Przepisy Extra

Wyśmienite Cappuccino

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki krupczatki
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat arakowy
Masa budyniowa:
1 1/2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
25 dag margaryny
1 szklanka rodzynek
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków migdałowych
Masa Cappuccino:
1 szklanka mleka
1 szklanka Cappuccino orzechowego (w proszku)
2 opakowania bitej śmietany w proszku Śnieżka
1 łyżka żelatyny

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną ostudzoną wodą wymieszaną z aromatem arakowym.

Szklankę mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać budynie i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodać budyń. Pod koniec ucierania dodać rodzynki, kokos i płatki migdałowe. Masę budyniową wyłożyć na ostudzony biszkopt.

Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, ostudzić. Zimne zmiksować ze śnieżką. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić i połączyć z masą. Następnie całość wyłożyć na masę budyniową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
102 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dzięki :)
Dorota [2013-01-01 20:52:46]
Ciasto bardzo dobre , łatwe , szybkie polecam
Ania [2012-12-21 12:13:52]
Nie powinna, nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło. Ale ciasta z tą masą z bitej śmietany już nie pieczemy. Ewentualnie można poeksperymentować i zrobić tę masę inaczej np. ubijając pół litra słodkiej śmietanki 30%, a do ubitej można dodać ostudzone cappuccino (pół szklanki proszku cappuccino zalać niewielką ilością wody - tyle żeby się tylko rozpuściło) potem dodać do śmietany i dodać też żelatynę (2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wody). Powodzenia :)
Dorota [2012-04-17 12:30:16]
Pani Dorotko, czy śnieżka nie da posmaku mydlana? (dwa razy tak mi się zdarzyło piekącego z jej udziałem)
Kasia O [2012-04-16 17:31:25]
Również dziękuję i czekam na komentarz, pozdrawiam :)
Dorota [2012-03-31 12:57:54]
Witam, tak oczywiście można zrobić małą wymianę i użyć tutaj gotowego kremu. To ciasto to dobry wybór. Mam nadzieję, że Wam będzie smakować. Powodzenia i Wesołych Świąt :)
Dorota [2012-03-31 09:35:37]
Hmmm... myślę, że do masy cappuccino można dodać na koniec trochę masy kajmakowej, ale na wierzchu tą masą bym nie smarowała, bo ciężko będzie ją rozsmarować, bo ona jest gęsta i ciężka, jak już ta masa kajmakowa miałaby być w tym cieście to wyłożyłabym ją na biszkopt, a potem pozostałe masy. Masa kajmakowa lepiej będzie się rozsmarowywać jeśli ją podgrzejemy. Powodzenia :)
Dorota [2011-09-29 22:53:40]
Dziękuję i bardzo się cieszę, że to ciasto wszystkim smakuje. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-09-19 12:46:15]
Ciasto przepyszne, robi furorę na rodzinnych imprezach, robi się go szybko i łatwo. Polecam :)
gret [2011-06-21 16:11:26]
ciasto jest dobre ale zadnej rewelacji:((( mogło byc lepsze
ktos:) [2010-05-19 17:08:41]
Zgadzam się z opinią wyżej;do masy budyniowej nalezy dodać więcej mleka i koniecznie cukru!!!
nieznajoma [2010-05-08 15:47:51]
Cieszę się, że ciasto Wam smakuje. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-04-21 11:11:30]
musi być dobrze schłodzone, masy są naprawdę pyszne ale ten smak arakowy-chyba za dużo go dałam do biszkoptu,ciasto pyszne nie tylko dla kawoszy.
ania z lubina [2010-04-19 20:42:05]
Ciasto jest rewelacja naprawdę smaczne;)Polecam;)
moniś [2010-04-18 14:51:09]
Budynie mają być na 1/2 litra mleka.
Dorota [2010-04-01 10:06:50]
A jakie budynie - na 1/2 czy 3/4 l mleka?
