Przepisy Extra

Zapiekanka ziemniaczana z dynią i mielonym mięsem

Składniki:

1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
1 kg dyni (waga po obraniu)
4 łyżki oleju
20 dag cebuli
50 dag mielonego mięsa
przyprawa do gyrosa
kminek (mielony)
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w puszce
gałka muszkatołowa
tymianek
sól
pieprz
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez około 10 minut, a następnie odcedzić.

Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać olej, wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie dodać pomidory w puszce, wymieszać i smażyć chwilkę bez pokrywki, aby nadmiar soku wyparował. Następnie dodać szczyptę gałki muszkatołowej i wymieszać.

Na patelnię przelać 2 łyżki oleju i rozgrzać. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać mielone mięso podzielone ma małe kawałki i smażyć razem. W połowie smażenia dodać szczyptę przyprawy do gyrosa, kminku, ostrej i słodkiej papryki w proszku. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kosteczkę czosnek.

Do dużego garnka przełożyć ziemniaki, dynię, całą zawartość patelni i szczyptę tymianku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość razem wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego 1 łyżką oleju. Naczynie przykryć pokrywką i zapiekać w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.

Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić. Następnie posypać wierzch zapiekanki tuż przed podaniem.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.