2007-10-06 21:12:22]
A mi się zważyła smietana z cukrem pudrem.Dlaczego?????
ana [2007-10-06 19:10:13]
Ciasto pyszne.
Stenia [2007-10-02 19:55:34]
było pycha każdy chciał odemnie przepis muszę zrobić jeszcze raz
mati [2007-10-02 11:01:56]
srednie mi wyszlo.moze kwestia gustu bo masa nie bardzo mi smakowala.niby sernik ale taki galaretowaty,
kasia 21 [2007-09-12 10:51:29]
ciasto super.polecam,
köln [2007-09-06 17:42:33]
ja to nazywam biala dama
dejanira [2007-08-22 19:12:05]
Ciasto jest przepyszne! Domownicy byli zachwyceni. Po prostu REWELACJA!!!
lola [2007-08-20 22:09:48]
Nie, można użyć dowolnego dżemu. Powodzenia ;)
Dorota [2007-08-16 19:17:13]
mam takie pytanie czy dzem musi byc brzoskwiniowy?
Aga, poczatkujaca [2007-08-16 19:00:16]
Ooo też fajny pomysł z tą wodą - ciasto nie będzie takie kaloryczne - dziękuję ;)
Dorota [2007-08-10 08:16:04]
Ja dałam 2 ''śnieżki'' light. Wystarczy rozrobic z wodą.I nie trzeba dodawac ani mleka, ani śmietany. Lekko i smacznie.
Głodna tego ciasta [2007-08-09 22:13:43]
Tego serka musiałyby być 2 opakowania (2x15 dag) chyba że 1 duże. Potrzebne będą także 2 opakowania "Śnieżki" i ok. 400 ml zimnego mleka - wtedy już śmietany nie dajemy. Powodzenia ;)
Dorota [2007-08-09 12:36:25]
Mam pytanie, czy wystarczy jeden serek homogenizowany? a drugie pytanie:dodając serek i "śnieżke" można zupełnie zrezygnować ze śmietany?
Iva [2007-08-09 12:01:17]
Dałam ten serek homogenizowany i ''śnieżke'', zamiast śmietany 30%. Ciasto pychotka! Polecam!
Głodna tego ciasta [2007-08-06 17:24:33]
Myślę, że można spróbować zrobić to ciasto z serkiem homogenizowanym, też powinno wyjść dobre. Powodzenia ;)
Dorota [2007-08-04 16:27:50]
mam pytanko,czy może byc serek homogenizowany?.Mam taki w lodówce.
Głodna tego ciasta [2007-08-03 19:32:23]
Ciasto pyszne Normalnie palce lizać Tylko ja zamiast galaretki cytrynowej dałam pomarańczową.
Ania [2007-08-02 11:42:10]
Ser dowolny, może być z wiadereczka lub normalny i potem należy go zmielić w maszynce. Powodzenia ;)
Dorota [2007-08-01 12:27:34]
mam pytanie jaki to ma byc ser?czy taki z wiadereczka czy normalny i zmielony 2 razy???
gosia [2007-08-01 12:20:07]
ciasto przepyszne serdecznie polecam ,poszło w mig Ania z lubuskiego
Ania [2007-07-29 10:26:39]
Biszkopt można czymś nasączyć (np. przegotowaną wodą z aromatem waniliowym) ale nie koniecznie, bo gdy po zrobieniu będzie stał w lodówce, wtedy zwilgotnieje pod wpływem masy serowej. Smacznego ;)
Dorota [2007-07-27 21:25:47]
Mam pytanie, czy biszkopt należy czymś nasączyć?
Selena [2007-07-27 19:59:40]
ciasto rewelacyjne!!!!!
gosia34 [2007-07-26 21:03:52]
robial to ciasto juz dwa razy, pyszne!!!!!
Jola-lubuskie [2007-07-26 13:38:02]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>