Przepisy Extra

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, marchewką i buraczkami

Składniki:

1 ½ kg ziemniaków (waga po obraniu)
50 dag cukinii (waga po obraniu)
25 dag marchwi (waga po obraniu)
25 dag czerwonych buraków (waga po obraniu)
25 dag cebuli
40 dag wędzonego boczku
kilka liści jarmużu
4 łyżki oleju
majeranek
zioła prowansalskie
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
przyprawa do gyrosa
sól ziołowa
pieprz
2 liście laurowe
4 ziarenka jałowca
4 ziarenka ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cukinię, marchewkę i buraczki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Wędzony boczek opłukać, osuszyć i również pokroić w kostkę. Jarmuż opłukać, osuszyć i pokroić.

Do dużej miski przełożyć ziemniaki, cukinię, marchewkę, czerwone buraczki, cebulę, wędzony boczek i jarmuż. Dodać szczyptę majeranku, ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki w proszku, przyprawy do gyrosa, soli ziołowej i pieprzu. Całość razem wymieszać.

Na dno dużego rondla wlać 2 łyżki oleju, przełożyć całą zapiekankę i polać pozostałym olejem. Na wierzchu zapiekanki położyć liście laurowe, ziarenka jałowca i ziela angielskiego. Rondel przykryć pokrywką i położyć na małym ogniu. Zapiekankę piec przez około 80-90 minut.

Podawać na gorąco np. z maślanką do picia.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.