Przepisy Extra

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i boczkiem

Składniki:

50 dag makaronu np. świderki
1 kalafior (ok. 50 dag)
35 dag wędzonego boczku
2 duże cebule (2 x 15 dag)
3 łyżki oleju
Sos:
600 ml wody
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
majeranek
oregano
gałka muszkatołowa
ostra papryka w proszku
granulowany czosnek
granulowana cebula
sól
pieprz
12 dag żółtego sera

Sposób wykonania:

Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 5 minut od momentu zagotowania. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić. Kalafior opłukać i włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować 5 minut od momentu zagotowania. Następnie odcedzić i ostudzić.

Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzany olej i zrumienić. Cebule obrać, pokroić w kostkę i dodać do boczku. Razem wymieszać i jeszcze chwile smażyć.

500 ml wody zagotować, a w pozostałej wodzie dokładnie rozmieszać śmietanę i mąkę pszenną. Wlać do gotującej się wody, dokładnie wymieszać i zagotować. Następnie zdjąć z ognia i dodać przyprawy: majeranek, oregano, gałkę muszkatołową, ostrą paprykę w proszku, granulowany czosnek, granulowaną cebulę, sól i pieprz. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do letniego sosu.

Wszystkie składniki podzielić na połowę i układać w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu w następującej kolejności: makaron, boczek, kalafior, sos i znowu makaron, boczek, kalafior i na górę sos. Przykryć naczynie żaroodporne i włożyć do piekarnika. Zapalić piekarnik i zapiekać 60 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję za skorzystanie z przepisu i cieszę się, że zapiekanka smakowała :)
Dorota [2011-06-20 14:04:10]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.