Przepisy Extra

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i pieczarkami

Nowy jesienny smaczek, i do tego jaki smakowity?? ;)

Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem kalafiora, pieczarek, białej kapusty, wędzonego boczku, trochę wędzonej słoninki... tak dla smaku i aromatu ;)

To jednogarnkowe danie jest proste do zrobienia, dosyć tanie i dużo wychodzi - spory rondel - także można się zdrowo najeść - obiad z kilkoma dokładkami lub obiad na dwa dni ;) Wasz wybór! ;) Czytaj więcej

Świetnie smakuje ona z dodatkiem ogórków kiszonych. Ale sama w sobie jest też wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs. Zapewniam, że takie danie obiadowe będzie wspaniałym pomysłem na obiad, i to obiad o każdej porze roku :)

Smacznego!

Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i pieczarkami

Składniki:

1 kg ziemniaków
50 dag kalafiora
30 dag pieczarek
30 dag białej kapusty
10 dag pora
30 dag wędzonego boczku
5 dag wędzonej słoniny
3 liście laurowe
sól
pieprz
2 łyżki oleju

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Kalafiora opłukać i podzielić na różyczki. Pieczarki opłukać i pokroić w plasterki. Białą kapustę i por opłukać i pokroić (por w półplasterki). Wędzony boczek i słoninę pokroić w kostkę.

Do dużej miski przełożyć ziemniaki, kalafiora, pieczarki, białą kapustę, pora, wędzony boczek i wędzoną słoninę. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Do dużego rondla wlać olej, przełożyć przygotowane składniki i ucisnąć. Na górę zapiekanki położyć lisice laurowe. Przykryć rondel i położyć na średnim ogniu, piec przez około 60 minut.

Zapiekankę podawać z dodatkiem kiszonych ogórków.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję, mam nadzieję, że ta zapiekanka będzie Wam smakować :)
Ewelinka [2012-09-04 14:04:31]
Ja chyba tez cos takiego zrobie
Ewa [2012-09-04 09:56:15]
Apetycznie wygląda, dziś ją zrobię.
Małgorzata.P. [2012-09-04 07:09:52]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.