naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Jolanta
Dodano: 26.07.2007
Odsłon dziennie: 11

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 galaretki cytrynowe
25 dag białego sera
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Posypka kokosowa:
10 dag wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Ponadto:
dżem brzoskwiniowy

Sposób wykonania:

Ubić białka na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Następnie biszkopt ostudzić i podzielić na 2 części.

Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 ½ szklanki gorącej wody i ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę dodać do zmielonego białego sera i wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodawać do niej masę serową dalej miksując.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę serową i przykryć ją drugą częścią biszkoptu.

Wiórki kokosowe, cukier i masło przełożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając, aż wiórki kokosowe się zrumienią. Następnie je ostudzić.

Wierzch biszkoptu posmarować dżemem brzoskwiniowym i posypać posypką kokosową. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6472 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
ja mam hurtownię koło domu kupuje śmietanę kremówkę w butelce ale dobre są też e kartoniku żeby była dobrze ubita musi być bardzo mocno schłodzona najlepiej przed ubijaniem jeszcze dać do zamrażalnika ale też nie przesadzać za mocno ubijać bo zrobi się masło
zosia [2014-03-19 13:47:03]
Witam, tak może być taki gotowy zmielony ser. Udanego wypieku życzę i pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-16 19:01:38]
witam! a czy moze byc gotowy ser zmielony ,sa teraz takie smaczne, smietankowe i takie do sernikow..? napisz kochana czy mozna? pozdrawiam
aga [2013-01-16 17:42:33]
ciasto jest super bardzo pyszne robię zawsze na prostokątnej blaszce
Ania 44 [2012-02-10 20:15:19]
Ubić nową, bo takiej się już nie uratuje. Może taka śmietana była nieodpowiednio przechowywana, nie schłodzona lub przeterminowana, tak się czasami zdarza niestety...
Dorota [2011-10-26 22:53:00]
co zrobić,gdy się śmietana się oważy,już nie raz tak mialam,wtedy juz ciasto nie jest takie pyszne
ewka [2011-04-22 22:56:08]
Achhh to ciasto smakuje jak niebo :)
P [2010-11-20 21:18:07]
ciasto rewelacja.
janzgi1 [2010-11-09 11:06:18]
Można - powodzenia :)
Dorota [2010-05-18 15:37:38]
Witam! można zamiast w okrągłej tortownicy zrobic biszkopt z podwójnej porcji składników ale w prostokątnej formie?
Karolina [2010-03-17 21:31:25]
ciasto pychota ,robiłam go już wiele razy naprawdę polecam
DANUTA [2009-12-18 13:29:03]
piekłam to ciasto ,jest baaaaaaardzo pyszne,polecam.
DANUTA [2009-10-16 14:24:08]
Cisto jest świetne.Mało pracy, efekt wspaniały. Rozpływa sie w ustach.Wszystkim smakowało.Pozdrowienia dla autorki przepisu.
Ewa424 [2009-04-24 11:46:33]
ciasto przepyszne, pełne kremu, który ma bardzo orzeźwiający smak... z pewnością będzie gościł na naszych stołach... przepyszna posypka z podsmażonych wiórków:)
czarnula [2009-04-12 09:32:56]
Te dwie galaretki cytrynowe, które są podane w przepisie należy dodać tężejące do masy, bo w przeciwnym razie masa nie stężeje i będzie problem z krojeniem takiego ciasta. Natomiast dodatkowo można dodać kostki galaretek do masy - mogą to być jeszcze różnokolorowe galaretki np. wiśniowa i agrestowa. Powodzenia ;)
Dorota [2008-07-14 00:31:38]
ciasto jest smaczne.Dałam ser z wiaderka(waniliowy)dżem z miksowałam (nie lubie owoców w dżemie).Polecam wszystkim!
Ewa [2008-05-03 19:44:32]
ciasto dobre czy ktoś ma przepis na ciasto zemsta szefa
ana [2008-04-20 18:59:12]
a ja mogę tą galaretkę stężałą wq kostki pokrioć i dopiero dodać??