Iza [2010-03-31 20:14:48]
Ogólnie nei jest złe, masa cappuccino genialna, ale masa budyniowa do bani, mdła i strasznie tłusta. Za mało mleka do budyniu i dodać cukier. Po zmodyfikowaniu przepis też polecam.
dor [2009-11-18 08:00:46]
Pyszna pianka Cappuccino (:
dinuś [2009-10-26 14:56:10]
wysmienite super polecam
gospodyni [2009-10-26 09:32:42]
ciasto jest bardzo dobre , ale ja do masy dodałam trochę spirytusu i soku z cytryny do smaku, również do ponczu kilka kropel spirytusu naprawdę pycha.
Baśka [2009-10-02 10:19:03]
super to ciasto jest
Kasia Hap [2009-07-11 19:34:04]
PO PROSTU SUPEROWE CIASTO!!!PALCE LIZAĆ!!!!!!
JA27 [2009-07-07 22:14:51]
robiłam to ciasto na komunię córki ,znikło w pierwszej kolejności :D
anita [2009-05-12 18:35:01]
Właśnie zrobiłam dziś to ciasto, tylko trochę je zmodyfikowałam.Mianowicie upiekłam biszkopt ciemny(2 łyżeczki kakao), przekroiłam go na połowę i przełożyłam masą budyniową, a na wierzch pianka cappucino. rewelacja to ciasto, polecam
cristina [2009-05-02 16:33:24]
jak dla mnie nic nadzwyczajnego zrobiłam na swieta i pol zostalo
wiolaa [2009-04-17 09:19:28]
ciasto super wszystkim bardzo smakowało
Justynka872 [2009-03-24 14:11:26]
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2009-03-24 13:13:38]
Jestem pod ogromnym wrazeniem,!! piekłam juz wiele róznych ciast,tortow, i wiele innych słodkosci, ale to ciasto zawsze bedzie u mnie na pierwszym miejscu, robiłam je pierwszy raz własnie z tego przepisu i..niebo w gębie!!! Pani Dorotko Dziekuje za tak wspaniały przepis i oby takich więcej...pozdrawiam
Beata [2009-03-24 12:46:46]
Bardzo się cieszę, że smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2009-03-20 15:21:47]
Ciasto jest po prostu bezkonkurencyjne!!! Goście na roczku mojego synka byli po prostu zachwyceni!!! Zrobiło konkurencję tortowi:) pani Doroto dziękuje za przepis:)
Karolina [2009-03-15 17:16:27]
Ciasto jest rewelacyjne.Robię ję dość często i zawsze wychodzi bardzo dobre.Polecam
ina [2009-02-19 17:36:12]
Ciasto jest bardzo dobre.Chociaż nie jestem kawoszem masa mi smakowała.Polecam wszystkim.
ewa 11 [2008-07-02 17:41:27]
co zrobic aby na upieczony biszkopt nie mial odstajacej twardej gory
iga [2008-07-01 22:22:45]
ostatnio upiekłam i nawet mojemu wybrednemu facetowi smakował;) zrobiłam go na blaszce tortowej i wyszedł wysoki. dołożylam cukru do budyniu bo masa była bez smaku. ogólnie polecam!!!
bołduś;) [2008-05-07 22:46:58]
jest pyszne
jadzia [2008-05-03 23:30:59]
Hmm... być może mleko ze Śnieżkami było za krótko miksowane lub forma na ciasto była za duża. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-03-30 00:04:22]
dorotko twoje przepisy są rewelacyjne odkąd je znalazłam piekę w domu non stop
aneta [2008-03-29 15:45:55]
mam mały problem z masą cappucino wyszła mi mała jeśli chodzi o wysokosc dlaczego zaznaczam że robiłam wszystko zgodnie z przepisem
wierna [2008-03-29 15:42:28]
Piekę ciasto pod tą nz bardzo często ale w moim przepisie identyczny jest tylko biszkopt.Jeśli chodzi o masę budyniową to ja gotuje 2 budynie śmietankowe na 1/2 l mleka na 3 szklankach mleka i ostudzone ucieram z margaryną .Natomiast masę caouccino przygotowuje w taki sam sposób ale inne są proporcje składników ;szklanka capuccino rozpuszczona w 400ml mleka ,2 śnieżki , łyżki żelatyny w 3/4 szklanki wody.Polecam przepis ciasto jest pyszne.
