Przepisy Extra

Zapiekanka ziemniaczana z dynią i wędzonym boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z dynią i wędzonym boczkiem

Składniki:

Zapiekanka:
1 ½ kg ziemniaków (waga po obraniu)
1 kg dyni (waga po obraniu)
50 dag wędzonego boczku
20 dag cebuli
10 dag pora
2 łyżki oleju
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
imbir
gałka muszkatołowa
zioła prowansalskie
cząber
majeranek
przyprawa w płynie Maggi
250 ml śmietanki 30%
2 jajka
25 dag żółtego sera
Dodatkowo:
1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Następnie wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować 10 minut od zagotowania, odcedzić i ostudzić.

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Wędzony boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć wędzony boczek, cebulę i por. Razem wymieszać i zrumienić. Następnie przełożyć dynię, dodać szczyptę soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki w proszku, imbiru, gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich, cząbru, majeranku oraz kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Całość razem wymieszać, smażyć i ostudzić.

Śmietankę zmiksować z surowymi jajkami. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Duże naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dno naczynia wyłożyć 1/3 ziemniaków, potem ½ dyni z patelni, 1/3 ziemniaków, ½ dyni z patelni, ½ żółtego sera i na górę 1/3 ziemniaków. Naczynie przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 170 °C. Następnie wierzch zapiekanki posypać pozostałym żółtym serem i odkryte naczynie włożyć do piekarnika. Zapiekać jeszcze na 5 minut w temperaturze 170 °C.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
4.2 stars based on 13 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Rewelacyjna jest ta zapiekanka, syci nieziemsko i wychodzi jej dużo, w sam raz na obiad dla dużej rodziny lub na dwa obiadki, u mnie była na sobote i niedzile - super!
Radzio [2019-02-12 22:13:13]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.