sylwia-stwola [2008-04-10 09:50:01]
Ciasto pyszne ale faktycznie masy jest dość sporo jak na taki biszkopt,przypuszczam że latem zimny będzie jeszcze pyszniejszy.Polecam!;)
edzia [2008-03-03 14:45:11]
Ciasto pyszne! Jedna uwaga- myślę, że do masy należy dodać nieco więcej cukru pudru. Co prawda moja rodzina nie lubi słodkich ciast i kremów, ale ja dodałam więcej cukru, poniewaz przy próbowaniu czułam, że było go za mało. W każdym razie wypiekowi dałam najwyższą notę.
meluzyna [2008-01-21 21:47:46]
Przepyszne!!!Placek miałam wysoki,bo biszkopt zrobiłam z półtorej porcji,palce lizać.Wszystkim polecam.
moni [2007-11-19 22:16:36]
troche dużo robocizny
donia [2007-11-04 12:58:25]
a ja mysle, ze tej masy jest za duzo jak na tortownice tej srednicy
a_netk_a [2007-10-14 11:55:48]
Być może śmietana była nieschłodzona, przeterminowana bądź też za długo ubijana.
Dorota [2007-10-06 21:12:22]
A mi się zważyła smietana z cukrem pudrem.Dlaczego?????
ana [2007-10-06 19:10:13]
Ciasto pyszne.
Stenia [2007-10-02 19:55:34]
było pycha każdy chciał odemnie przepis muszę zrobić jeszcze raz
mati [2007-10-02 11:01:56]
srednie mi wyszlo.moze kwestia gustu bo masa nie bardzo mi smakowala.niby sernik ale taki galaretowaty,
kasia 21 [2007-09-12 10:51:29]
ciasto super.polecam,
köln [2007-09-06 17:42:33]
ja to nazywam biala dama
dejanira [2007-08-22 19:12:05]
Ciasto jest przepyszne! Domownicy byli zachwyceni. Po prostu REWELACJA!!!
lola [2007-08-20 22:09:48]
Nie, można użyć dowolnego dżemu. Powodzenia ;)
Dorota [2007-08-16 19:17:13]
mam takie pytanie czy dzem musi byc brzoskwiniowy?
Aga, poczatkujaca [2007-08-16 19:00:16]
Ooo też fajny pomysł z tą wodą - ciasto nie będzie takie kaloryczne - dziękuję ;)
Dorota [2007-08-10 08:16:04]
Ja dałam 2 ''śnieżki'' light. Wystarczy rozrobic z wodą.I nie trzeba dodawac ani mleka, ani śmietany. Lekko i smacznie.
Głodna tego ciasta [2007-08-09 22:13:43]
Tego serka musiałyby być 2 opakowania (2x15 dag) chyba że 1 duże. Potrzebne będą także 2 opakowania "Śnieżki" i ok. 400 ml zimnego mleka - wtedy już śmietany nie dajemy. Powodzenia ;)
Dorota [2007-08-09 12:36:25]
Mam pytanie, czy wystarczy jeden serek homogenizowany? a drugie pytanie:dodając serek i "śnieżke" można zupełnie zrezygnować ze śmietany?
Iva [2007-08-09 12:01:17]
Dałam ten serek homogenizowany i ''śnieżke'', zamiast śmietany 30%. Ciasto pychotka! Polecam!
Głodna tego ciasta [2007-08-06 17:24:33]
Myślę, że można spróbować zrobić to ciasto z serkiem homogenizowanym, też powinno wyjść dobre. Powodzenia ;)
Dorota [2007-08-04 16:27:50]
mam pytanko,czy może byc serek homogenizowany?.Mam taki w lodówce.
Głodna tego ciasta [2007-08-03 19:32:23]
Ciasto pyszne Normalnie palce lizać Tylko ja zamiast galaretki cytrynowej dałam pomarańczową.
Ania [2007-08-02 11:42:10]
Ser dowolny, może być z wiadereczka lub normalny i potem należy go zmielić w maszynce. Powodzenia ;)
Dorota [2007-08-01 12:27:34]
mam pytanie jaki to ma byc ser?czy taki z wiadereczka czy normalny i zmielony 2 razy???
gosia [2007-08-01 12:20:07]
ciasto przepyszne serdecznie polecam ,poszło w mig Ania z lubuskiego
Ania [2007-07-29 10:26:39]
Biszkopt można czymś nasączyć (np. przegotowaną wodą z aromatem waniliowym) ale nie koniecznie, bo gdy po zrobieniu będzie stał w lodówce, wtedy zwilgotnieje pod wpływem masy serowej. Smacznego ;)
Dorota [2007-07-27 21:25:47]
Mam pytanie, czy biszkopt należy czymś nasączyć?
Selena [2007-07-27 19:59:40]
ciasto rewelacyjne!!!!!
gosia34 [2007-07-26 21:03:52]
robial to ciasto juz dwa razy, pyszne!!!!!
Jola-lubuskie [2007-07-26 13:38:02]
Skomentuj

Autor:
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl