Żeberka w miodzie i musztardzie

Dodane przez w dniu
16 odsłon dziennie
5 opinii | Wyraź opinię
3.518518518 stars based on 27 reviews Dania główne

Składniki:

60 dag żeberek wieprzowych
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
tymianek
mielony kminek
pieprz
sos sojowy
2 łyżki oleju
15 dag cebuli
3 ząbki czosnku
Sos:
3 łyżki miodu
3 łyżki musztardy (np. sarepskiej)
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
3 łyżki oleju

Sposób wykonania:

Żeberka opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki, tak aby kostka znajdowała się w środku. Tak przygotowane żeberka przełożyć do miski. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki, majeranku, tymianku, mielonego kminku, soli, pieprzu, kilka kropel sosu sojowego i olej. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Do żeberek przełożyć cebulę i czosnek. Całość razem wymieszać i odstawić na około 2 godziny (a najlepiej na 24 godziny).

Na patelni rozgrzać olej, z żeberek zdjąć czosnek i cebulę. Położyć na oleju, zrumienić z każdej strony, a następnie wyciągnąć żeberka z patelni, a na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Do żaroodpornego naczynia przelać tłuszcz z patelni, przełożyć żeberka, a następnie cebulę z czosnkiem.

Do miseczki przełożyć miód, musztardę i sok z cytryny. Całość razem wymieszać, polać żeberka i na górę położyć liście laurowe. Przykryć pokrywką i zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 170 °C.

Żeberka można podawać z pieczonymi ziemniaczkami, surówką z kapusty pekińskiej lub kiszonej.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

7102
sprawdzone przepisy
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
To super! Dziękuję ślicznie za miły komentarz i pozdrawiam :)
Dorota [2015-11-29 00:04:56]
Dziękuję :)
Dorota [2015-11-15 14:14:49]
Ooo :) Dziękuję pięknie za miłe słowa :) :) :) Aż się obudziłam, bo trochę przysypiam teraz po ciężkim przedświątecznym dniu ;) Pozdrawiam serdecznie i Zdrowych, Wesołych Świąt Wielkanocnych życzę :)
Dorota [2014-04-18 22:40:27]
Dzięki :)
Dorota [2013-10-11 20:38:46]
Proszę bardzo! I cieszę się, że żeberka smakowały. Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2013-04-08 08:57:51]
Dodaj komentarz:

Śledź nas na Facebook

Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.