k [2008-02-06 14:36:36]
robiłysmy na Swieta bardzo dobre i łatwe polecam
doris i klaudia [2007-12-28 10:42:54]
ladnie wyglada i rownie dobrze smakuje
x [2007-12-01 11:15:26]
Moje ciasto wlasnie sie chlodzi. Ogolnie nie mialam wiekszych problemow z jego zrobieniem. Kurczowo trzymalam sie przepisu do momentu z capuccino i bita smietana. Zglupialam. Zrobilam nastepujaco. Capuccino w szkl. mleka, a smietane w takiej nie calej szklance mleka. Dla pewnosci dalam wiecej zelatyny, zeby bylo scisle. Teraz juz bede wiedziala, ze to mialo byc wszystko na tej jednej szkl. Wzielam przepis i juz nie mialam czasu leciec do kompa, nastepnym razem zrobie jak trzeba. Mysle, ze i tak bedzie dobre :) Co do tego budyniu, to nie wiem czemu tak duzo mleka dajecie. Przeciez, to sie potem bedzie rozlewalo. Lepiej sie pomeczyc z kleista papka i miec pewnosc, ze ciasto nie poplynie ;) Ale to tylko moje zdaniej. Mysle, ze bedzie PYSZOTA Pozdrawiam!
Marta O. [2007-07-27 15:53:27]
Zamiast kawy orzechowej dałam arakową jest oryginalna. Takiego ciacha jeszcze nie miałam. Jest wyjątkowe na rodzinne uroczystości. Polecam
Lila [2007-07-14 12:53:52]
bardzo dobre mam nadzieję że pojawi się wiecej przepisow bo trtochę mało ich przyrasta
nieznajoma [2007-06-20 10:06:12]
ja bym jeszcze radziła dodać do biszkoptu łyżkę kakao, tak dla kolorku. Jeszcze nie piekłam, ale myślę, że z wyjątkiem tych rodzynek, powinno być smaczne
agata-gufi [2007-06-18 21:28:44]
Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2007-05-28 09:08:20]
To ciasto jest moim zdecydowanym faworytem. Dziękuję Pani Doroto, że się Pani z nami podzieliła tym przepisem.
Monika [2007-05-25 13:25:00]
ciacho pychotka!wszystkim smakowalo.polecam!!!!!!!!!!!
kamla21 [2007-05-13 12:36:59]
to ciasto po prostu pycha zrobiłam go i wyszło bez problemu naprawdę wspaniałe ,przepyszne uwielbiam go
justi [2007-05-02 12:29:20]
ciacho paluszki lizać :) łatwe w przygotowaniu i w ogóle rewelacja
Martynka [2007-04-06 17:51:47]
Bardzo smaczne ciasto! Wszyscy się zajadali :)
Agusia [2007-04-06 10:38:56]
Ciacho pyszne mniam mniam
BEATA [2007-04-05 22:18:02]
Te ciasto robi u mnie w domu furrore!!!! nie dość, że jest łatwe w przyżądzeniu, to jeszcze bardzo dobrze smakuje!!!! Tylko do masy budyniowej dodaje 2,5 szklanki mleka i zamiast margaryny masło, oraz zamiast kokosu dodaje białą bombelkową czekolade!!!! gorąco polecam
;) [2007-03-21 23:07:45]
ciasto naprawdę wysmienite. zrobiło furorę na imieninach rodziców
kamila [2007-03-05 15:02:13]
Ciasto łatwe i bardzo smaczne pod warunkiem że lubimy kawę .Budyn ugotowałam w 2,5 szkl. mleka masa cappuccino wyszła mi rzadka i trochę rozlała się na boki więc wyszło niższe niż na zdjęciu ale to widocznie mój błąd. Polecam dla kawoszy. Kolejne wypróbowane ciasto autorstwa pani Doroty okazało się smakołykiem.Pozdrawiam
Niedoświadczona 12 02 2007 [2007-02-12 10:41:03]
Brdzo, bardzo smaczne ciasto!!!
