Przepisy Extra

Zapiekanka ziemniaczana z papryką i koperkiem

Fajny pomysł na coś prostego, szybkiego i smacznego na obiad. Taka ziemniaczana zapiekanka jest świetnym pomysłem na obiad na weekend. Do tego maślanka do picia i latem taki szybki obiadek śmiało można zajadać w ogrodzie lub na tarasie - mmm... na świeżym powietrzu takie kartofelki smakują rewelacyjne!

Jeśli nie mamy pomysłu na szybki obiad, to wtedy takie aromatyczne ziemniaczki przychodzą nam z pomocą. Trzeba tutaj jeszcze dodać, że jest to tanie danie do wykonania. Czytaj więcej

Oczywiście najlepsza zapiekanka jest z młodym, aromatycznym koperkiem, którego teraz akurat mamy dostatek.

Zachęcam do wykonania i rozkoszowania się ich smakiem!

Smacznego :)

Składniki:

1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
15 dag cebuli
15 dag czerwonej papryki
5 dag pora
10 dag wędzonej słoniny
2 pęczki koperku
papryka wędzona w proszku
rozmaryn
majeranek
sól
pieprz
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić i razem z porem opłukać, a następnie pokroić w kostkę. Wędzoną słoninę również pokroić w kostkę. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.

Do dużej miski przełożyć ziemniaki, cebulę, czerwoną paprykę, por, wędzoną słoninę i koperek. Dodać szczyptę papryki wędzonej w proszku, rozmarynu, rozgniecionego w palcach majeranku oraz soli i pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać i przełożyć do wysmarowanego olejem rondla. Na górę zapiekanki położyć listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i rondel przykryć pokrywką. Zapiekać przez około 50 minut na średnim ogniu.

Podawać na gorąco np. z maślanką.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.