Przepisy Extra

Zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami

Składniki:

1 kg ziemniaków
1/2 kg pieczarek
5 dużych ząbków czosnku
2 duże cebule
400 ml śmietany 30%
25 dag żółtego sera
2 łyżki masła
tymianek
wegeta
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Ziemniaki pokroić w półplasterki i lekko podsmażyć na patelni.

Śmietanę wlać do garnka i zagotować, następnie przełożyć do niej podsmażone ziemniaki i dusić ok. 15 minut.

Pieczarki pokroić w słupki, przełożyć na patelnię i przesmażyć, posolić, popieprzyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, który wcześniej należy pokroić w drobną kostkę, posypać lekko solą i dociskać widelcem, tak aby czosnek póścił sok. Następnie dodać masło, przyprawy i razem przesmażyć.

Następnie wszystko wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy lub garnka.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 35 minut w temperaturze 150 °C.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać nim zapiekankę i włożyć z powrotem na 5-10 minut do piekarnika.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
45 opinii | Wyraź opinię
4.3974921628 stars based on 1276 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
No trudno się mówi, nie wszystko wszystkim musi smakować, również pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-06 11:30:04]
Nie, podsmażamy surowe ziemniaki. Powodzenia :)
Dorota [2011-09-28 10:50:46]
Pyszna ale mega kaloryczna, jadłam ją przez 2 dni w normalnych ilościach i tyłam w oczach i na wadze przede wszystkim:)
Monia [2010-11-17 23:19:19]
Pychotka, najlepiej jak potrawa trochę ostygnie wtedy nakładane porcje są bardziej zbite i ładniej wyglądają. Jeśli chodzi o smak - pychotka - nigdy wcześniej czegoś takiego nie jadłam i od razu zapiekanka stała się moim ulubionym daniem. Wcale nie jest takie pracochłonne. Na pewno każdemu się uda:)
inka [2010-07-11 14:40:12]
super!!! mozna jeszcze dodac mieso mielone i papryczki ostre
Kaśka [2009-09-14 16:34:35]
Zbyt pracochłonne, jak sama nazwa wskazuje to powinna byc zapiekanka a tu tyle gotowania. I te piec zabkow czosnku to zdecydowanie za duzo.
Bóbr [2008-10-05 16:14:39]
Naprawdę SUPER!!! Ja dodałam jeszcze 2 surowe jajka. Rzeczywiście odrobina podsmażonego boczku mogłaby zaostrzyć jej smak. Gorąco polecam ten przepis;-)
Marta [2008-09-30 20:41:30]
Można zrezygnować ze śmietany, a w jej miejsce dodać więcej sera lub właśnie jajka. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2008-03-30 00:31:05]
Mam zamiar zrobić tę zapiekankę. Nie robiłam nigdy żadnej, ale zastanawiam się czy mogłabym zrezygnować ze śmietany i czy sam ser wystarczy, by miało to spójną konsystencję czy też trzeba czegoś ekstra używać, np.rozbełtanych jajek?
Lucy [2008-03-27 15:51:14]
hmmm.... Zapiekanka jest dobra ale nie fantastyczna;P a pozatym nie mozna jej duzo zjesc. Pozdro ;)
Kajka [2008-03-25 15:30:50]
bardzo smaczne danie-polecam wszystkim-moja rodzinka zajada się nim....pozdrawiam-KASIA
KASIA.. [2008-03-20 22:49:38]
Ja dodaje jeszcze cebulę pokrojona w piórka i usmażona na maśle osobno na patelni.
BB [2008-02-28 12:18:53]
z miesem mielonym smazonym z cebulka czerwona fasolką i puszką pomidorów i przyprawami jest jeszcze smaczniejsze;).Kłade warstwe ziemniaków póżniej warstwe farszu i na koniec znowu warstwe ziemniaków -całość posypuje sosem beszamelowym i tartym serem.I wszystko zapiekam około 50 min. w piekarniku ...PYCHA.Pozdrawiam
Iga [2007-11-19 14:39:14]
Ja własnie ja zrobiłam!Pycha \"palce lizać\":-)
Kasia [2007-07-07 13:11:38]
ja niepodsmażam ziemniaków, z kilograma tych talarków wychodzi cała micha. za dużo zabawy. gotuję je w osolonej wodzie, lekko niedogotowane odcedzam i dzielę na ćwiartki lub ósemki. do tego dodaję podsmażony boczek wędzony i sporo ugotowanej na pół twardo fasolki szparagowej........PYCHA, dużo czosnku, koperku i pieprzu.
magdalenka [2007-05-29 16:13:19]
Ta zapiekanka może być zapiekana w blaszce od ciasta, dodatkowo można tę blaszkę przykryć folią aluminiową, ale niekoniecznie. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2007-04-24 10:30:32]