Ania [2006-12-31 00:56:35]
jak zrobiłam ciato i nie bylo ono schłodzone - nie wyglądało apetycznie ani nie bylo rewelacyjne w smaku, jednak po schłodzeniu musiałam odganiać moich łakomczuchów od lodówki bo nie wiem czy ciasto byłoby dłużej niż 15 min:). REWELACJA!!!. dodałam tylko łyżeczkę kawy rozpuszczalnej- rzeczywiście wzmocniło kawowy smak. no i mleka dałam 2,5 szklanki do budyniu.Polecam!
xxenkaa [2006-12-29 23:24:03]
pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!
gosia [2006-12-20 21:48:00]
ciasto bardzo pyszne, zrobilo wrażenie na gościach, ładnie wyglada i pysznie smakuje
aguskak [2006-12-10 14:19:26]
Ja piekłam to ciasto na tradycyjnej prostokątnej formie (25x36 cm), ale można też je zrobić na dużej lub średniej tortownicy - wtedy ciasto wyjdzie wyższe. I tak i tak będzie dobrze - powodzenia ;)
Dorota [2006-12-06 15:00:17]
mam ochote upiec to ciasto ale po obecnych komentarzach zastanawiam sie jakich rozmiarow ma byc blacha
kasia 6 12 2006 [2006-12-06 11:43:24]
Wspaniałe ciasto bardziej pasuje na torta niż na blaszkę. Polecam wszystkim a będziecie zachwyceni.
Alicja [2006-12-04 10:46:33]
Popieram to ciasto jest wspaniale wszystkim domownikom smakowało
halina [2006-12-03 22:32:27]
Mała kawa cappuccino - tak okreslam kazdy kawalek tego ciasta. Wszystkim smakowalo.
Edyta [2006-11-03 09:35:35]
Ciacho rewelacja. Jest dużo innych wersji na to ciasto, ale ta wersja bije wszystkie....Polecam.
Agee [2006-10-12 08:29:34]
To ciasto nie ma ani smaku ani wyglądu. Jak nie ma nic innego to może da się zjeść. Ja zrobiłam na rodzinną uroczystość jako jedno z ciast, no i zostało nie zjedzone.
Iwona [2006-08-25 13:12:21]
Tutaj potrzebna jest 1 szklanka cappuccino suchego w proszku - nie rozpuszczonego. Dopiero później w gorącym mleku należy to cappuccino rozpuścić. Powodzenia :)
Dorota [2006-08-12 23:16:16]
czy kawy to ma być szklanka już rozpuszczonej czy szklanka suchej.Chcę wypróbować a nie jestem pewna jak z tą kawą.
KULECZKA [2006-08-12 19:54:00]
Bardzo smaczne!Ale radzilabym mniej slodzic gdyz jest troszeczke za slodkie.Do masy kawowej polecilabym dodac mniej kawy Cappuccino(zeby mniej bylo slodkie)a dodac do wyrownania smaku kawy rozpuszczanej.SMACZNE!!!
