Wigilijna zupa grzybowa

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.25 stars based on 4 reviews Zupy

Do pysznej wigilijnej zupki z grzybami potrzebujemy tylko kilka prostych składników, a efekt jest przepyszny. Całość razem miksujemy i podajemy z groszkiem ptysiowym :)

Składniki:

5 dag suszonych grzybów
1 cebula (ok. 10 dag)
1 ½ łyżki masła
3 łyżki śmietany 18%
pieprz
przyprawa w płynie Maggi
Ziarenka Smaku
groszek ptysiowy

Sposób wykonania:

Suszone grzyby zalać zimą wodą (około 2 szklanki) i moczyć przez 24 godziny. Następnie wodę wylać, a grzyby opłukać i pokroić. Przełożyć do garnka zalać wodą (około 1 litra) i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 3-4 godziny (grzyby powinny być zakryte wodą, więc jeśli wyparuje podczas gotowania, należy ją dolewać). Ostudzić, a następnie grzyby oddzielić od wody.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i zrumienić na maśle. Dodać grzyby, wymieszać i jeszcze razem chwilę smażyć. Ostudzić i zmiksować.

Zmiksowaną cebulę z grzybami przełożyć do garnka, wlać odlaną wodę z grzybów, zimną wodę (tak, żeby płynu było w sumie około 1 ½ litra) i razem zagotować. Kilka łyżek zupy odlać i dodać do śmietany. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do zupy i ponownie zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą w płynie Maggi, Ziarenkami Smaku i majerankiem.

Gotową zupę wigilijną podawać z groszkiem ptysiowym.

Smacznego.

7013
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.