Przepisy Extra

Wyśmienita szarlotka z papierówek

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
3 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka spirytusu
Masa jabłkowa:
1 ½ kg obranych i oczyszczonych papierówek
4 łyżki cukru
2 łyżki przyprawy do szarlotki
1 łyżka soku z cytryny
Beza:
3 białka
½ szklanki cukru pudru
otarta skórka z 1 cytryny
Dodatkowo:
5 dag biszkoptów (około 8 sztuk)
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę tortową, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka, śmietanę i spirytus. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Zrobić kulę, zawinąć w aluminiową folię i włożyć na 24 godziny do lodówki.

Obrane papierówki pokroić w kostkę. Dodać do nich cukier, przyprawę do szarlotki i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać i włożyć do lodówki (może być tak jak ciasto, na 24 godziny).

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wyłożyć ¾ ciasta i nakłuć go widelcem. Na ciasto zetrzeć na tarce o małych oczkach 4 biszkopty. Następnie wyłożyć masę jabłkową, a na nią zetrzeć pozostałe biszkopty.

Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier puder i dalej ubijać. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i wymieszać. Gotową bezę wyłożyć na masę jabłkową ze startymi biszkoptami. Na wierzchu ciasta rozłożyć pozostałe kruche ciasto. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.

Ostudzić szarlotkę i przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.3818181816 stars based on 44 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Można zrobić to ciasto z różnych jabłek. To ciasto jak jest krojone na ciepło to się rozpada, ale jak widać na zdjęciu u mnie ciasto się nie rozpadało. Do jabłek można wsypać też np. jabłkowy kisiel w proszku - dla sklejenia jabłek. Cieszę się, że smakowało :) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-08-19 14:15:29]
CIASTO SMACZNE, ale niestety nie udało mi siĘ wyjąć ani jednego kawałka w całości z blaszki. Jak na mój gust, zabrakło jakiegoś spoiwa do jabłek.
Iza [2011-08-14 19:42:56]
To bardzo się cieszę, że szarlotka tak zasmakowała. Również pozdrawiam :)
Dorota [2011-08-01 11:31:16]
Bardzo pyszne. Nawet nie zdążyło przestygnąć i już zostało tylko wspomnienie. Pozdrawiam.
jubea [2011-07-30 21:08:44]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.