Dorota16 [2006-07-15 17:19:35]
upieklam pyszne! do budyniu dalam 3 szk. mleka cukier do smku lyzeczke kawy i lyzke cappuccino zamiast bakali dalam pokruszoną gorzką czeklade pycha
asia [2006-06-24 18:09:19]
zrobiłam je na Dzień Matki i wyszło świetnie:) ale radze aby budyń ugotować w większej ilości mleka (2,5 szklanki), bo trudno go potem będzie zmiksować. Do tego też pół szklanki cukru, lub cukru pudru bo masa jest mdła. Smak cisasta jest bardzo ciekawy, ale dodałabym jeszcze do masy kawowej łyżeczkę kawy rozpuszczalnej - to podkreśli smak i nada wyraźniejszy aromat:) Pozdrawiam;)
Żulcia [2006-05-26 22:24:38]
Pycha! Zrobiłam na święta i wszystkim bardzo smakowało. Polecam!!!
ika [2006-04-18 14:00:52]
dobre bardzo dobre POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!
Ma@le@a [2006-04-14 18:14:56]
Ja do mleka na budyn(3 szkl.} dosypałam 1łyżeczke z czubkiem kawy prawdziwej i sporą dużą łyżkę cappucino.Nie sypałam bakali tylko pokruszoną czekoladę(2 szt.).Bardzo wszystkim smakowało bo miało mocniejszy smak kawowy.Dla mnie rewelacja.
Agnieszka74 [2006-04-08 23:38:39]
Śnieżka to bita śmietana w proszku. 1 szklankę mleka należy zagotować i rozpuścić w nim 1 szklankę cappuccino, ostudzić, i do tego mleka należy wsypać 2 opakowania bitej śmietany w proszku, i ubić mikserem. Następnie powstałą masę połączyć z ostudzoną żelatyną, i gotowe :). Dać do lodówki na 2 godziny. Proszę się nie martwić, masa na pewno nie będzie za rzadka, lecz na tyle 'sztywna', że będzie dało się to ciasto kroić. Życzę powodzenia :)
Dorota [2006-03-28 21:22:17]
cze mam pytanie czy ta snieżka to ma byc bita smietana w proszku?i czy to nie bedzie zbyt zadkie jak rozpuszcze tyle kawy w mleku?? (Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, ostudzić.)i ten tekst mnie zastanawia jeszcze Zimne zmiksować ze śnieżką. ze snieżka w proszku czy rozrobiona i ubita???? prosze odpiszcie szybko
eliz [2006-03-17 15:14:39]
Przy wykładaniu jednej masy na drugą, nic złego nie powinno się stać. Należy jednak pamiętać, aby po wykonaniu ciasta, schłodzić je w lodówce. Powodzenia :)
Dorota [2006-02-27 21:00:22]
mam malutkie pytanie czy jak będę wykładać masę capuccino na masę bakaliową - nie zleje mi się ona z ciasta ???
elka [2006-02-24 20:37:08]
witam!!!! ciasto jest rewelacjne POLECAM!!!!!!!!
MAJECZKA [2006-02-22 19:34:55]
Ciasto wyszło rewelacyjnie, całej rodzinie smakowało. Przepis zmodyfikowałam w ten sposób, że 2 budynie zrobiłam w 2,5 szkl. mleka
Maja [2006-01-30 10:50:01]
ciasto jest pyszne, polecam na lepsze okazje.
Teresa [2006-01-28 19:43:31]
ciasto wyszlo pyszne :DD mialam problem z budyniem zeby go zmiksowac:|| ... mialam za duza blache i troszke plasko mi to wyszlo ...
Angelika [2006-01-21 12:31:09]
Budyń wyszedł trochę za gęsty więc polecam dodać więcej mleka,łatwiej go potem zmiksować.Ogólnie ciasto dobre-polecam!!!
lena [2005-12-30 14:10:56]
ciasto bardzo dobre, wszystkim smakowało, naprawdę super, polecam.
agnieszka [2005-12-19 13:30:05]
ja żadnej masy mie robię na margarynie tylko na masle-polecam tak robić nie jest wtedy masa mdła.
azala [2005-12-14 19:59:59]
jednym słowem tłuste, tuczące...
Dominika [2005-12-13 01:46:21]
Ciasto jest super. Jadłam go u kolezanki i mi zasmakowało ale nie dała mi przepisu. A tu go znalazłam. Jest poprostu PALCE LIZAĆ.