Witam mam pytanie czy to moze byc zapiekane w blaszce od ciasta czy to musi być naczynie zamykane
niedoświadczona 24 04 07 [2007-04-24 10:14:36]
zrobiłam troszkę inaczej do udusiłam na jednej patelni wszystko po kolei ale razem i na koniec śmietanka ale składniki dokładnie te same PYCHA
ANIA [2007-03-20 16:56:59]
bardzo dobra wczoraj zrobilam i wszystkim posmakowala :)
Kasia [2006-12-16 16:52:22]
Doskonały przepis ! Ja dałem 3 ząbki czosnku + boczek + paprykę. Efekt rewelacja. następnym razem dam jednak trochę mniej czosnku bo cała potrawa jest przez niego zdominowana. Myśle że wolałbym gdyby wyczuwalna była nuta pieczarek.
Leszek [2006-11-25 01:46:34]
Doskonały przepis ! Ja dałem 3 ząbki czosnku + boczek + paprykę. Efekt rewelacja. następnym razem dam jednak trochę mniej czosnku bo cała potrawa jest przez niego zdominowana. Myśle że wolałbym gdyby wyczuwalna była nuta pieczarek.
Leszek [2006-11-24 19:19:55]
bardzo smaczne, ja zamiast pieczarek dałam grzyby leśne,super przepis, smacznego
magda [2006-11-21 13:49:47]
Niebo w gebie, polecam wszystkim!!!!
Magda [2006-11-17 15:19:55]
Ale Dobre Dzienkuje ci Dorotko za przepisy
Ela [2006-10-20 20:41:58]
super i niedrogie! A poza tym składniki znane a nie jakieś dziwne wyszukane... Mąż zachwycony!! Dzięki!!
Moniś [2006-05-06 13:11:14]
Bardzo smaczne,nie spodziewałem się takiego efektu. Zgodnie z sugestiami przepis wzbogaciłem o groszek i boczek. POLECAM !!
Piotr [2006-05-04 21:02:27]
po prostu świetne
ania z wroclawia [2006-03-26 15:37:12]
Żona i teściowie zachwyceni.Bardzo smaczna i sycąca. Zrobiłem z 2kg ziemniaków,400ml smietany 18%+250ml mleka 3%.Dodałem od siebie wędzony boczek,paprykę i groszek-NIEBO W USTACH!! (jeszcze troszke mam:])
Marek "Belka" [2006-03-08 18:51:03]
kurcze a mnie nie wyszło chyba nie wiem dlaczego zrobiła sie klucha nie wiem czy moze dac mniej smietany bo bardo wodniste wyszło
majka [2006-02-02 15:57:49]
Super, polecam
Halina [2005-12-25 19:32:22]
niebo w buzi!!!!!!!!!
Mirka zGorzowa [2005-12-18 17:25:49]
pyyyyyyyyycha :) dodałam boczek
ada [2005-12-16 16:44:12]
Ta zapiekanka jest po prostu wystrzalowa! korzystajac z ponizszych komentarzy dodalam jajka, papryczke i boczku i efekt byl super a smak jeszcze lepszy!
Izka [2005-11-02 14:45:47]
Bardzo dobra-dałam przepis bardzo \"kapryśnej\" sąsiadce i o dziwo też jej smakowała! Pycha!
Wioletta N z Piecek [2005-10-31 13:26:10]
hmmm..tak myślę,że można by dodać jeszcze pomidorki?zobaczymy.zrobimy 2 wersje:)
Karolina [2005-08-31 00:27:56]
pychotka! robiłam kiedyś podobną, te same składniki ale troszkę inaczej przyrządzone.ta jest jeszcze lepsza.
KasiaPlaton [2005-08-16 12:11:12]
proponuje dodac do tego jeszcze troche papryki pokrojonej w paseczki to dopiero pychotka :) pozdrawiam
ola [2005-05-27 15:41:43]
Wspaniała! sprawdziłam na gościach:) wszystkim smakowało! i to jak! ze swojej strony dodałam kukurydzę i szynkę - fajnie podkreśliły smak! polecam!
pati [2005-05-25 00:18:41]
witam! walsnie dzisja zamierzam zrobic to na obiadek zobaczymy ale po komentarzach juz nie moge sie doczekac...ja jednak dodam jeszcze boczku ....buzka dorotko za takie przepisy malo tego na sieci bez jajek i galki muszkatalowej natomiast z pieczarkami ktore uwielbiam
Aga Warszawa [2005-05-21 13:04:07]
zajebiste :):):) tylko nie mgłam sie powstrzymać i dodałam odrobinę boczku:):) a mąż dodał po cichu kukurydze z puszki i groszek za co mu wielkie dzięki bo dzięki temu smak nie do opisania mniam mniamnawet o 3 rano wstalismy by jeszcze zjesc p0lecam :):)
zośka [2005-05-20 13:59:14]
Surowe ziemniaki należy pokroić, następnie podsmażyć i "zapiekać".
Dorota [2005-02-13 23:14:04]
ziemniaki mają być surowe czy gotowane? Bo nie bardzo wiem co mam zrobić a nie chcę tak od razu wszystkiegi schrzanić
ilusia26 [2005-02-13 18:47:28]
Bardzo pyszne, chociaż nie wierzyłam ,że aż tak będzie nam smakować-ponieważ nie ma w tej potrawie mięsa- a my je uwielbiamy-POLECAM.
viola [2004-10-19 17:06:09]
bardzo dobre!!!!!!!!!!!!
kingusia [2004-10-12 10:39:55]
proponuję dodać jeszcze podsmażony boczek i ugotowane na twardo jajka. i normalnie \"niebo w gębie\".
canac [2004-09-28 17:13:23]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.