AGA [2005-12-03 12:25:43]
ciasto jes dobre zmodyfikowałam przepis i zrobiłam biszkopt kakaowy i krem a capuczino dałam waniliwe jest jeszcze lepsze
lila [2005-11-26 18:36:16]
ciasto jest pyszne polecam naprawde wszystkim
Monika [2005-11-16 13:31:21]
moje pierwsze ciasto,nowy piekarnik.nigdy nie miałam dobrej ri do pieczeni,a jednak to cisto wyszło mi super!
ewelina* [2005-11-03 20:00:55]
to moje pierwsze ciasto, i jak na pierwszy raz wyszło bardzo dobrze, i wszstkim smakuje, nawt mi :) gorąco poloecam:))))
Kasia [2005-10-30 14:59:55]
CIASTO JAK NA PIERWSZY RAZ UDAŁO SIE!! I BYŁO SMACZNE!! POLECAM!! POZDRAWIAM :-)
MADZIALENA [2005-10-17 09:20:11]
ciasto wspaniałe,do masy z bakaliami dodałam 0,5 szkl. cukru pudru,rewelacja!!!
magdalena [2005-10-08 18:01:55]
Własnie ugryzłam kawałek i powiem że ciasto pycha :) musiałam dodać za mało żelatyny bo ciasto nie zsiadło mi się tak dobrze mimo że było długo w lodówce . Mimo tego ciato wszystkim smakuje wygląda nawet jak tort urodzinowy :)) polecam
aniawwwa [2005-09-23 18:15:19]
Ciasto jest bardzo dobre i wszystkim smakuje. Mimo że nie jest w moim stylu (ponieważ bardziej przypomina tort niż ciasto) ciągle chodzę i je podjadam. Ja dodałam do kremu budyniowego cukru pudru, ponieważ krem był bez smaku. Następnym razem dodam trochę więcej bakalii niż jest podane w przepisie. Ogólnie ciasto ma fajną konsystencje i nie traci jej nawet po wyjęciu z lodówki.
Słodziutka [2005-09-05 20:48:04]
ciasto bardzo dobre ale ja dalam zamiast bakali owoce kandyzowane :)
Majkaa [2005-08-27 15:40:48]
ciasto nie jest najgorsze, może być, ale nie ma podanego cukru do masy, wobec tego dałam budyń z cukrem
siaba [2005-05-09 10:35:13]
To CIACHO jest rewelacyjne.Każdy się nim zajadał i prosił o przepis na ten pyszniuśki smakołyk. Ja jestem wybrednym Łasuszkiem....ale to ciasto to po prostu paluszki lizac.Polecam...kto nie spróbuje nie będzie wiedział co dobre:)
Alusia [2005-04-23 00:57:47]
Pycha,rodzince smakowało,robiłam już kilka razy,ale zmieniłam trochę proporcje.Budynie ugotowałam w 3szklankach mleka,a mase kawową w 2szkl. i dałam troche więcej kawy.
Katarzynka [2005-01-16 13:13:02]
to wysmienite capuccino nie jest takie wysmienite , strasznie czuc margaryne w masie budyniowej, moze lepiej zrobic je na masle i dodac troszke wiecej mleka bo budyn był za gesty i za malo słodki, ja robilam na sredniej wielkosci , prostokatnej blasze i ilosc oki
betsetse [2005-01-04 19:48:56]
Ciasto jest naprawdę bardzo dobre!!! Palce lizać. Ponieważ nie miałam płatków migdałowych dodałam pokrojone daktyle oraz gorzką czekoladę. Myślę, że spokojnie można do kremu dodać inne bakalie. Przepis niezwykle udany. Polecam.
Smerfetka [2004-08-11 22:09:48]
Naprawde genialne . POLECAM!!!!!!
nIEZNAJOMA [2004-06-21 16:13:55]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.